۱
plusresetminus
چیزی که در قیلم سی تیر، فصل ممیز فعالیت توده ای ها و مذهبیون محسوب می شد، میزان وفاداری هر کدام به وطن بود. توده ای ها می جنگیدند تا کشور دیگری را براقمار شوروری بیافزایند.
حزب توده و قیام سی تیر

حزب توده و قیام سی تیر

در قیام سی تیر نیروی پیش رو مذهبی ها بودند. در این میان رهبری آیت الله کاشانی مثال زدنی بود. او تمام تلاش خود را برای احیای نخست وزیری مصدق به کار بست و با آنکه شاه، حسین علا را برای انتخاب یکی دیگر از اعضای جبهه ملی به عنوان نخست وزیر  به نزد او فرستاد، اما وی همچنان از حمایت خود از مصدق دست برنداشت. بنابراین با قوع قیام 30 تیر همه مردم مذهبی به خیابان آمدند. اما در این میان جریان های دیگر نیز تلاش کردند تا نشان دهند که منفعل نیستند و بنابراین ملی گرایان و توده ای ها نیز وارد عرصه شدند. توده ای ها چون داعیه قدرت را داشتند، بیشتر تلاش کردند تا خودی نشان دهند. حتی در شهرستان ها. گفتگوی با منوچهر آتشی بیانگر فعالیت های آنان در شیراز است.

«-در 30 تیر 1331 کجا بودید؟

-در ماجرای سی تیر و استعفای دکتر مصدق و روی کار آمدن قوام السلطنه من در شیراز بودم. در آن روزها سازمان جوانان خیلی فعال تر شد. ما شب با وجودی که حکومت نظامی بود علیه دولت قوام و هیات حاکمه شعار می نوشتیم و اعلامیه پخش می کردیم. در جریان سی تیر نیز تظاهرات خیلی مفصل به راه انداختیم که تا آن موقع کمتر در شیراز برپا شده بود. در آن روز تمام کادرهای حزبی مرکب از تشکیلات سازمان جوانان، تشکیلات کارگری و تشکیلات دهقانی فعال شده بودند، همگی به خیابان ریختیم و دمونستراسیون عظیمی به راه انداختیم.

-با پلیس هم درگیر شدید؟

-بله. شهربانی ریخت و به ما حمله کرد.

-کسی هم کشته شد؟

-یادم نیست. اما می دانم مجروح زیاد داشتیم.»1

آنچه مشخص است آنکه،چیزی که فصل ممیز فعالیت توده ای ها و مذهبیون محسوب می شد، میزان وفاداری هر کدام به وطن بود. توده ای ها می جنگیدند تا کشور دیگری را براقمار شوروری بیافزایند. بعلاوه آنکه توده ای ها حاشیه های این قیام بزرگ بودند؛ در واقع مردم عادی تنها با پیام رهبران مذهبی خود به خیابان آمدند.

پی نوشت ها:

1-منوچهر آتشی، آتشی در مسیر زندگی، به کوشش: سیدقاسم یا حسینی، تهران، انتشارات شروع، 1382، ص 105
 
https://www.cafetarikh.com/news/32937/
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما