کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

مصاحبه مطبوعاتی آیت الله محمدی ری شهری، ریاست دادگاه های انقلاب اسلامی

18 بهمن 1393 ساعت 23:31

مسأله‌ی دیگری که وجود دارد و شاید سؤال خیلی از مردم بوده است، مسأله‌ی تأخیر در انجام محاکمات یا کندی کار دادگاه‌های ویژه انقلاب ارتش است. در پاسخ به این موضوع باید بگویم که دلیل تأخیر در این امر، نبودن عضو حقوقدان برای دادگاه است


در مصاحبه مطبوعاتی آیت الله محمدی ری شهری که در سالهای اوایل پیروزی انقلاب اسلامی ریاست دادگاه های انقلاب اسلامی ویژه نظامیان را برعهده داشت،  جزئیات مهمی درباره موضوعات ذیل بیان شده است:

1- اهمیت کشف کودتایی که قرار بود مسیر انقلاب را تغییر دهد

2- ارتباط عوامل کودتا با بعضی از احزاب و گروهکها و روحانیون

3- تعداد افراد دستگیر شده و مجازات شده و محل نگهداری آنها

4- شاخه های نظامی و سیاسی عوامل کودتا

حجت‌الاسلام ری شهری رئیس دادگاه‌های انقلاب اسلامی ویژه‌ی ارتش، در یک مصاحبه‌ی مطبوعاتی مطالب تازه‌ای درخصوص اعترافات عاملان کودتا و نقش و رابطه‌ی گروه‌های مختلف سیاسی با طراحان این توطئه‌‌ی نافرجام و هم‌چنین ارتباط برخی از روحانیون طراز اول با این عده ایراد نمود و سپس به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ گفت.

حجت‌الاسلام ری‌شهری در آغاز این مصاحبه که در روز 15 / 5/1359 در محل دادگاه‌های انقلاب ارتش برگزار شد  در زمینه‌ی ارتباط گروه‌های سیاسی با عاملان کودتا گفت: هر روز که از محاکمه و بازجویی دستگیر شدگان این توطئه‌ی نافرجام می‌گذرد مسائل تازه‌ای مطرح می‌شود و ابعاد گسترده‌تری از این واقعه‌ی نافرجام آشکار می‌گردد. اعترافات برخی از عاملان کودتا و اطمینانی که آنان در پیروزی و توفیق این برنامه داشته‌اند آن چنان ابعادی دارد که به روشنی یاری و عنایت خداوند بزرگ در آن مشهود می‌گردد و این در حدی است که حتی یکی از عاملین می‌گفت: واقعاً و بدون هیچ‌گونه شبهه‌ای خداوند یاور این مردم بوده چرا که حتی یک درصد نیز شانس عدم موفقیت نداشتیم و کوچکترین احتمالی برای شکست براساس برنامه‌ای که تدارک دیده بودیم، وجود نداشت. با شنیدن این اعترافات و کمی تأمل در آنچه که این عده بیان می‌کنند و نقشه شومی که طرح کرده بودند، در می‌یابیم که حقیقتاً خداوند همواره با مردم و با این انقلاب بوده و کمک او سبب خنثی شدن این نقشه‌ی شیطانی شده است. رئیس دادگاه‌های انقلاب ارتش سپس در ادامه‌ی صحبت‌هایش به رابطه‌ی گروه‌های سیاسی با عاملان کودتا اشاره کرد و گفت: اولین فردی که راجع به نقش و رابطه‌ی گروه‌ های سیاسی در این جریان مطالبی ایراد کرد، تیمسار محققی بود. وی در دادگاه اعتراف نمود که برای اجرای  این طرح صحبت‌هایی با برخی از احزاب و گروه‌های سیاسی شده بود و پیش‌بینی‌هایی نیز در این زمینه به عمل آمده بوده است. در بازجویی‌های بعدی با چند تن دیگر از عاملان یکی از آن‌ها به نام «رکنی» که رابط هماهنگ‌ کننده‌ی شاخه‌ی نظامی طرح کودتا بوده و یکی از اعضای حساس گروه محسوب می‌شده، اعتراف و اظهار نمود که سازمان‌ها و گروه‌هایی مانند، پان ایرانیست‌ها، جبهه‌ی ملی، سازمان چریک‌های فدایی خلق و سازمان مجاهدین خلق ایران در جریان این طرح قرار اشته‌اند و مطالعات و بررسی‌هایی نیز در زمینه همکاری با موفقیت هر یک از این گروه‌ها  صورت گرفته بوده است.

 این متهم در جریانات بعدی تحقیق اضافه کرد که در جلسه‌ای که با حضور احسان، محققی و مهدیون تشکیل شده بوده است، در زمینه‌ی قدرت رزمی هر یک از گروه‌‌ها از جمله سازمان مجاهدین خلق و سازمان چریک‌های فدایی، بحث و گفتگو شده بوده است، به طوری که ضمن بررسی‌‌های انجام شده توسط چند تن از افراد شرکت کننده در این طرح، قدرت رزمی سازمان مجاهدین در تهران 800 نفر و سازمان چریک‌های فدایی خلق،300 نفر اعلام گردید. پس از این بررسی‌ها تصمیم گرفته شده است که با این دو سازمان صحبت شود و از ‌آن‌‌ها قول گرفته شود که علیه یا له عاملان این طرح وارد عمل نشوند و در عوض، پس از پیروزی و اجرای کامل طرح، امتیازات خوبی به آن‌ها داده شود.

