کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

کاخ جهان‌نما باید حفظ شود

7 خرداد 1394 ساعت 18:12

یک کارشناس ارشد رشته مرمت بناهای تاریخی گفت: کاخ جهان نما قابل بازسازی است.


اصغر عرب در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص بقایای یک اثر باستانی که در حفاری ایستگاه‌ مترو میدان امام حسین(ع) کشف شده‌ است،‌ اظهار کرد: این اثر تاریخی که به نظر بقایای کاخ جهان‌نما و مربوط به دوران صفویه است احتمالاً در دوره قاجار تخریب شده و در حال حاضر بخشی از پی‌های آن زیر میدان امام حسین(ع) -دروازه دولت- قرار دارد.

وی با تاکید بر این‌که این کاخ به عنوان دروازه ورودی دولتخانه صفوی بوده، افزود: در دو طرف این کاخ، چهار باغ عباسی با عماراتی همچون خیمه‌گاه و کاخ چهل ستون و ده‌ها اثر تاریخی ارزشمند قرار داشته است.

این مدرس رشته مرمت دانشگاه پیام نور اصفهان ادامه داد: بر اساس نوشته‌های سفرنامه نویسان و تحقیقات اساتید رشته مرمت، می‌توان به دقت محل کاخ جهان نما در زیر دروازه دولت فعلی پی برد، به عنوان نمونه احتمالاً یکی از عکس‌هایی که از هولستر آلمانی بدست آمده منسوب به این کاخ و در میدان مذکور است.

عرب گفت: با خیابان‌کشی‌های انجام شده در دوره پهلوی، بسیاری از بناهای تاریخی اصفهان از میان رفته، به عبارت بهتر کف خیابان‌ها فعلی هر روز بیشتر از روز گذشته بالا آمده و موجب شده که بقایای آثار تاریخی در زیر آن مدفون شود.

وی تصریح کرد: برهمین اساس می‌توان گفت قطعاً آجرها و خشت‌های همراه با دیوارهای گلی بدست آمده در حفاری‌های اخیر متروی دروازه دولت مربوط به کاخ جهان‌نماست.

این کارشناس تاکید کرد: اداره میراث فرهنگی باید دیدگاه تک بعدی و حفاظت موزه‌ای از بناهای تاریخی را تغییر داده و با ارائه کاربری ابنیه تاریخی اصفهان این بناها را در چرخه زندگی شهری وارد کند تا احساس مسئولیت تمامی شهروندان و مدیران شهری نسبت به حفاظت و مرمت آن برانگیخته شود.

عرب افزود: به عنوان یک کارشناس پیشنهاد می‌کنم که بناهای تاریخی تخریب شده حتی‌المقدور به صورت پوسته ظاهری باید بازسازی شود تا همگان بدانند که تخریب یک بنای تاریخی هر چند هم در هر عصری اتفاق افتاده باشد زخمی بر پیکره شهر است که التیام آن جبران ناپذیر است.

وی با ابراز تأسف از تخریب کاخ‌های نمکدان آیینه خانه و هم‌چنین اخیراً تخریب حمام خسرو آقا افزود: متاسفانه پاساژ تجاری فعلی به نام ارگ جهان‌نما با تخریب کاروانسرای قدیمی و تار و مار کردن اصناف صنایع دستی شاغل احداث شد که از لحاظ هوایی و زمینی، بصری و عدم تشابه با معماری قدیم اصفهان به حریم آثار تاریخی مجاور دولت خانه صفوی آسیب وارد کرده است.

این مدرس رشته مرمت دانشگاه پیام نور اصفهان تاکید کرد: بر همین اساس معتقدم که هر گونه اقدام که بتواند هویت شهری اصفهان را حفظ کند باید عملی شود حتی اگر کاخ جهان نما را بر اساس سفرنامه‌ها و نقل قول‌ها و عکس‌ها به صورت ایستگاه مترو معماری و بازسازی شود.

عرب خاطرنشان کرد: خشت‌ها و آجرهای مکشوفه ناشی از حفاری متروی دروازه دولت قطعاً متعلق به کاخ جهان نماست و باید به هر نحوی حفاظت شود.

وی گفت: هم اکنون از بناهای تارخی اصفهان به نحو مطلوب استفاده نمی‌شود و کاربری آن‌ها فقط به گونه‌ای است که اغلب همانند موزه در معرض دید گردشگران قرار گرفته است.

این کارشناس ارشد رشته مرمت بناهای تاریخی افزود: چرا باید چندین تالار تاریخی اصفهان همانند چهل ستون، تالار اشرف، عالی قاپو و .... برای برگزاری اجلاس مهم بین‌المللی مورد استفاده قرار نگیرد؟ در حالی که در کشورهای پیشرفته نشست‌های خبری و کنفراس‌های خود را حتی زیر سقف‌های بناهای قدیمی برگزار می‌کنند.

عرب در ادامه با بیان این‌که در کشورهای مذکور حتی دیوار خرابه‌های خود را نیز به در جلوی دروبین خبرنگاران به عنوان هویت ملی به رخ جهانیان می‌کشند، افزود: میراث فرهنگی اصفهان در هر قالبی اعم صنایع دستی، نام مفاخر بر روی معابر، مراسم مختلف، آواز و موسیقی اصفهان، بافت تاریخی و شهری، باغ‌ها و درختان و حتی مادی‌های زنده‌رود حاصل زحمات چندین هزار ساله مردمان این دیار است که برای نسل حاضر به ارث رسیده است.


کد مطلب: 30508

آدرس مطلب :
https://www.cafetarikh.com/news/30508/کاخ-جهان-نما-باید-حفظ-شود

کافه تاریخ
  https://www.cafetarikh.com