یکی از مسائلی که در تاریخ معاصر ما نیاز به بررسی دارد، چرایی اسلامزدایی از جامعه است. این سؤال همواره مطرح است که چرا در دوران پهلوی اول و دوم، برای زدودن دین و نمادهای اسلامی از جامعه، تا این حد تلاش شده است؟ آیا عوامل خارجی، در مقابله رژیم پهلوی با اسلام دست داشتهاند؟ کشف حجاب در کشور ما، یک حرکت استبدادی و قلدرمآبانه علیه فرهنگ و ارزشهای اسلامی ...
اجرای طرح استعماری کشف حجاب در ایران با عنوان «تجدد نسوان» با اعمال فشار و خشونت زیادی همراه بود. بر اساس اسناد موجود امرای سیاسی و نظامی رژیم پهلوی از پیشگامان این طرح بودهاند.
یکی از موضوعات چالشبرانگیز برای آمریکا در رابطه با شاه، موضوع حمله یک قدرت خارجی از جمله کشورهای بلوک شرق بود. آمریکا گرچه تحقق این فرضیه را دور از واقعیات میدانست اما آن را به عنوان یک سناریوی محتمل در نظر گرفته بود و بخشی از اقدامات و سیاستهای خود را در رابطه با این فرضیه تعبیه نموده بود.
موضوع ورود امام به کشور، مهمترین چالش شاه و قدرتهای حامی آنها بود. ترس شاه از این بود که ورود امام قدرت او را به طور کلی متزلزل نماید و او را برای همیشه برکنار کند. تحلیلگران غربی نیز پیشبینی میکردند با ورود امام به کشور احتمالاً درگیری و کودتا شکل بگیرد
اشرف پهلوی، خواهر دوقلوی شاه، از جمله اعضای خاندان سلطنتی است که نامش بیش از سایرین بر سر زبانها بود. اشرف، دخالت گستردهای در امور سیاسی داشت. او در زمینه اقتصادی نیز فعالیت داشت و از راههای غیرقانونی، ثروت زیادی برای خود دست و پا کرد. اشرف قاچاق نیز میکرد. او علاقه خاصی به مواد مخدر داشت. اشرف از واردکنندگان مواد مخدر بود
حرم الرضا در حال حاضر یکی از مهمترین مکانهای مذهبی ایران است. گرچه ساختار این مکان مقدس طی دهه های اخیر رشد و توسعه یافته است، اما مردم ایران از گذشته نیز به آن توجه داشتهاند. چنانچه مشهد در دوره قاجار نیز یکی از مکانهای مهم و مقدس ایرانیان محسوب میشد.
مرحوم دکتر محمد قریب در سال 1288 در یک خانواده مذهبی در تهران متولد شد. پدرش مرحوم علی اصغر از مردم گرکان از توابع آشتیان بود . دوران ابتدایی را در دبستان سیروس و متوسطه را در دارالفنون گذرانید.
رهبر فدائیان اسلام، نواب صفوی، با بسیاری از علما و روحانیون در ارتباط بود و در بسیاری از مسائل سیاسی از آنها تبعیت میکرد. یکی از روحانیونی که نواب با او ارتباط نزدیکی داشت و آن ارتباط بعدها دستخوش فراز و نشیبهایی شد، آیتالله کاشانی بود.
خروج محمدرضا پهلوی از کشور نه تنها باعث شادی مردم داخل کشور شد که بسیاری از ایرانیان خارج از کشور را نیز به واکنش برانگیخت. در سند دیگر امروز میبینیم که دانشجویان ایرانی مقیم هند به همین منظور دست به تظاهرات زدهاند.
یکی از شکارهای مرسوم در ایران که از دیرباز بین مقامات و دولتمردان ایرانی رایج بود «شکار پره بود». شکار پره یا جرگه تا اواخر دوران پادشاهی قاجاریه هم، در ایران رواج داشته است.
در عصر پهلوی دوم (1357-1320) برای انجام اصلاحات اجتماعی و اقتصادی مورد نظر امپریالیسم آمریکا، اجرای برنامه ای تحت عنوان "انقلاب سفید" در ایران مطرح شده و توسط شاه به رفراندوم نهاده شد. یکی از اصول این طرح که وسیله ای برای تغییر و تحولات مدرن در جامعه سنتی ایران بود، اصل ششم آن یعنی "سپاه دانش" بود.
نظام مالکیت در ایران در دوره قاجار تحت قوانین نانوشته میان مالک و رعیت بود. گرچه قانون مدونی در این زمینه وجود نداشت؛ اما معمولاً رعیت بر حسب مقدار معینی از محصول یا مزد خاص با مالک همکاری میکرد. علاوه بر این نحوه کشت و کاشت محصول هم تابع قوانین خاصی بود.
انگلیس و بسیاری از قدرتهای خارجی با ستایش از رضاخان، او را منجی ایران دانسته و معتقد بودند که در دوره او زمینه مساعد برای گسترش روابط خارجی و نیز مساعد شدن وضعیت مردم شکل خواهد گرفت؛ اما با گذشت زمان بسیاری از این تحلیلها اشتباه از آب درآمد.
هفت سین به معنای هفت قلم شیئی که نام آنها با حرف «س» (سین) آغاز میشود، یکی از اجزای اصلی آیینهای سال نو است که بیشینهی ایرانیان آن را برگزار میکنند. این اقلام سنتاً در سفرهی هفت سین چیده و به نمایش گذاشته میشوند.
کوه خواجه یا رستم، تنها عـارضه طـبیعی در جـلگه وسیع سیستان است که به وسیله مـواد آتـش فـشانی سـخت در مـقابل فـرسایش شدید بادهای صحرایی مقاومت کرده و در حاشیه دریاچه هامون و در مغرب شهر زابل واقع شده و حداکثر ارتفاع آن از سطح دریا به 612 متر میرسد.
محمدرضا پهلوی علاقه زیادی به تعریف و تمجید از خود داشت و این موجب شده بود که چاپلوسی و تملق در بین کارکنان و نزدیکان وی بیداد کند در این محیط چاپلوسی و خودپرستی، رسانه های گروهی وظیفه داشتند مردم را هدایت کنند.
حـضور زنان در انقلاب مشروطيت و ضرورت هاي زمانه ، پاي آنان را به محيط هاي مطبوعاتي کـشور گـشـود. نخستين روزنامه نگاران زن در دوره قاجاريه ، زناني نويسنده بـودند کـه نـوشته هاي خود را براي نشرياتي چـون حبل المـتين و نـداي وطن مي فرستادند که امروز از آنها کمتر نام و نشاني بر جـاي مانـده اســت .
در دوره قاجار بسیاری از تشکیلات سیاسی، اقتصادی و نظامی در حد ابتدایی و اولیه بودند. اما برخی از مسائل باعث شد تا این امور توسعه و رشد محدودی پیدا کنند. یکی از این عوامل گسترش ارتباطات و در مواردی دخالتهای بیگانگان بود که برای منافع خود مجبور به گسترش برخی از تشکیلات بودند.
این عکس منحصر به فرد در عثمانی(ترکیه) گرفته شده و به نظر میرسد شخصی که با لباس اروپائی در عکس ایستاده خودعکاس باشد. امیرکبیر در این عکس در لباس تمام رسمی تیمساری دیده میشود.