بازار بزرگ تهران از جمله بازارهای مهم ایران میباشد که در دو سدهی اخیر نقش زیادی در تحولات سیاسی ـ اجتماعی جامعهی ایران به خصوص از دورهی مشروطه به بعد داشته است
ساخت بازار در تهران قدیم
8 مرداد 1393 ساعت 21:47
بازار بزرگ تهران از جمله بازارهای مهم ایران میباشد که در دو سدهی اخیر نقش زیادی در تحولات سیاسی ـ اجتماعی جامعهی ایران به خصوص از دورهی مشروطه به بعد داشته است
بازار بزرگ تهران از جمله بازارهای مهم ایران میباشد که در دو سدهی اخیر نقش زیادی در تحولات سیاسی ـ اجتماعی جامعهی ایران به خصوص از دورهی مشروطه به بعد داشته است.
این بازار با مساحت امروزی 105 هکتار و تردد روزانه حدود 400 هزار نفر، به مانند دیگر بازارهای شهری ایران براساس الگوی کهن بازارهای شرقی، مرکز تجمع مراکز اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی اصلی شهر بوده و هنوز هم مانند دوره قاجار و پهلوی، نقش مهمی در تحولات سیاسی و اجتماعی و فرهنگی جامعه شهری تهران دارد...
فکر ساختن بازار ابتدا در ذهن آقا محمد خان قاجار افتاد و در زمان فتحعلیشاه قاجار، در مرکز تهران قدیم، میان دو محله ی «سنگلج» در غرب و «عود لاجان» در شرق، شکل گرفت و در دوره ی ناصر الدین شاه به رونق رسید.
بنای بازارکه هنوز هم معماری ویژه ی خود را با راهرو های پیچ در پیچ، طاق های ضربی و هواکش های سنتی حفظ کرده است، در آغاز کار زیاد هم پیچیده نبود اما به مرور زمان گسترش یافت چنانکه درآن سرا ها و چارسوق های تو در تو و پیچیده و مرتبط بوجود آمد. مکان های عمومی چون قهوه خانه و زور خانه و حمام و حسینیه و سقّاخانه ساخته شد. راسته ها ایجاد گردید و هر راسته ای که خود در حکم بازار کوچکتری بود، به صنف خاصی تعلق گرفت و بطور جداگانه صاحب تکیه و مسجد و حمّام و غیره و برنامه های خاص خود شد و در برگزاری جشن ها و سوگواری های مذهبی، برای جلب بیشتر مردم با راسته های دیگر به رقابت پرداخت. بنابراین بازار بزرگ که از اجتماع این راسته ها فراهم آمده بود، در مسیر جنب و جوش بیشتری قرار گرفت و مردم بیشتری را به سوی خود کشید.
از طرف دیگر چون معماری بازار بگونه ای بود که زمستان ها گرما و تابستان ها خنکا را حفظ می کرد، کم کم به صورت پایگاه مطبوعی برای مردم در آمد و مرکز ملاقات آنان گردید. مردم در بازار یکدیگر را می دیدند، از حال و وضع هم با خبر می شدند، اخبار اجتماعی و سیاسی را به گوش هم می رساندند و گاهی از صبح تا غروب یعنی تا زمان بسته شدن دکان ها در بازار وقت می گذراندند و بدینگونه بود که بازار چونان شهری پر شور در دل شهر تهران قرار گرفت و قلب تپنده ی آن شد.
در خیابان ناصرخسرو، نزدیک مجموعه اصلى بازار نیز بازاچهها و تیمچههایى وجود داشت که امروزه بقایاى برخى از آنها مانند بازارچه مروى از دوره فتحعلىشاه و تیمچه صدر اعظم باقى است
اما امروزه بر اساس نیاز های اجتماعی، بسیاری از آن راسته ها از میان رفته است مثلا ً اکنون دیگر از بازار مسگر ها، بازار مرغی ها و بازار توتون فروش ها اثری نیست و بعضی از آنها هم چون بازار زرگر ها و بازار حلبی ساز ها کوچکتر شده. و حتی از بازار خندق هم که در گذشته، معروف ترین شان بود، رد پایی وجود ندارد. ( به بازار خندق؛ بازار شتر گلو و یا بازار مفت برها هم می گفتند.)
