کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

ذوب شده در مسیر انقلاب اسلامی

13 اسفند 1394 ساعت 21:19

کلام، گفتار و نوشته همه و همه محدود است و گنجایش بی‌نهایتها را ندارد. این خود احساس من است در مقابل آن اسوه‌ تقوی و فضیلت مردمی. صحبت از زندگی مرحوم آیت‌الله حاج‌آقا سید حسین خادمی است. خامه از ترسیم دورنمای دریای عظیمی که در روحم موج می‌زند ناتوان است که اقیانوس در کوزه جا نگیرد و آبشار در...


گر بریزی بحر را در کوزه‌ای

چند گنجد قسمت یک روزه‌ای

کلام، گفتار و نوشته همه و همه محدود است و  گنجایش بی‌نهایتها را ندارد. این خود احساس من است در مقابل آن اسوه‌ تقوی و فضیلت مردمی. صحبت از زندگی مرحوم آیت‌الله حاج‌آقا سید حسین خادمی است. خامه از ترسیم دورنمای دریای عظیمی که در روحم موج می‌زند ناتوان است که اقیانوس در کوزه جا نگیرد و آبشار در چشمه جوشان نشود.   

 

در این وادی متحیرم که چگونه بتوانم تجلیات روحی و معنوی آن بزرگ‌مرد را ترسیم کنم و نظری داشته باشم که سخن گفتن در اطراف آن رادمرد که از اساطیر زمان خود بود بس مشکل است، زیرا به‌راستی هر تکان قلم بندهای دلم را پاره می‌کند. بهتر است این گنج در دل خاک پنهان باشد و چه خوب است در این وادی دم در کشیده سکوت کنم، زیرا که سکوت زبان گویای دل است و سکوت ترجمان احساسات نهان که گفته‌اند علیکم بالسکوت فإنه مفتاح السلم.

زبان که طوطی گویاست با هزار زبان

رصد یکی نکند سرّ حال دل تقریر

 

آری، آیت‌الله حاج‌آقا حسین خادمی «اعلی‌الله مقامه» آن شعله خاموش ناشدنی و آن فرشته که از گوشه دریچه دلم سر می‌کشد و اندوهم را دوچندان می‌کند، بیدادها و قلدریهای رضاخان و اقمار او را تحمل کرد. بیدادهایی آنچنان که استخوانهای رادمردانی را در هم کوبیده که از شرحش عاجزم. بگذارم و بگذرم.

هر آرزو که بشکنی امروز در جگر

فردا که این قفس شکند بال و پر شود

 

ضعف پیری و اندوههای بی‌حد مرا منزوی کرده است. فقط برای اطاعت چند جمله‌ای راجع به آن اسطوره فناناپذیر که عظمت اسلام بود بیان می‌کنم.آیت‌الله حاج‌آقا حسین خادمی «طاب ثراه» رئیس حوزه علمیه اصفهان در سوم شعبان 1319ق. مصادف با ولادت امام حسین(ع) متولد شد. پدر ایشان مرحوم سید ابوجعفر خادم‌الشریعه متولد 1252ق. و متوفی 1324ق. است. جد معظم‌له آیت‌الله مرحوم سید محمد صدرالدین موسوی عاملی است که داماد مرحوم آیت‌الله‌العظمی شیخ جعفر کاشف‌الغطاء بوده است. ایشان از طریق یزد به اصفهان آمد که مرحوم حجت‌الاسلام سید شفتی از او (سید صدرالدین جبل عاملی) دعوت کرد و سید صدرالدین که از قرای بیروت بود به دعوت سید حجت‌الاسلام در اصفهان مستقر می‌شود. یک فرزند به نام سید محمدعلی‌ (آقا مجتهد) و مرحوم سید شفتی که از معظم‌له (سید صدرالدین) دیدن می‌کند، آنچه از فروعه مشکله می‌پرسد این پسر دوازده ساله، سید محمدعلی پاسخ می‌دهد و مرحوم سید شفتی او را مفتخر به اجتهاد می‌کند.

