بعد از کودتای 28 مرداد 1332، سازمان امنیتی و اطلاعاتی ساواک تشکیل شد. ظاهرا هدف این سازمان دفاع از استقلال کشور بد؛ اما عملا سااک به نهادی ضدمردمی و علیه مخالفان حکومت تبدیل شد. تشکیل ساواک در سال 1335 شکل قانونی به خود گرفت و در قوانین بدین شکل منعکس شد.
ایران در دوره رضاشاه در برخی از سالها با تراز تجاری خوبی نسبت به کشورهای اروپایی و حتی کشور آمریکا مواجه بود. احتمالا این موضوع باعث ایجاد این تصور میشود که وضعیت اقتصادی مردم در آن دوره بسیار خوب بوده است؛ اما واقعیت چیز دیگری است.
يكى از دهشتناك ترين تراژدىهاى تاريخ ايران بعد از مشروطه جنگ و جدالهاى بى پايان سالارالدوله با دولت مركزى در غرب كشور بود كه به فجايع فراوانى منتهى شد.
قرارداد 1921 همانطور که از نام آن پیداست قراردادی است که شوروی با ایران منعقد کرد. در واقع انعقاد این قرارداد تصمیمی یکطرفه از سوی شوروی بود که طبیعی بود با استقبال ایران مواجه شود. زیرا طبق این قرارد شوروی متعهد شد تمام قراردادهای استعماری خود با کشورهای مختلف از جمله ایران را ملغی کند و در امور داخلی کشورها مداحله نکند. با این حال شوروی یک شرط را ...
روابط اقتصادی ایران و آمریکا در دوره رضاشاه با فراز و نشیبهای زیادی همراه بود. در برخی از دورهها این روابط بر پایه همکاری کامل و در دورههای نیز همراه با تنش و اختلافات گسترده بود. نمونهای از این اختلافات را میتوان در سال 1315 شمسی مشاهده کرد.
ایران کشوری خشک و کمآب است. برخلاف تصور عدهای که معتقدند بیآبی نتیجه سیاستهای اشتباهات امروزین است، واقعیت آن است که بسیاری از شهرهای ایران در دوران صفویه نیز با مشکل کمآبی مواجه بودند. از جمله این شهرها میتوان به قزوین اشاره کرد که در همان دوره نیز با مشکلات زیادی مواجه بود.
ارتش حکومت پهلوی، روابط چندان نزدیک و خوبی با مردم نداشت. این موضوع گرچه ناشی از عوامل متعدد بود، اما یکی از دلایل اصلی آن، انتظارات و تربیت خاص نظامیان توسط حکومت بود. این موضوع نقش مهمی در دور شدن نظامیان از مردم داشت.
از بین 180 نفر از فارغ التحصیلان دبیرستانهای افغانستان که به منظور آموزش فنی خلبانی در نظر گرفته شده بودند 59 نفر در آزمایشات قبول شدند. قرار است این عده از تاریخ 2/1/2536 در دانشکده افسری آموزشهای مقدماتی را طی نموده و سپس به شوروی اعزام گردند.
شهید بهشتی، یکی از روحانیون دلسوز و مردممدار بود. درواقع رافت نسبت به مردم حتی به دشمنان اسلام نیز یکی از ویژگیهای بارز ایشان بود که گاه از سوی برخی از علما مورد انتقاد نیز قرار میگرفت.
در دوره رقابت شوروی و آمریکا، چندین دکترین سیاسی از سوی آمریکا مطرح شد که بخش مهمی از آنها به حامیان آمریکا و یا کشورهای جهان سوم مربوط بود. دکترین کندی از جمله این دکترینها است که طرح آن تحولات تازهتای را برای ایران به همراه آورد
شب قدر، شب رحمت خاص خداوند است. ویژگیهایی که شب قدر دارد، شبهای دیگر ندارد، مانند نزول فرشتگان رحمت و «روح» (که فرشته بزرگ و با عظمت الهی است). همچنین برتری آن بر هزار ماه. به واسطه این ویژگیها، اعمال انسان در این شب از عظمت خاصی برخوردار میشود.
.رعيت چون آسوده گردد در فكر عزل رئيس و ضابط افتد...اين گروه فرومايه را بايد به خود مشغول كردن كه از رعيتى و گرفتارى فارغ نگردند،والا كار زراعت و فلاحت نقصان يابد و توفير در غله و حاصل ضعيف شود و قحط پديدار آيد،و لشكرى از كار بيفتد و فسادهاى عظيم روى دهد.
شرایط جغرافیای خاص ایران عصر قاجار و عدم ارتباطات گسترده اهالی مناطق مختلف از جمله شهرها و روستاها با یکدیگر، باعث شده بود تا مسافرت همواره با قواعد خاصی از جمله عدم توقف در چاپارخانهها همراه باشد. فقر مردم و به خصوص روستائیان نیز عاملی دیگر در دامن زدن به این موضوع بود و عدم مسافرت در شب را ایجاب میکرد.
ایران به طور کامل تابع سیاست های آمریکا در منطقه و جهان بود. در اوج جنگ سرد و زمانی که آمریکا و شوروی در آستانه جنگ با یکدیگر قرار داشتند، ایران نیز حالت تخاصمی خود با شوروی را حفظ کرد و در مقابل در زمانی که خبرها حاکی از تلطیف جنگ سرد شد، ایران نیز به سمت شوروی حرکت کرد...
دوران مرکانتیلیسم یا سوداگری بر پایه سیاستهای مختلفی قرار داشت. این سیاستها در بین بسیاری از کشورهای اروپایی مشترک بود و سالها پابرجا ماند. گرچه اکثر کشورهای اروپایی به این سیاستها پایبند بودند؛ اما در موارد نیز دچار اختلاف و کشمکش میشدند.
وقتی موضوع رفراندوم انقلاب سفید مطرح شد، بسیاری از مردم و روحانیون به مخالفت با آن برخواستند. مخالفت برخی از روحانیون با این لایحه به حدی زیاد بود که خواهان اقداماتی خاص جهت متوقف کردن آن بودند. روحانیون قبل از انجام آن اقدامات، با امام مشورت میکردند؛ اما امام با هر اقدام مخالفتآمیز در برابر رفراندوم نیز موافق نبودند
اگر شکلگیری گروه مجاهدین خلق را به صورت ریشهای مورد واکاوی قرار دهیم متوجه میشویم که این گروه در ابتدا از جوانانی مذهبی و مسلمان تشکیل شده بود. جوانانی که در عین اعتقاد به اسلام، گرایشات به افکار چپگرایانه نیز داشتند. همین موضوع باعث شده بود تا بسیاری از اعضای مجاهدین با تضاد اندیشه مواجه شوند تضادی که باعث شد عدهای از اعضا از آن رویگردان شوند،...
موضوع فرهنگی و تعارضات مربط به آن یکی از مشکلات اصلی حکومت پهلوی بود که باعث ایجاد فاصله و اختلاف میان حکومت و مردم نیز شده بود. این نوع تعارض منشا بدبینیهای خاصی از سوی مردم نسبت به حکومت پهلوی و از جمله خاندان پهلوی بود