حجت‌الاسلام ری‌شهری در پاسخ این سئوال که اظهارات تا چه حد صحت دارد و چه تضمینی برای صحت این مطالب وجود دارد؟ گفت:

این عده در شرایطی قرار دارند که اغلب حرف‌ها و صحبت‌هایشان صحیح است و اعترافاتی که می‌کنند در جهت مثبت است، چرا که نظرشان بر این است تا با دادن  اطلاعات صحیح، تخفیفی در مجازات به دست ‌آورند. البته مطالبی که در خصوص رابطه‌ی سازمان‌ها و گروه‌ها بیان گردید، تماماً نقل قول و اعترافی است که توسط «رکنی» صورت گرفته و به جز این شخص، دیگران نیز هر یک به نوعی در مراحل تحقیق و بازجویی به این مسائل اشاره کرده‌اند. هیچ گونه تضمینی بر این که مطالب عنوان شده توسط  این افراد صحت داشته باشد، وجود ندارد . ما صرفاً به این دلیل که ملت مسلمان را در جریان وقایع و آن چه که در دادگاه‌های ویژه‌ی ارتش می‌گذرد قرار داده باشیم، این مطالب را بازگو می‌کنیم.

رئیس دادگاه‌های انقلاب ارتش آن گاه به مسأله‌ی ارتباط تعددی از روحانیون با عوامل کودتا اشاره کرد وگفت: متأسفانه باید اعلام کنم که چند تن از روحانیون رده بالا نیز با افراد و اعضای این گروه رابطه داشته‌اند و همین طور بوده است. چند  تن از آقازاده‌های این آقایان هم مطالبی در این زمینه گفته اند . قراینی بر صحت امر در دست است که ان شاءالله پس از تحقیقات و بررسی‌‌های دقیق که در جریان است، به زودی نتیجه‌ی نهایی و اسامی این چند تن،  اعلام خواهد شد.

حجت‌الاسلام ری‌شهری سپس در ادامه‌ی صحبت‌ هایش گفت: مسأله‌ی دیگری که وجود دارد و شاید سؤال خیلی از مردم بوده است، مسأله‌ی تأخیر در انجام محاکمات یا کندی کار دادگاه‌های ویژه انقلاب ارتش است. در پاسخ به این موضوع باید بگویم که دلیل تأخیر در این امر، نبودن عضو حقوقدان برای دادگاه است؛ چرا که به جز من، حجت‌الاسلام محمدی گیلانی نیز به کار دادرسی ادامه می‌‌دهند و چون محاکمات در یک دادگاه انجام می‌گیرد، به همین دلیل انجام آن‌ها با کندی توأم است و برنامه‌ای داریم که ان‌شاءالله از هفته‌های بعد، شعب دادگاه‌های ویژه‌ی رسیدگی به اتهامات این افراد اضافه کنیم. مسأله‌ی دیگری که عامل مهمی در تأخیر این محاکمات می‌باشد‌، اطلاعاتی است که این عده داده‌اند و نظر دادگاه این است که تمامی این اطلاعات را کسب کند، چرا که با اعترافات این عده،کسان دیگری که با آن‌ها رابطه داشته‌اند نیز شناسایی می‌شوند و تاکنون براساس اعترافات و اظهارات دستگیر شدگان، تعداد دیگری از عاملان کودتا دستگیر شده‌اند. تاکنون در رابطه با اجرای این طرح، 267 نفر دستگیر شده‌ اند که 175 نفر آن‌ها در تهران هستند و بقیه در اهواز و اصفهان زندانی‌اند. از این تعداد 5 نفر نیز حدود ده روز قبل دستگیر شدند که دستگیری این عده براساس همان اعترافات و اطلاعاتی بود که دستگیر شدگان قبلی عنوان کردند.

حجت‌الاسلام ری‌شهری در پایان این مصاحبه به تعداد اعدام شدگان اشاره کرد و گفت: تاکنون حدود 33 نفر از دستگیر شدگان و عاملان توطئه‌ی نافرجام کودتا اعدام شده‌اند و 6 نفر نیز به حبس‌های مختلف محکوم گردیده‌‌اند.

رئیس  دادگاه‌های ویژه‌ی  ارتش، سپس به ارتباط افراد  غیر نظامی و در مشاغل مختلفی از قبیل راننده‌ی تاکسی، مکانیک، کارمند رادیو تلویزیون و نظایر آن، با افراد ارتشی و نظامی اشاره کرد و گفت: تشکیل دهندگان این شبکه با عاملان این توطئه دو شاخه داشته‌اند، یکی نظامی که مسؤولیت برنامه‌های رزمی و سرکوبی را داشته و شاخه‌ی دیگر سیاسی بوده که افراد عضو این شاخه کارهای مربوط به طرح و تبلیغ و اجرا را  عهده‌دار بوده‌اند و رابطه‌ی‌ افراد غیر نظامی با دیگران نیز به همین صورت بوده است.»

 


کد مطلب: 20375

آدرس مطلب :
https://www.cafetarikh.com/news/20375/مصاحبه-مطبوعاتی-آیت-الله-محمدی-ری-شهری-ریاست-دادگاه-های-انقلاب-اسلامی

کافه تاریخ
  https://www.cafetarikh.com