«سفرنامه عضدالملک به عتبات»، کتابى است به زبان فارسى نوشته علیرضا عضدالملک که به شرح سفر مولف به عتبات عالیات مىپردازد. انگیزه وى از نگارش این سفرنامه امتثال امر ناصرالدین شاه بوده است. نگارش این سفرنامه از دوازدهم ذیقعده1283ق. آغاز و در روز نهم جمادىالاولى1284ق. پایان پذیرفته است .کتاب؛ مشتمل بر پیشگفتارى به قلم مصحح، مقدمهاى از مولف و شش فصل است.مطالب هر فصل بر اساس روزهاى ماههاى قمرى تنظیم گردیده است. در میان سفرنامه های قاجار ، سفرنامه حاضر از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این سفرنامه در 238 صفحه شرح ماموریت مذهبی عضدالملک قاجار به عتبات عالیات است.
عضدالملک، در این سفرنامه گزارش سفر خود به عتبات عالیات در سال1283ق. را، که از سوى ناصرالدین شاه قاجار بدان مامور گشته بود و طى آن همچنین ماموریت داشت، خشتهاى طلایى را که نذر همایونى براى گنبد امامان بزرگوار عسکریین(علیهماالسلام) بود، به همراه ببرد، ارائه نموده است. وى در این سفر پس از حرکت از تهران؛ از شهرهاى: رى، قم، ساروق، کنگاور، کرمانشاهان، کرند، قصر شیرین، خانقین، بعقوبه، گذشته و در مسیر بازگشت از شهرهاى خانقین، قصر شیرین، کرند، کرمانشاهان، کنگاور، همدان، آوج عبور کرده و سرانجام به تهران وارد مىشود. عضدالملک، پس از خروج از تهران هر چه را که به چشم دیده یا به گوش شنیده یادداشت کرده است. در این سفرنامه به طبیعت بسیار پرداخته شده و تقریبا در تمامى صفحات صحبت از گل و دشت و چمن است و ناگفته نماند که ا ین موضوع از ویژگىهایى سفرنامههاى دوره قاجاریه به شمار مىرود. مولف از ابتداى سفر به هر آبادى و دهى که رسیده تحقیقاتى در وضعیت آنجا نموده است. این تحقیقات شامل تعداد جمعیت هر آبادى، روش معیشت آن جا اعم از کشاورزى، دامدارى و غیره، نوع مالکیت آبادى و نیز کیفیت و کمیت بناها و اماکن عام المنفعه از قبیل آب انبارها، مساجد، پلها، کاروانسراها و غیره مىباشد. جالبترین ویژگى گزارش سفر درون مرزى عضدالملک، دیدگاه انتقادى وى به مفاسد، خرابىها، رشوه خوارىها و زورگویىها است. این دیدگاه با توجه به اینکه او سفرنامهاش را براى شاه تنظیم مىکرده و خود یکى از درباریان بانفوذ و قوم و خویش شاه بوده بسیار قابل توجه بوده و به تشخص سیاسى او مىافزاید. درباره عدم امنیت راهها در این سفرنامه سخن بسیار رفته و چون کالاى همراه او(خشتهاى طلا) بسیار قیمتى بوده، جاهایى که دزدان مشهورى داشته، توسط او معرفى شده است. بخشى از این سفرنامه شرح وقایع استقبال از نذر همایونى، چه در داخل و چه در خارج از کشور است. در قسمت برون مرزى علاوه بر پرداختن به وضع و سیستم سیاسى و اقتصادى دولت عثمانى، به وضع اماکن و بقاع متبرکه نیز مىپردازد.
فهرست مطالب:
پیش گفتار؛ مقدمه عضد الملک ؛ [فصل اوّل] فهرست ایام شهر ذی القعده الحرام [1283 ق]؛ [فصل دوّم] فهرست ایام شهر ذی الحجه الحرام 1283؛ [فصل سوّم] [فهرست ایام] شهر محرم الحرام سنه 1284؛ [فصل چهارم] فهرست ایام شهر صفر [1284 ق]؛ [فصل پنجم] فهرست ایام شهر ربیع الاول [1284 ق]؛ [فصل ششم] فهرست ایام شهر ربیع الثانی [1284 ق] [و چند روز از شهر جمادی الاول 1284 ه. ق]؛ فهرست اعلام:
برای خرید اینترنتی کتاب اینجا کلیک نمایید