رضاخان در راستای تحقق بخشیدن به اهداف تجدد خواهانه خود و در ذیل قانون متحد الشکل کردن لباس مردان، اولین اصلاحات را از دربار پهلوی آغاز نمود و کارمندان دربار را به ملزم به پوشش های غربی و با همان کلاه پهلوی معروف خود نمود.
ملکه دربار پهلوی نیز یکی از کانونهای قدرت دربار پهلوی بود که علاوه بر اختصاص بودجه کلان مالی و اعتباری در تعیین خط مشی ها و سیاستگذاری دولتی نیز نقش بسزایی داشت. این سمت در دوران فرح دیبا قدرت زیادی گرفت و دفتر ملکه پهلوی نفوذ زیادی در ارکان حکومتی داشت. در سند فوق تشکیلات درباری ملکه ثریا مشتمل بر 2 فصل از قبیل ملاقاتهای رسمی و خصوصی با افراد ، بازدید ...
گفته میشود قره باغی از سوی بختیار دستور بمباران مراکز ارتشی را نیز دریافت میکند؛ اما در نهایت با رسیدن پیامی از سوی شورای انقلاب، متقاعد میشود که بمباران مراکز و نیز افتادن اسلحه به دست مردم، وضعیت را وخیمتر میکند و این موضوع در پایان به ضرر همه خواهد بود . . .
ایرانیان اولین بار که قطار را دیدند؛ به آن لقب ماشین دودی دادند. ماشینی که دود زیادی از آن بلند می شد و حرکت می کرد. مردم تهران با آن به حرم حضرت عبدالعظیم می رفتند و این تنها راه آهن ایران بود؛ چرا که روس و انگلیس از گسترش راه آهن در ایران نگران بودند . . .
ازدواج دختران در سن پایین از جمله دغدغه هایی است که در جوامع سنتی بسیار مورد توجه قرار می گیرد. از این رو به دنبال آن بودند تا هر چه زودتر خواستگاری بیاید و درخانه آنها را برکوبد. این مسئله سبب شد بود تا برخی آیین های خرافی نیز در جوامع نشو و نما پیدا کند.
رضاشاه پیش از اینکه با تغییر سلطنت در ایران قدرت را بدست گیرد، سودای جمهوری خواهی در سر داشت. همچنان که برای سلطنتش، با تقلب و تجمیع نیروها به خواسته های خود رسید، برای جمهوری خواهی نیز از حمایت نیروهای خود استفاده می کرد. بخشی از حمایت ها از جمهوری خواهی رضاشاهی در نوشته ها و تبلیغات روزنامه های آن عصر بازتاب می یافت . . .
با اینکه از کودتای سوم اسفند 1299 بیش از یک قرن می گذرد، هنوز درباره اینکه انگلیسی ها در این کودتا نقش آفرین بوده اند یا خیر، بحث است. اما به نظر می رسد شواهد زیادی درباره حضور انگلیسی ها در کودتا می توان یافت.
شاعران مشروطه از جمله هنرمندانی هستند که شعر را در خدمت بیان مشکلات مردم می دانستند و به آن شانی سیاسی و اجتماعی می دادند. ملک الشعرای بهار از این دسته دوم بود.
جدا از تفاوت در سیاست و تجهیزات، آنچه شکست ایرانیان را به این شکل وسیع رقم زد، معادلات بین المللی و نوع رویکرد و تعامل قدرتهای بزرگ در قبال یکدیگر بود.
در خیاو یا مشگین شهر آذربایجان پس از تولد نوزاد مراقبند تا چهل روز غریبه ای وارد خانه نشود، زیرا معتقدند که بدین وسیله کودک چشم زخم می بیند و بیمار می شود . . .
به شهادت بسیاری از مورخان یکی از درخشان ترین اقدامات امیرکبیر را باید سرکوب فتنه باب دانست. در این سرکوب که در نتیجه اش بسیاری از چهره های سرشناش بابی و بهائی اعدام شده اند زرین تاج یا همان قره العین زن زیباروی بابی نیز در خفا اعدام شد. برخی معتقدند امیرنظام بنا به برخی مصالح مملکتی در اسرع وقت این زن مفسد را اعدام نمود.
اعتمادالسلطنه در یکی از بخشهای کتاب خود ضمن نقل احوالات روزانه خود و ناصرالدین شاه و البته ببری خان گربه مخصوص شاه با بیانی شیوا و هوشمندانه به انتقاد از شیوع صفت حسادت در میان رجال سیاسی وقت می پردازد و می نویسد . . .
سفارت آمریکا در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی به پایگاهی جهت حمایت از عناصر رژیم گذشته تبدیل شده بود. در سندی که در ادامه می آید به بخشی از تلاشهای این سفارتخانه جهت تسهیل در ورود برخی از عناصر رژیم سابق به ویژه برخی از شخصیتهای فراری ساواک اشاره می شود.
در این سند تاریخی صورت کادوهای اهدایی محمدرضا شاه، فرح پهلوی به افراد لبنانی ، دائودا جاوارا رئیس جمهور گامبیا ، کارلوس آندرپرز رئیس جمهور ونزوئلا ، سلطان قابوس بن سعید سلطان عمان مشاهده می شود.
در فرهنگ ایران، زن از جایگاه والایی برخوردار است. به گونه ای که ایرانیان باستان روز پنجم اسفند ماه را روز بزرگداشت مادر، زن، مهرورزی و عشق نام نهاده اند. در این روز که به روز «مزدبگیران» نیز معروف بوده است . . .
در واقع در دوره رضاخان، مردم از ناحیه حکومت امنیتی نداشتند؛ از مردم عادی تا وزرای دولت هر لحظه ممکن بود بدون تشریفات رسمی بازداشت، زندان و یا توسط پزشک احمدی به طرز مرموزی کشته شوند . . .
آن زمان اعلام کردند کسی حق ندارد قبل از طلوع آفتاب و پیش از ساعت بیدار باش برای نماز بلند شود و این کار رژیم؛ یعنی جلوگیری از خواندن نماز، برای ما خیلی سخت بود. بچه ها بر آن شدند جلو این قضیه بایستند . آنها صبحها پیش از اذان بیدار می شدند و وضو می گرفتند و پس از اذان صبح نمازشان را می خواندند . . . .