 

سید صدرالدین چند پسر داشت: آقا سید محمدعلی (آقا مجتهد)، آقا سید ابوالحسن مستجاب‌الدعواتی جد عالی رتبه اینجانب، سید اسماعیل که در کودکی فوت شد، آیت‌الله سید اسماعیل صدر، آقا سید ابوجعفر، آسید حسین، آقا سید علی، آقا سید محمدتقی.و آقا سید ابوجعفر پدر آیت‌الله حاج‌آقا حسین خادمی است.

 

آیت‌الله خادمی دروس سطوح را نزد آقای حاج شیخ علی یزدی و مرحوم حاج سید میرزا اردستانی و آقا میرزا احمد اصفهانی و رسائل را نزد آیت‌الله ملا عبدالکریم گزی و حاج میر سید علی نجف‌آبادی و کفایه را نزد آیت‌الله آقا سید محمد نجف‌آبادی و خارج فقه و اصول را در اصفهان نزد آیت‌الله سید محمدصادق خاتون‌آبادی و بعد از تشرف به نجف نزد آیت‌الله میرزا محمدحسین نایینی و آیت‌الله سید ابوالحسن اصفهانی و آیت‌الله آقا ضیاءالدین عراقی و رجال را در نجف نزد آیت‌الله سید ابوتراب خوانساری تلمذ کرده‌اند. معظم‌له دارای اجازات روایی و علمی نیز بوده‌اند. ایشان از آیت‌الله آقا ضیاءالدین عراقی و آیت‌الله سید ابوالحسن اصفهانی و همچنین از آیت‌الله میرزای نایینی و آیت‌الله اصطهباناتی و آیت‌الله شیخ محمدکاظم شیرازی اجازه اجتهاد داشتند.

 

آیت‌الله حاج‌آقا حسین خادمی از علما و مدرسین مهم حوزه علمیه اصفهان که علاوه بر اهتمام به تدریس و اداره حوزه اهتمام به جمع و نگهداری آثار علمای شیعه داشت و کتابخانه مجللی نیز از خود به یادگار گذارد که توسط یکی از فرزندان گرامی ایشان حجت‌الاسلام و المسلمین سید محمدعلی خادمی فهرست آن به طبع رسیده است.

 

علاوه بر خدمت گرانقدر معظم‌له در حفظ حوزه و تربیت طلاب، مبارزات بی‌امان با انحرافات مذهبی شایع بخشی از سیره این بزرگ‌مرد بود. اعزام مبلّغ به اطراف و اکناف برای هدایت مردم به مسیر هدایت قرآن و عترت و ایجاد وفاق بین مردم و نشان دادن سستی و سخافت مسیر منحرفین از خدمات جدی ایشان بود.

در سفری که علامه امینی «رحمه‌ الله علیه» به اصفهان آمدند در منزل آیت‌الله خادمی وارد شدند و در اهداف ایشان آن‌چنان کوشا بودند که جزو واجبات خود می‌دانستند.

 

حسن اخلاق و تواضع معظم‌له نسبت به همه کس، خصوصاً به اهل علم، شوق و ولع فراوان ایشان به توسعه فرهنگ اسلامی و فقاهت و تدریس مدام از سیره ایشان بود و حوزه علمیه اصفهان شاهد فعالیتهای بی‌امان معظم‌له است.

 

علاوه بر خدمات علمی و قلمی ایشان منشأ خدمات اجتماعی و عمرانی بود، از جمله اهتمام به تشکیل انجمنهای خیریه و عمران مدرسه، مساجد و کتابخانه می‌توان یاد کرد. مدرسه عرب‌ها هم‌اکنون به نام ایشان شناخته می‌شود.معظم‌له در مسیر انقلاب اسلامی ملت ایران ذوب شده بودند و خدمات ارزنده‌ای در این زمینه داشتند که بر همگان محرز است.منزل ایشان محل مهمی برای تجمع مبارزان و تعیین‌کننده مسیر راه صحیح مبارزه و انقلاب اسلامی بود.