به نوشته صنیعالدوله، چهار سوق بزرگ و کوچک بازار در زمان فتحعلىشاه قاجار ساخته شد. در این زمان مجموعه بازار به طرف شمال غرب و غرب توسعه یافت، به طورى که به تدریج حدفاصل بین ارک و مسجد جامع به بخش پررونق بازار تبدیل شد و معروفترین و معتبرترین سراها و تیمچهها در این محدوده فعال شدند.در دوره ناصرالدینشاه بر تعداد راستهها و رستههاى بازار افزوده شد و تعدادى سرا و تیمچه معتبر ساخته شد. مانند دیگر مجموعه بازارهاى تاریخی، هر کدام از راستهها، رستهها، سراها و تیمچههاى بازار تهران به صنف و فعالیت خاصى اختصاص داشت.
بازار
در این دوره بخشهاى اصلى عبارت بود از: بازار کفاشان، بازار فرشفروشان، بازار عباسآباد، بازار امیر، بازار زرگرها، بازار ساعتفروشان، بازار بینالحرمین (سلطانى جعفری)، بازار چهار سوق بزرگ، مسجد جامع، بازار چهار سوق کوچک، بازار چهل تن (که از قدیمىترین بخشهاى بازار و مربوط به دوره فتحعلىشاه است)، بازار آهنگران، بازار مسگران و بازار پاچنار.
علاوه بر این در نقاط دور و نزدیک بازار، بازارچههایى ساخته شد که محلات مختلف شهر را تغذیه مىکرد از جمله بازارچه معیر و قوامالدوله که به بازارچه دوقلو مشهور بودند. از بازار کربلایى عباس على کمرگچی، بازارچه نایبالسلطنه و ... فقط نامى باقى مانده است.
در خیابان ناصرخسرو، نزدیک مجموعه اصلى بازار نیز بازاچهها و تیمچههایى وجود داشت که امروزه بقایاى برخى از آنها مانند بازارچه مروى از دوره فتحعلىشاه و تیمچه صدر اعظم باقى است.
رشد و گسترش و پیشرفت سریع تهران معمارى سنتى بازار را دچار آشفتگى بسیار کرد. به طورى که بخشهاى زیادى از بازار نوسازى و یا بازسازى شد و تناسب موجود میان بخشهاى مختلف آن از میان رفت.
بنای بازارکه هنوز هم معماری ویژه ی خود را با راهرو های پیچ در پیچ، طاق های ضربی و هواکش های سنتی حفظ کرده است، در آغاز کار زیاد هم پیچیده نبود اما به مرور زمان گسترش یافت
بخشهاى قدیمى و جالب توجه بازار عبارتند از: سردر بازار، در سمت سبزهمیدان، بازار امیر، چهار سوق بزرگ، تیمچههاى حاجبالدوله، علاءالدوله، قیصریه و مهدیه و همچنین بخشهایى از بازار که در ارتباط به مسجد امام، مسجد جامع و بناهاى تاریخى دیگر قرار دارد.
بناى اولیه سبزهمیدان در سمت شمالى مجموعه بازار مربوط به اوایل دوره صفویه است اما در دوره قاجاریه و به دستور امیرکبیر، حاجعلى خان مقدم مراغهاى (حاجبالدوله) تغییرات عمدهاى در وضع سبزهمیدان داد.این میدان در دورههاى مختلف یکى از مراکز مهم مذهبی، اجتماعى و سیاسى تهران بو دو در آن انواع مراسم مذهبى و سیاسى اجرا مىشد.
کد مطلب: 27647