نخستین دوره ی مجلس شورای اسلامی در سالروز ولادت اميرالمؤمنين علی (ع) در سيزدهم رجب 1400ه.ق برابر با هفتم خردادماه 1359ه.ش در ميان شور و شوق عمومی وصف ناپذيری رسماً گشایش یافت.
روز هفتم خرداد، یادآور هفتم خرداد ماه ۱۳۵۹ شمسی است که این روز اولین دوره مجلس شورای اسلامی افتتاح شد.
به همین مناسبت این روز، روز قانون و آغاز هفته مجلس میباشد. انتخابات اولین دوره مجلس شورای اسلامی در فاصله یکسال پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در 24 اسفند 1358 برگزار شد و ملت در این انتخابات با شرکت حدود 11 میلیون نفر به نمایندگان خود رأی دادند.
بدین ترتیب با برگزاری مرحله دوم و انتخابات میاندورهای مجموعا 263 نماینده به مجلس راه یافتند. با انتخاب نمایندگان، اولین دوره مجلس شورای اسلامی در سالروز ولادت امیرالمؤمنین علی (ع) در سیزدهم رجب 1400 ه . ق برابر هفتم خرداد 1359 در میان شور و شوق عمومی وصف ناپذیری رسما افتتاح شد.
امام خمینی در پیام خود به مناسبت افتتاح مجلس فرمودند: « شما دوستان محترم، نماینده ملتی هستید که جز به اسلام بزرگ و عدالت الهی اسلامی فکر نمیکند و انتخاب شما برای پیاده نمودن عدالت اسلامی است که در طول سلطنت ظالمانه و غاصبانه رژیم شاهنشاهی از آن محروم بودند.» مجلس در نظام اسلامی جایگاه بسیار مهمی دارد چنانکه حضرت امام (ره) را «خانه ملت » و «در رأس همه امور » میدانستند.
مجلس شورای اسلامی وظیفه و اختیار تصویب قوانین و برنامههای مورد نیاز کشور را در چارچوب احکام و ضوابط اسلام دارد. همچنین همه عهدنامهها، مقاولهنامهها ، قراردادها و موافقتنامههای بینالمللی باید به تصویب مجلس برسد. در بعد نظارتی نیز مجلس اختیارات زیادی دارد از جمله رأی اعتماد به دولت، حق سؤال و استیضاح از اعضای هیأت دولت و نیز تحقیق و تفحص از دستگاههای حکومتی از جمله مهمترین این اختیارات است.