با زبانی شیوا در کتابش ارتباط بین علم و دین را تصدیق و با برهان با آن مواجه میشود. استدلالهای او فنی و در عین حال صادقانه و عقلانی است و هر کس که میخواهد بداند چگونه علم و ایمان میتوانند با هم آشتی کنند و هر کس نگران است که علم جدید بر دین میتازد و هر کس به بحثی روشن در باب یک مسئله حیاتی روزگار ما علاقهمند است، باید این کتاب را بخواند.
کتاب «زبان خدا» کتابی است با زبانی داستانی و البته مستدل به روایت یکی از مشهورترین دانشمندان معاصر دنیا به نام فرانسیس س. کولینس. کسانی که سری در علم ژنتیک داشته باشند یا چیزهایی درباره تاریخچه کشف DNA خوانده باشند، حتما این دانشمند را میشناسند.
دکتر کولینس از متخصصان پیشتازِ ژنتیک در آمریکا است و مدت مدیدی هم هدایت طرح بین المللی ژنوم انسان را بر عهده داشت. وی در ابتدا «لا ادری» بود و هنگامی که دکترای شیمی گرفت دیگر به ملحدی تمام عیار تبدیل شده بود. اما وقتی وارد دانشکده پزشکی شد و قدرت حقیقی مذهب را در میان بیماران خود مشاهده کرد، کمکم دیدگاه او تغییر کرد. او همچنین در سمت ریاستِ طرح بسیار موفقِ ژنوم انسانی، هماهنگی کارهای هزاران متخصص ژنتیک را در شش کشور دنیا بر عهده داشت.
نویسنده این کتاب که یکی از مشهورترین دانشمندان جهان است با زبانی شیوا در کتابش ارتباط بین علم و دین را تصدیق و با برهان با آن مواجه میشود. استدلالهای او فنی و در عین حال صادقانه و عقلانی است و هر کس که میخواهد بداند چگونه علم و ایمان میتوانند با هم آشتی کنند و هر کس نگران است که علم جدید بر دین میتازد و هر کس به بحثی روشن در باب یک مسئله حیاتی روزگار ما علاقهمند است، باید این کتاب را بخواند.
**چگونه یک کافر مطلق یک خداشناس شد؟
این کتاب در سه بخش و یک ضمیمه تألیف شده است.
بخش اول شکاف بین علم و ایمان که است که شامل دو فصل از کفر تا ایمان و جنگ عقاید است و نویسنده در این بخش داستان زندگی خودش را شرح داده که چگونه از یک کافر مطلق تبدیل به یک مومن به خدا شده است. بخش دوم پرسش های عظیم وجود انسان نام دارد و شامل سه فصل مبدأ کائنات و زندگی روی زمین و کشف رموز کتاب خداوند است. بخش سوم در مورد ایمان به علم ـ ایمان به خدا است و شامل بحث های آفرینش، گالیله و داروین، الحاد و لا أدری، اصالت خلقت، طراحی هوشمند، عقل کل حیات و ره پویان حقیقت است. در ضمیمه کتاب نیز از رویه اخلاقی علم و پزشکی؛ اخلاق زیست پزشکی، ژنتیک پزشکی، نقش دین در اخلاق زیست شناسی بحث می شود.
**ما از زبان خداوند در خلق دنیا متحیریم
در مقدمهای که نویسنده بر این کتاب نوشته است، او داستان را از روزی آغاز میکند که در کاخ سفید کنار بیل کیلتون ایستاده بود تا به عنوان مدیر پروژه بین المللی ژنوم انسان که با قدرت تمام بیش از یک دهه برای رونمایی از زنجیره DNA زحمت کشیده بودند، این موفقیت را به همه دنیا اعلام کنند. در این برنامه هم رئیس جمهور آمریکا و هم نویسنده کتاب اذعان میکنند که بشر امروز در حال یادگیری زبانی است که خدا با آن حیات را آفریده است و آنها از پیچیدگی و زیبایی و شگفت آور این زبان دچار حیرت زیادی شدهاند. او در این مقدمه مینویسد:
آنجا چه خبر بود؟ چرا یک رئیس جمهور و یک دانشمند احساس میکنند ارتباط با خدا را پیش بکشند؟ مگر جهان بینی علمی و جهان بینی معنوی با یکدیگر متضاد نیستند؟ دلیل پیش کشیدن خدا در این دو سخنرانی چه بود؟ آیا تعبیر شاعرانه بود یا مزورانه؟ آیا تلاش خودخواهانه ای برای به دست آوردن دل معتقدان بود یا خلع سلاح معتقدان به این مطالعه که ممکن بود بگویند با این کار، شان انسان در حد یک ماشین پایین میاید؟ نه. لا اقل برای من نه. درست برخلاف اینها. برای من تجربه دست یابی به زنجیره ژنوم انسان و ظاهر کردن پراهمیتترین متون، هم یک دست آورد علمی پایدار و هم موقعیتی برای عبادت خدا بود.
**یک دانشمند میتواند یک مومن صادق به خدا باشد
بسیاری ممکن است با این سخنان احساس سردرگمی کنند و فرضشان بر این باشد که یک دانشمند سرسخت نمیتواند یک مومن صادق به خدای متعال نیز باشد. هدف این کتاب ابطال این تصور است که ایمان به خدا میتواند انتخابی کاملا خردورزانه باشد و قوانین ایمان،در واقع مکمل قوانین علم هستند.
منبع:
فرانسیس س.کولینس، «زبان خدا» ، ترجمه جمعی از نویسندگان، تهران: مؤسسه بوستان ، 1392