آیتاللَّه سیدابوالقاسم کاشانی که خطر کودتایی با حمایت بیگانه را احساس کرده بود، تلاش زیادی به عمل آورد تا جلوی کودتا را بگیرد تا مصالح مملکت فدای منافع بیگانگان نشود.
آیتالله کاشانی به مصدق احتمال کودتا را یادآوری کرد
26 مرداد 1393 ساعت 22:23
آیتاللَّه سیدابوالقاسم کاشانی که خطر کودتایی با حمایت بیگانه را احساس کرده بود، تلاش زیادی به عمل آورد تا جلوی کودتا را بگیرد تا مصالح مملکت فدای منافع بیگانگان نشود.
دکتر محمد مصدق، نخستوزیر محمدرضا پهلوی، از ماهها قبل از کودتای 28 مرداد 1332، درصدد اجرای نقشهای بود تا صحنه را با یک کودتای ساختگی و با وجهه ملی خالی کند.
تا به این ترتیب به صورت یک قهرمان ملی، عنوان شود. این در حالی بود که عوامل استکبار با کمک ایادی داخلی، قصد کودتا علیه مصدق را نیز در سر میپروراندند.
آیتاللَّه کاشانی که خطر کودتایی با حمایت بیگانه را احساس کرده بود، تلاش زیادی به عمل آورد تا جلوی کودتا را بگیرد تا مصالح مملکت فدای منافع بیگانگان نشود.
وی در این راه متحمل سختیهای فراوانی شد و روحانیان و نزدیکان آیتاللَّه، از طرف دولت دستگیر و بازداشت شدند.
عوامل داخلی و خارجی نیز که آیتاللَّه را مانعی برای تحقق اهداف شوم خود میدیدند، آن چنان شخصیت این مرد بزرگ و شریفِ روحانی را لکه دار کردند که شاید بتوان آن را در تاریخ ایران بیسابقه دانست و این همان چیزی بود که استعمارگران آمریکا و انگلیس مایل بودند از طریق مصدق و دوستانش عملی شود.
همچنین با اینکه دکتر مصدق، به دستگیری قدرت در بار دوم نخستوزیری خود را مدیون مجاهدتهای مردمی به رهبری آیتاللَّه کاشانی بود، مع الوصف در پاسخ به نصایح دلسوزانه آن عالم نستوه، ایشان را از دخالت در امور سیاسی منع کرد.
با این حال آیت اللَّه کاشانی به خاطر مصالح ملی و پرهیز از ایجاد دو دستگی از رودررویی با مصدق اجتناب می ورزید تا این که یک روز قبل از وقوع کودتا، ایشان طی نامه ای، مصدق را از وقوع کودتای حتمی آگاه کرد.
اما دکتر مصدق که ملت را پشتیبان همیشگی خود می دانست، تنها به فکر خود بود و به قول آیت اللَّه کاشانی، این هدف را تعقیب میکرد که قهرمانانه زنده بماند.
مصدق در نهایت با گسستن از روحانیت و مردم، در اثر کودتای 28 مرداد، نهضت خروشان مردمی در 30 تیر 1331 را به شکست کشاند و از آن پس، کشور به مدت 25 سال، در اختیار اجانب، به ویژه آمریکا قرار گرفت.
کد مطلب: 22576