بعد از پایان جنگ جهانی دوم و تقسیم دنیا به دو بلوک شرق و غرب، رهبران این دو بلوک فعالیتهای خود را برای جذب کشورهای دیگر به جرگه حامیان خود آغاز کردند. این تلاشها طیف وسیعی از اقدامات را شامل میشد. کمکهای اقتصادی و دخالت مستقیم در امور داخلی کشورها که گاه با ترتیب دادن جنگ یا حضور نظامی همراه بود از جمله این تلاشها بود.
زیورآلات یکی از لوازم زینتی زنان قاجاری بود. بسیاری از زنان قاجاری فارغ از سطح و جایگاه اجتماعی خود از نوعی زیورآلات استفاده مییکردند. هر چند زنان طبقات بالاتر از زیورآلات بیشتر و گرانتری بهرهمند بودند، با این حال تقریباً بیشتر زنان حتی فقیرترین آنان ترجیحاً از مقداری زیورآلات استفاده میکرد.
در اوایل دهه 40، حزبی با عنوان کانون ترقی روی کار آمد. این حزب که با رهبری منصور روی کار آمده بود کاملاً مطیع دربار بود. با این حال علیرغم این شرایط، برخی از سران این حزب شایعاتی پیرامون این حزب مطرح کردند که حاکی از میزان وابستگی حکومت شاه به آمریکا بود.
در محلی به نام تپه سـلام کـه شهر مـشهد و حـرم امـام رضا از آن رؤیت میشده(تـقریبا در 12 کیلومتری مشهد) زائران با قرائت زیارتنامهء حضرت امام رضا،که بر سنگ مرمر سیاهی حـک شـده بود،و نیز با افزودن چند سـنگ بـه پشـتههای سـنگی بـیشماری که زائران پیـش از آنـان روی هم انباشته بودند،رسم سلام دادن به آن حضرت و آداب اذن ورود را به جا میآوردهاند....
ماجرای فسق و فجورهای خاندان پهلوی تنها به محمدرضا شاه و اشرف خواهرش باز نمی گردد. بلکه برادران و خواهران دیگر وی نیز اقداماتی انجام دادهاند که در تاریخ این رژیم ثبت شده و به طور مکرر در خاطرات افراد مختلف ذکر شده است.
فاطمه ملقب به انیسالدوله همسر مورد علاقه و سوگلی حرمسرای ناصرالدینشاه قاجار، پادشاه ایران بود. مقام انیسالدوله بر سایر همسران ناصرالدین شاه برتری داشت و عملاً میتوان او را ملکهٔ ایران دانست.
احمد امیراحمدی از جمله مهمترین فرماندهان نظامی وفادار به رضا شاه بود که نقش مهمی در سرکوب بسیاری از مخالفان داخلی از جمله عشایر داشت. چنانچه برخی او را قصاب عشایر به خصوص عشایر لرستان میدانستند.
یکی از نمودهای ساخت استبدادی حکومت پهلوی اول را میتوان در سیاستهای اجباری و ناگهانی رضاشاه مشاهده کرد که طی آن بسیاری از افراد مجبور بودند کارهایی را که سنخیتی با فرهنگ عمومی آنها نداشت و برگرفته از فرهنگ غرب بود انجام دهند.
عباس میرزا مُلکآرا (۶ آذر ۱۲۱۸ - ۲۵ فروردین ۱۲۷۶) شاهزادهٔ قاجار و برادر ناتنی ناصرالدین شاه است. پدرش محمدشاه او را به یاد پدر خود عباس میرزا، عباس نامید. عباس همچنین نام مرشد و صدراعظم او، حاجی میرزا آقاسی نیز بود. مادرش خدیجه خانم خواهر یحیی خان چهریقی حکمران سلماس بود. عباس میرزا از ناصرالدین شاه کوچکتر بود و مادرش (خدیجه خانم ) نیز کرد و سنی ...
اتحاد و رقابتهای استعماری دو خصیصه بارز دوران استعمارگری است. در شکل اتحاد، استعمارگران به دلیل اشتراک منافع، با یکدیگر متحد شده و در جنگ با دشمن مشترک شرکت میکردند. اما در شکل رقابت، دو طرف جنگ را قدرتهای استعماری شکل میداد که به دلیل تضاد منافع با یکدیگر وارد جنگ و رقابت میشدند.
گاه شاه میل میکرد که شام را در میان همسرانش بخورد. سفره را به آداب مخصوص در طرفي که بانوان قرار داشتند میگستردند و در بخاری اطاق آینه کوچکی که متصل به تالار برلیان بود یکی از خدمتکاران شاه که «سلطان کبابی» نامیده میشد و براستی در این فن استاد بود به کباب کردن چند جوجه می پرداخت.
حکومت ظاهرا توانست ثبات و آرامش ظاهری را به تصور خودش ایجاد کند. اما پیدایش یک تشکیلات مذهبی جدید، بر این تصور خط بطلان کشید و نشان داد که مردم به راحتی حاضر به سازش با سیاستهای حکومت نیستند.
بعد از تصویب کاپیتولاسیون، امام به شدت با این قانون استثماری مخالف کرده و یک سخنرانی آتشین علیه آن ترتیب داد. این سخنرانی که برخلاف انتظار شاه بود، باعث ترس و وحشت رژیم شد.
حمله روسیه به ایران گرچه با موافقت کامل انگلیس صورت گرفت؛ اما در محافل داخلی انگلیس مخالفتهایی را به دنبال داشت. مخالفان که تعداد آنها چندان زیاد هم نبود، دلایل خاصی از موضع خود داشتند که کاملاً با منافع بریتانیا در خاورمیانه و سایر مستعمرات در ارتباط بود.
ارتشبد غلامعلی اویسی از فرماندهان ارشد نظامی در دوره پهلوی دوم، در سال 1297 در یکی از روستاهای قم به دنیا آمد. او تحصیلات ابتدایی خود را در مدارس قم گذراند و بعد از اتمام دوره دبیرستان وارد دانشکده افسری شد. او توانایی و یا تبهر خاصی در امور نظامی نداشت و عملاً نیز در دوران آموزشی خود تلاشی برای یادگیری امور نظامی نشان نمیداد.
ثریا اسفندیاری دومین همسر محمدرضا پهلوی سرانجام در سال اسفند 1336 از شاه ایران جدا شد و تا پنج سال بعد از جدایی خود، درباره زندگی خود با شاه سکوت اختیار نمود و حتی در تمام این مدت نیز شایع شده بود که شاه با پرداخت حق السکوت کلانی که به صورت ماهیانه به ثریا پرداخت می شود مانع از سخن گفتن ثریا میشود.
رژیم پهلوی برای تسلط بر افکار عمومی و ترویج برنامههای خود به دنبال ایجاد ستادهایی خاص برای این منظور بود.در سند زیر گوشههایی از این تلاش دیده میشود.
سید روحالله موسوی خمینی (زادهشده به نام سید روحالله مصطفوی؛ ۱ مهر ۱۲۸۱ – ۱۳ خرداد ۱۳۶۸) نخستین رهبر و ولی فقیه ایران و از مراجع تقلید شیعه بود که انقلاب ۱۳۵۷ را رهبری و در پی آن، جمهوری اسلامی را از راه همهپرسی بنیان گذاشت و تا پایان عمر آن را رهبری کرد.
زکی خان، منشاء زیانها و لطمات فراوانی برای خاندان زند بود. خونریزیها و وحشیگری های او، همچنان که کریم خان پیش بینی کرده بود یکی از عوامل مهم نابودی زندیه شد.