در این اثر مولف با تفکر غالب تاریخی، جغرافیایی وسیاسی به مساله "تشیع" و" مرجعیت شیعی" در ایران و عراق از زمان پیدایش تا عصر حاضر میپردازد.
معرفی کتاب «تشیع در عراق، مرجعیت و ایران»
رشد و بالندگی مرجعیت شیعه از عراق تا ایران
15 خرداد 1394 ساعت 14:21
در این اثر مولف با تفکر غالب تاریخی، جغرافیایی وسیاسی به مساله "تشیع" و" مرجعیت شیعی" در ایران و عراق از زمان پیدایش تا عصر حاضر میپردازد.
کتاب «تشیع در عراق، مرجعیت و ایران»، در پنج فصل با عناوین «پیشینه تشیع در عراق»، «جغرافیای انسانی و سیاسی شیعه در عراق»، «گستردگی حضور اتباع ایرانی در عراق در آغاز قرن بیستم»، «مرجعیت شیعه عراق و ایران» و «مرجعیت در عراق و چالشهای پیش رو در دوره اخیر» تدوین شده است.
جعفریان در فصل اول به بیان موضوعاتی چون عراق در دوره صفوی، تشیع در میان عشایر عراق، تعامل مذهبی جنوب ایران و جنوب عراق، بصره از مراکز اصلی شیعه در عراق اسناد عثمانی و مبارزه علیه تشیع و ... پرداخته است.
ایرانیان عراق و حقوق قضایی ویژه، بحث تابعیت، ترک تابعیت ایرانی توسط شماری از ایرانیان، مدارس ایرانی در عراق و دیگر موضوعات از مسائل فصل سوم این اثر است.
مؤلف بخش فصل چهارم را به دو دوره اول و دوم تقسیم کرده و در دوره اول به بررسی مرجعیت فراملی، مسائل قومی و مرجعیت، ترکیب نژادی در حوزه علمیه نجف اشرف و کربلای معلی، همراهی علمای نجف اشرف با جریات اتحاد اسلامی و ... پرداخته و در پی آن در دوره دوم مسائل مرجعیت شیعه، سید ابوالحسن موسوی اصفهانی و تحولات ایران و انتقال مرجعیت به ایران مطرح شده است.
در فصل آخر مؤلف موضوعاتی از قبیل بازگشت مرجعیت به عراق، اخراج ایرانیان از عراق، تأسیس حزبالدعوه و برآمدن شیعه در عراق، بعث و ایجاد مرجعیت عربی را بیان کرده است.
در این اثر مولف با تفکر غالب تاریخی، جغرافیایی وسیاسی به مساله "تشیع" و" مرجعیت شیعی" در ایران و عراق از زمان پیدایش تا عصر حاضر میپردازد. ابتداء به امر تمامی توجه نویسنده معطوف به عراق است ودلیلش هم چیزی نسیت جز اینکه سر آغاز پیدایش و ترویج تشیع و طبعا مرجعیت که اصلی تفکیک ناپذیر از آن است ابتدا از حوزه جغرافیایی عراق و مشخصا کوفه آغاز میشود وسپس در ایران به عنوان اصلی ترین پذیرنده تشیع ، طی فراز وفرود های فراوان تاریخی ، به بالندگی بی نظیری در حوزه فکر واندیشه منتهی میشود.
در این اثر در رابطه با بالندگی ، ترویج و صدور جهانی تشیع و اصل مرجعیت محوری شیعه ، ایران و عراق مهمترین نقش تاریخی را بر عهده دارند و نقش بسزای پیدایش و سقوط سلسله های پادشاهی و حاکمیتی در این دو کشور و همچنین روابط دوستانه یا خصمانه آنها با یدیگر ، مسائل جمعیتی و زاد ولد ، تاثیر مبلغان مذهبی شیعی و غیر شیعی بر جمعیت ها ، تاثیرات تقابل و رویارویی قبایل ، عشایر و جمعیت های بومی شیعی و غیر شیعی با یکدیگر و مواردی از این دست مورد کاوش و برسی قرار میگیرند و همانطور که گفته شد نگاه غالب " تاریخی، جغرافیایی وسیاسی" نویسنده در تحلیل و برسی موضوع ، میتواند از ویژگی های متمایز کننده ی این اثر باشد.
برای خرید اینترنتی کتاب اینجا کلیک نمایید.
کد مطلب: 20571