رضاخان در راستای تحقق بخشیدن به اهداف تجدد خواهانه خود و در ذیل قانون متحد الشکل کردن لباس مردان، اولین اصلاحات را از دربار پهلوی آغاز نمود و کارمندان دربار را به ملزم به پوشش های غربی و با همان کلاه پهلوی معروف خود نمود.
سر لشکر محمد حسین آیرم، از رجال سیاسی و نظامی اوایل دوره رضاشاه و از ایرانیان مهاجر قفقازی (ایروان) است. وی از یاران نزدیک رضاخان بود و در سال 1312 پلیس سیاسی به ابتکار وی تاسیس شد و خدمات زیادی در نهادینه سازی استبداد رضاخانی انجام داد.
رضاخان در راستای تحقق بخشیدن به اهداف تجدد خواهانه خود و در ذیل قانون متحد الشکل کردن لباس مردان، اولین اصلاحات را از دربار پهلوی آغاز نمود و کارمندان دربار را به ملزم به پوشش های غربی و با همان کلاه پهلوی معروف خود نمود.
رضاخان در مدت زمانی که در بریگارد قزاق مشغول به خدمت بوده است؛ مدتی را در فراشخانه دربار سلطنتی فعالیت می نمودو به میزان ده تومان مواجب ماهیانه دریافت می نمود. سند فوق نامه کابینه ریاست وزرا مبنی بر تاییدی سوابق شغلی رضاخان در فراشخانه دربار سلطنتی می باشد.
سرهنگ پولادین از آن نام های ماندگار است که هر چند همیشه باعث افتخار دارنده اسم نبوده ، اما می شود گفت شروع اتفاقات منحصر به فرد را در تاریخ ایران به یاد می آورد . قضیه باز می گردد به سال 1306 و نوشته روزنامه اطلاعات : (دیروز صبح ساعت پنج بعد از نصف شب محمود خان پولادین (سرهنگ سابق) در باغ شاه اعدام گردید .
نظامالسلطنه مافى والى سابق خوزستان بود که درست به هنگام بحبوحه مشروطه ایران درگذشت و لقبش به رضاقلىخان رسید. وقتى متفقین خاک کشور را اشغال کرده بودند، در اروپا اقامت داشت. بعد از این ماجرا به ایران آمد و به شرحى که در کتابهاى تاریخ آمده است، دولت خود را در کرمانشاه تشکیل داد.دختر عموى او همسر شیخ خزعل بود و خزعل به طورى که همه مىدانند یکى از برجستهترین ...
موقعیت خاص ژئوپلتیکی ایران در قرن بیستم، این کشور را به کانون بازی بزرگ قدرتهای قرن بیستم از جمله انگلستان و روسیه تبدیل نموده بود و کشف منابع عظیم نفتی در اوایل قرن بیستم به این وضعیت خاص ژئوپلتیکی دامن زد و قدرتهای استعماری مذکور با اتخاذ طیفی از سیاستهای رقابتی تا همکاری جویانه سعی در غارت و چپاول منابع ملی ایران را داشتند.
پیمان سعدآباد همان عهدنامه عدم تعرض بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی افغانستان و دولت جمهوری ترکیه و دولت پادشاهی عراق است که مشتمل بر ده ماده بوده و در تاریخ ۱۷ تیر ماه ۱۳۱۶ مطابق ۸ ژوئیه ۱۹۳۷ در قصر سعدآباد به امضاء رسیده است . متن عهدنامه که در جلسه بیست و پنجم اسفند ماه 1316 به تصویب مجلس شورایملی رسید به شرح زیر است
در تابستان سال ۱۳۱۶ پیمان مهمی بین نمایندگان چهار کشور عراق، افغانستان، ترکیه وایران درکاخ سعدآباد تهران به امضاء رسید وبه « پیمان سعدآباد » مشهور شد. این پیمان در زمستان همان سال به تصویب مجلس شورای ملی و در فروردین سال بعد به امضای رضاشاه رسید و قدرت اجرایی یافت .
به خاطر شبیه شدن هر جه بیشتر مدارس ایرانی به مدرسه های اروپایی تصمیم گرفته شد دبستانها به صورت مختلط اداره شوند. دخترها و پسرها را در یک مدرسه قرار دادند . پسرها مجبور بودند شوار کوتاه بپوشند تا کاملاً شبیه محصلان اروپایی شوند ...
در این دوره تاریخی به ساختار اجتماعی و سنتی زندگی زنان صدماتی وارد شد و گذشته های ان مورد انتقاد قرار گرفت. ولی آنچه فراهم آمد بیشتر از آنچه که با نیازهای جامعه رابطه داشته باشد و یا در مسیر استقلال ملی و فرهنگی نظم یابد با خواسته های سلطه و فرهنگ بوروژازی غرب گره خورده بود ..
دولت شوروی که پس از انعقاد قرارداد 1919 بین ایران و انگلستان به شدت به حکومت ایران بدگمان شده بود و آن را اساساً وابسته به امپریالیسم انگلستان می دانست و گردانندگان نظام قاجاری را گروهی آریستوکرات فئودال به شمار می آورد؛ به حکومت رضاخان و رژیم فئودال – بورژوازی پهلوی روی خوش نشان داد ...
رضاخان قزاق سواد کوهی چه در آن زمان که سرباز ساده ای بیش نبود و چه در آن هنگام که رضاخان میر پنج و سپس سردار سپه و سرانجام رضاشاه پهلوی عنوان گرفت تنها به یک قانون باور داشت و تنها یک قانون را می شناخت و فقط یک عنصر را کاربر و عقده گشا و مفتاح رمزو راز می دانست که نامش قدرت بود..
روز 15 فروردین 1304 وثوق السلطنه، والی فارس، با ارسال تلگرامی به رضاخان نوشت که روزنامه حبل المتین چاپ کلکته مطالبی علیه سیاستهای رسمی دولت ایران به چاپ رسانده است. در این تلگرام آمده است: «فعلاً دستورالعمل دادم که این نمره را جمع کنند. به پستخانه هم سپردم در آتیه به ایالت نظامی اطلاع داده، با اجازه فدوی توزیع شود.»