اعضای اصلی کمپانی هند شرقی، سرمایهدارانی طمعکار بودند که سود هنگفتی را بابت تاسیس این کمپانی به دست آوردند. این افراد با ایجاد نهادهای عمومی و مرتبط با کمپانی، روند سرمایهگذاری و سودسازی امن خود را تامین کردند.
«درخواست تأسیس کمپانی هند شرقی به وسیله ۲۱۸ نفر از تجار انگلیسی به الیزابت تقدیم شد. این شرکتی بود از تجار بزرگ بازار لندن و اشراف زمینداری که سرمایهگذاری در این عرصه را سودآور یافتند. رهبری این شرکت با تجار درجه اول و متنفذ بازار لندن بود. محققین انگیزه اصلی تأسیس کمپانی هند شرقی را افزایش چشمگیر قیمت فلفل به وسیله پرتغالیها و سودآوری فوقالعاده این کالا در آن سالها ذکر کردهاند. جان گی، محقق انگلیسی، سرمایهگذاران اولیه کمپانی هند شرقی را به دو گروه متمایز تقسیم میکند: گروه نخست سرمایهگذارانی بودند که به بازگشت سریع پول خود به همراه سود کافی چشم داشتند، و گروه دوم تجار بسیار ثروتمند و متنفذ بازار لندن بودند که در خارج از کمپانی منافع تجاری و مالی گسترده داشتند. بر مبنای این تفاوت سهامداران، در کمپانی دو نهاد مدیریت شکل گرفت: "مجمع عمومی، که بعدها "مجمع مالکان" نام گرفت، و هیئت مدیره". "مجمع عمومی" شامل کلیه سهامدارانی بود که هر یک حداقل ۲۰۰ پوند در کمپانی سرمایهگذاری کرده بودند.»
منبع.عبدالله شهبازی، زرسالاران یهودی و پارسی استعمار بریتانیا و ایران، جلد 1، تهران، موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، 1377، ص 74