آنچه در کتاب «رهایی از تکبر پنهان» مورد توجه قرار میگیرد این است که حتی بسیاری از ویژگیهای به ظاهر مثبت و اعمال حسنه ما نیز در خدمت تکبر پنهان ما هستند حتی تواضع و اخلاص ما!
وبلاگ بیدارها نوشت: یکی از بهترین کتابهای اخلاقی که شاید به جرأت بتوان گفت یکی از شجاعانهترین کتابهای حمله به حب نفس انسان، کتاب «رهایی از تکبر پنهان» استاد پناهیان است که البته این اثر جزو معدود آثار نوشتاری این استاد است. روزی که این کتاب را شروع به خواندن کردم شاید فکر نمیکردم که برخی حرکات ریز و به ظاهر کوچک ما که آن را جزو حقوق مسلم و ارکان شخصیت خود میدانیم از خطرناکترین و رذیلهترین ویژگیهای انسانی باشد که میتواند حتی انسان را به مقابله و سرپیچی در برابر پروردگار عالم هم بکشاند و وقتی خواندم دیدم ما که نه به اندازه شیطان رجیم عبادت کردهایم (6000 سال ) و نه آنقدر ابتدا در دستگاه الهی مقرب بودهایم سرانجام ذرهای تکبر 6 هزار سال عبادت و بندگی را به باد داد و لحظهای سرپیچی و تکبر او را کاملاً از رحمت الهی محروم کرد.
در ادامه باید بگویم که قصد این نیست که شرح کتاب گفته شود و تنها به چند نقطه شاخص اشاره و بسنده میشود تا مخاطب پس از مطالعه به ابعاد مهمتر کتاب دست یابد.
اما آنچه بسیار در این کتاب جلب توجه میکند این است که حتی بسیاری از ویژگیهای به ظاهر مثبت و اعمال حسنه ما نیز در خدمت تکبر پنهان ما هستند حتی تواضع و اخلاص ما!
مهمترین ویژگی این صفت پنهانی بودن آن است و اکنون یک سوال از شما و خودم میپرسم آیا شما آدم متکبری هستید؟ و خود شما انصافاً پس از مطالعه کتاب باز هم این سوال را جواب بدهید شاید جواب بسیار متفاوت باشد!
و نکته دیگر اینکه برای یافتن این صفت در خودمان باید تنها و تنها از خودمان شروع کنیم و مصداق بارز شعر: آینه چو بنمود خطا خود شکن آیینه شکستن خطاست؛ شویم چرا که اگر این نشود معمولاً ابتدا و فی نفسه به دنبال اصلاح دیگران و حتی بعضاً جهان پیرامون خود هستیم و خود را قهرمان و فرشته نجات دیگران میدانیم و بعد هم سری به خودمان میزنیم.