کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

حقانی: «محض اطلاع» روح یادداشت‌های علم است/ صالحی: نهضت نقد خاطرات انقلاب باید آغاز شود

29 اسفند 1393 ساعت 21:00

مورخ تاریخ معاصر گفت: این کتاب می‌تواند اشرافی به روح مجلدات یادداشت‌های علم به خواننده بدهد و کسانی که به مطالعه تاریخ دوران پهلوی علاقه دارند می‌توانند از این کتاب استفاده کنند.


آئین رونمایی از کتاب «محض اطلاع» اثر غلامعلی حداد عادل باحضور علیرضا مختارپور، سید عباس صالحی معاون فرهنگی وزیر ارشاد، موسی حقانی، معصومه آباد، راضیه تجار و جمعی از شخصیت‌های فرهنگی عصر امروز در فروشگاه ترنجستان بهشت برگزار شد.

*«محض اطلاع» روح یادداشت‌های علم است

موسی حقانی در این جلسه گفت: خاطرات علم یکی از منابع مهم و دسته اول در خصوص تاریخ پهلوی است و جلد هفتم این خاطرات در حقیقت می‌توانست از نظر زمانی جلد اول این کتاب باشد. کتاب خاطرات علم و خودش از این حیث که علم مسئول دربار پهلوی بوده و در خلوت و جلوت با پهلوی مهشور بوده است دقایقی را ثبت کرده که شاید جای دیگری ثبت نشده باشد.

وی اضافه کرد: اسدالله علم وابسته به یک خاندان مهم است که نقش مهمی در تاریخ داشته است که برخی از این نقش‌ها مثبت و برخی منفی بوده‌اند. یکی از این اعضا به خاطر حضور در سیستان و به خاطر مقابله با استعمار انگلستان نقش مثبتی داشته است اما از پدر علم یک تغییر جهت‌گیری به سوی گرایش‌های انگلستان شاهدیم. به شکلی که هم انگلیسی‌ها آنها را محرم می‌دانند و هم اینها برای پیاده شدن سیاست‌های انگلستان تلاش می‌کردند و می‌بینیم که بعد از فوت علم دولت بریتانیا بیانیه صادر می‌کند که یکی از دوستان خوب خود را از دست داده است. علم و خانواده‌اش مانند خانواده ریپورتر، رشیدیان و فروغی‌ها در خدمت سیاست استعماری انگلستان بوده است.

وی ضمن اشاره به سیاست‌های استعماری انگلستان گفت: سفیر انگلستان در دوره فتحعلی شاه قاجار توصیه می‌کند که برای حفظ منافع انگلستان در هندوستان ایرانی‌ها باید به صورت دوران بربریت نگه داشته شوند و این سیاست یک سیاست طولانی‌مدت و استراتژیک برای انگلیسی‌ها بوده است و با توجه به حکمرانی و نفوذ خانواده اعلم در منطقه سیستان پی می‌بریم که این خاندادن چه نقشی در پیاده شدن سیاست‌های انگلستان داشته است.

حقانی در ادامه گفت: در قرارداد 1919 می‌بینیم که خانواده علم برای مستعمره شدن ایران به انگلیسی‌ها کمک می‌کند اما اسدالله علم یک گام از اجداد خودش فراتر می‌رود و به سمت اشرافیت اطلاعاتی صهیونیست‌ها گام بر می‌دارد. همچنین در کودتای 28 مرداد علم و ریپورتر به تأمین منافع آمریکا و انگلیس مشغول هستند. علم در همین راستا در احزاب، دانشگاه‌ها و روشنفکران نفوذ می‌کند و شبکه‌سازی انجام می‌دهد.

وی گفت: فریدون توللی شاعری توده‌ای بود و از جمله روشنفکرانی است که در خدمت علم بوده است. اگر بخواهیم از مجموعه هفت جلدی یاداشت‌های علم مفاسد محمدرضا پهلوی را جمع کنیم خودش یک جلد مجزا می‌شود. امروز اسناد مفاسد پهلوی موجود است ولی به اندازه‌ای وقیح است که نمی‌توان آنها را چاپ کرد.

این استاد دانشگاه گفت: علم در جزئیات سیاسی پهلوی حرف اول را می‌زند و در همه جا نفوذ داشته است. دکتر غلامعلی حداد عادل 5محور از چندین محور جلد هفت را برای تحلیل برگزیده که این پنج محور اشاراتی به سایر مجلدات نیز دارد. اگر کسی فرصت مطالعه هفت جلد را نداشته باشد می‌تواند روح هفت جلد را در کتاب «محض اطلاع» بخواند.

وی افزود: یکی از مباحثی که در این کتاب به آن اشاره شده بحث وابستگی به آمریکاست که در آن مجموعه یادداشت‌های علم می‌توان دید و این وابستگی به حدی بوده که صدای علم را نیز درآورده است. ارتباط با اسرائیل یکی از محورهایی است که در این کتاب حدادعادل به آنها پرداخته زیرا ایران در آن زمان ستون پنجم اسرائیل در منطقه بوده و مناسبات گسترده‌ای با این رژیم جعلی داشته است.

او اضافه کرد: آخرین سفیر اسرائیل در ایران می‌گوید اگر دنیا بداند ما چه رابطه‌ای با ایران داریم انگشت حیرت به دندان خواهد گزید.

وی در بخش پایانی سخنانش با اشاره به مستند انقلاب 57 گفت: مستند انقلاب 57 کار سخیفی است و آنهایی که در این حوزه مشغول هستند به سخیف بودن آن اذعان دارند و این تنها نظر من نیست. وقتی یادداشت‌های علم است چطور می‌توانند در این مستند به توسعه اجتماعی و اقتصادی ایران، رفاه شهروندی و مسائلی از این دست در دوران پهلوی اشاره کنند. این کتاب می‌تواند اشرافی به روح مجلدات یادداشت‌های علم به خواننده بدهد و کسانی که به مطالعه تاریخ دوران پهلوی علاقه دارند می‌توانند از این کتاب استفاده کنند.

*حضور معاون وزیر ارشاد در رونمایی «محض اطلاع»

سید عباس صالحی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اعلام اینکه فقط برای محض اطلاع از«محض اطلاع» در این جلسه شرکت کردم، گفت: بحث خاطرات شفاهی تاکنون دو گام را گذرانده است. گام اول جریان خاطرات شفاهی کسانی است که از منظر بیرونی روایت شده است. این افراد از آنجا که با انقلاب فاصله دارند روایت‌هایی متناسب با خود ارائه کرده‌اند که گام اول آن از دهه 60 آغاز و در دهه هفتاد جدی شد. عزلت، کینه و نفرت آنها از انقلاب با حجم انبوهی از تاریخ شفاهی انقلاب مواجه شویم که با یک حرکت تهدید افزایی در حال پدید آمدن بود و می‌توانست برای نسلی که انقلاب را ندیده یک تاریخ تحریف‌شده را نشان می‌دهد.

وی ضمن اشاره به گام دوم گفت: گام دوم که با تأکیدات رهبر انقلاب آغاز شد از سوی افرادی بود که معتقد به نظام جمهوری اسلامی بودند و این مسیر برای ثبت تاریخ شفاهی انقلاب پدیده آمد. و موجب شد تا افراد فرصت گذاشته و خاطرات خود را مکتوب کنند و این گام در طول دو دهه بسیار خوب برداشته شده است.

معاون فرهنگی وزیر ارشاد گفت: امروز در وزن تاریخ شفاهی جریان معتقد به نظام نه تنها عقب نیستیم بلکه با حجم تولیدات این جریان به یک میزان غنی از تاریخ شفاهی دست پیدا کرده‌ایم.

صالحی در تبیین گام سوم گفت: گام سوم ضد خاطرات است زیرا ما نیاز به پالایش و نقد خاطرات انقلاب داریم و این را تاکنون تنوع‌های گوناگون خاطرات بیان شده و بعد از گام دوم باید وارد مرحله سوم شویم و نهضت نقد خاطرات باید آغاز شود.

وی در پایان سخنانش گفت: اگر بخواهیم یک روایت صادقانه‌ای از مهمترین دوره تاریخ ایران داشته باشیم که با کمترین تحریف روبرو شده باشد این است که خاطرات گوناگون کنار هم قرار بگیرد و نقد شود و اصطلاحاً ضد خاطره داشته باشیم و کتاب محض اطلاع گام سومی است که حداد عادل در این زمینه برداشته است.


کد مطلب: 22685

آدرس مطلب :
https://www.cafetarikh.com/news/22685/حقانی-محض-اطلاع-روح-یادداشت-های-علم-صالحی-نهضت-نقد-خاطرات-انقلاب-باید-آغاز-شود

کافه تاریخ
  https://www.cafetarikh.com