 

از تألیفات ایشان می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

1ـ تقریرات درس فقه میرزای نایینی؛

2ـ حواشی بر مبحث طهارت و صلاه کتاب «مصباح‌الفقیه» تألیف حاج‌آقا رضا همدانی مدفون در سامرا؛

3ـ رساله‌ای در لباس مشکوک تا قواطع صلاه؛

4ـ شرح خطبه اول نهج‌البلاغه و مباحثی در باره توحید،

5ـ کتاب رهبر سعادت.

 

فرزندان آیت‌الله خادمی نیز انسان‌های فرهیخته و بزرگواری هستند. اولین آنها مرحوم آقا سید محمد خادمی در جوانی به نجف رفتند و در مدرسه صدر نجف حجره‌ای داشتند و چند سالی مشغول تحصیل بودند. سپس به اصفهان آمدند و در دانشکده معقول و منقول امتحان دادند و مدرک لیسانس خود را از آن دانشکده گرفتند. در اصفهان گاهی در مسجد حاج رسولی‌ها به‌جای پدر اقامه جماعت می‌کرد. ایشان تشکیل خانواده داد و چند فرزند برومند از همسرشان بانو امامی برایش حاصل شد.

 

فرزند دیگر دکتر مهندس سید علی خادمی است که پس از تحصیلات مرسومه در ایران با تشویق اینجانب به آلمان رفت و بعد از گرفتن مدارک عالیه و خدمت به محصلین ایران در آلمان به ایران بازگشت و بحمدالله از نوابغ فامیل است. فرزند دیگر دکتر رضا خادمی از پزشکان مجرب اصفهان محسوب می‌شوند و تاکنون مشغول طبابت هستند و مردم از او به نکویی یاد می‌کنند.

 

فرزند دیگر مهندس تقی خادمی که در عواطف انسانی کم‌نظیر است و بعد از تحصیلات مرسومه از صاحب منصبان وزارت فرهنگ شد و هم‌اکنون نیز معاون یکی از دانشگاه‌های کشور است.فرزند دیگر جناب حجت‌الاسلام و المسلمین آقای حاج سید محمدعلی خادمی صاحب تألیفات ارزنده، از جمله «فقه‌الامام موسی بن جعفر علیهماالسلام» است که کوشا در امر دین و در ایران و خارج از کشور و هم‌اکنون در قم جزو فضلا و مدرسین هستند. فرزند دیگر جناب حجت‌الاسلام و المسلمین حاج سید مهدی خادمی است که پس از تحصیلات عالی در اصفهان و قم به برخی ممالک خاورمیانه عزیمت کرد و هم‌اکنون در کشور دانمارک خدمات شایانی دارند و در بنا کردن مسجدی معظم و اقامه جماعت و تبلیغ دین موفق و در آن کشور مشغول ترویج تشیع‌ هستند.دختران حضرت آیت‌الله خادمی نیز از مفاخر زمان هستند.سلام من بر همه آنها باد.

 

آیت‌الله خادمی این فقیه مجاهد، پرتلاش و خستگی‌ناپذیر پس از عمری مجاهدت در صبح روز دوشنبه 20 اسفند 1363 درگذشت و پیکر مطهرشان پس از تشییع باشکوه در اصفهان به مشهد مقدس انتقال یافت و در حرم حضرت امام علی بن موسی الرضا «علیه آلاف التحیه و الثناء» دفن شد. السلام علیه یوم ولد و یوم مات و یوم یبعث حیا.

 

تجلیل از شخصیت علمی و اخلاقی آیت‌الله حاج‌آقا حسین خادمی موجب الگو گرفتن طلاب و فرهیختگان از آن اسوه حسنه فضیلت و فقاهت است. از درگاه خداوند منان توفیق برای تمام طلاب و روحانیون محترم حوزه‌های علمیه شیعه خواستارم.

و آخر دعوانا أن الحمدلله رب العالمین

السید مرتضی المستجاب الدعواتی

7/11/1393ش

اصفهان  

منبع: موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران  


کد مطلب: 32768

آدرس مطلب :
https://www.cafetarikh.com/news/32768/ذوب-شده-مسیر-انقلاب-اسلامی

کافه تاریخ
  https://www.cafetarikh.com