۰
plusresetminus
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی از احیاء حمام تاریخی "خسرو آقا" در عرصه دولتخانه صفوی خبر داد.
حمامی که نگین‌ معماری ایران است
محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی با تاکید بر تعامل مثبت میان اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان و شهرداری این استان از بررسی طرح مشترک مرمت و احیاء حمام تاریخی خسرو آقا در عرصه دولتخانه صفوی شهر اصفهان خبر داد و اظهار داشت: احیاء این حمام تاریخی یکی از مصوبات نشست مشترک با شهردار اصفهان، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و مسئولان اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان در راستای اعتلای میراث فرهنگی و توسعه پایدار اصفهان است و احیاء این حمام به عنوان یکی از نگین‌های معماری و مهندسی حمام‌های تاریخی کشور بر اساس شواهد، عکس و نقشه‌های تاریخی و بقایای بجا مانده از این اثر صورت خواهد گرفت.


وی این رخداد را پیامی مهم در تغییر، نگرش و رویکرد مدیریتی شهر اصفهان خواند وگفت: حمام خسرو آقا با920 متر مربع مساحت در زمان شاه سلیمان صفوی و به همت یکی از کارگزاران او به نام خسرو آقا (آغا) ساخته شد . این حمام که تا حدود پنجاه سال پیش مورد استفاده همگانی بوده است از سوی سازنده آن وقف شده بود تا عایدات آن صرف استنساخ کتب شود.

به گفته طالبیان این بنا که در سال 1353 با شماره 976 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده بود در سال 1358 از سوی افرادی ناشناس و سودجو که می‌خواستند شرایط را برای احداث امتداد خیابان استانداری آماده کنند تا بتوانند زمین‌های منطقه را به بهای گران‌تر بفروشند، با شایعه تبدیل این مکان به مراکز فساد و تجمع افراد بزهکار، منفجر و دچار خسارت عدیدهای شد. که به دنبال آن، سازمان میراث فرهنگی به دفعات مرمت های مختلفی را انجام می دهد.

طالبیان با اشاره به اینکه پس از این رویداد تلخ، شورای عالی شهرسازی و معماری ایران برای پیشگیری از تخریب نهایی حمام خسرو آقا با مصوبه ای با تخریب حمام خسروآقا و احداث ادامه خیابان استانداری مخالفت می‌کند، افزود: طبق اسناد منتشر شده در سال 1372 از سوی وزارت مسکن و شهرسازی وضعیت حمام خسرو آقا در آن سال «در حال بازسازی» و کاربری پیشنهادی آن هم « فرهنگی، نمایشگاه آثارهنری دوره صفویه » معرفی می شود. با این حال در ساعت 2 بامداد روز سه شنبه1374،01،22 حمام خسرو آقا، یک شبه تخریب و محوطه آن تسطیح می‌شود. در آن سال با شکایت سازمان میراث فرهنگی وقت اصفهان مبنی بر تعقیب عاملان تخریب حکم اجرای عملیات بازیابی فضا و اجرای معماری این اثر تخریب شده از سوی دادسرای عمومی اصفهان صادر می شود. علی رغم صدور این حکم متاسفانه خیابان حکیم بر روی این حمام در امتداد خیابان استانداری احداث می شود. هنوز بقایای این اثر در زیر خیابان موجود است.

به گزارش میراث فرهنگی، تخریب این اثر از سوی یونسکو ، مردم، علاقمندان تاریخ و فرهنگ و آثار معماری ایران به دفعات مورد اعتراض قرار گرفت.

طالبیان به دنبال توجه بیشتر و روزافزون مدیریت شهری و شهرداری اصفهان در سال همدلی و هم زبانی دولت و ملت و راهبرد اتخاذ شده برای توسعه فرهنگی و پایدار شهر جهانی اصفهان یعنی توسعه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری که اصفهان در هر سه مورد جهانی است، گفت: این اقدام در راستای اقدام مهم احیاء دولتخانه صفوی به عنوان پیام مهم و ارزشمند مدیران شهری و تغییر نگرش جدید در تاریخ می‌تواند ماندگار و حایز اهمیت باشد.

منبع: تسنیم

https://www.cafetarikh.com/news/32484/
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما