شواهد تجربی فراوانی نشان می دهد که روحانیون شیعه در ایران، در مقایسه با دیگر علما در کشورهای اسلامی در شکلگیری حوادث سیاسی نقش فعال تری داشتند. محتوای اندیشه ی فقهای شیعه بر اساس ادله ی فقهی آنها شکل می گیرد، از این رو آنان در نحوه ی تعامل با حکومت رفتارهای متفاوتی ارائه می دهند..
موضوع خط سیر حضرت رضا (ع) از دشت آهوان در نزدیکی سمنان و قصه پناهنده شدن آهو و صیاد از اخبار متواتره شایعه است که از آن زمان تا کنون بین مردم ایران جریان و اشتهار دارد و حضرتش را به ضامن آهو ملقب نموده و از آن جهت نظم و نثرها در این موضوع نوشتهاند.
عکس از ناصرالدین شاه که با حالتی مقتدر در میان درباریان ایستاده است. زیر عکس آمده: «تمثال مبارک همایون روحنا فدا در باغ دوشان تپه در روز ورود بدارلخلافه از سرخه حصار که مراجعت از سفر فیروز کوه و سوادکوه است».
تصویری از یک گدا در عصر قاجار؛ این عکس را آنتوان سوریوگین عکاس مشهور گرجی- ایرانی برداشته است. او یکی از عکاسانی بود که با عکاسی از مردم، مکان ها آداب و رسوم، مشاغل و خصوصا اقوام ایرانی از اواخر عصر ناصرالدین شاه در ایران شهرت یافت.
20 دیماه برابر با سالروز قتل امیرکبیر، صدراعظم ناصرالدین شاه است. به همین مناسبت به کتابهای منتشر شده در بازه زمانی سال 92 تا 94 (در زمان دولت تدبیر و امید) نگاهی انداختهایم تا دریابیم که چه کتابهایی درباره این وزیر برجسته عصر قاجار تالیف شده است.
در ساعت 6 عصر سوم بهمن فرودگاه مهرآباد توسط مأموران فرمانداری نظامی بسته شد و در پی آن از ورود و خروج افراد و مسافران به فرودگاه ممانعت شد. در روز چهارم بهمن روزنامهها تیتر زدند تانکها مهرآباد را محاصره کردند.
"محمدرضا از آن که مجبور به ترک وطن شده بود به شدت متاثر و ناراحت بود ساعت از یک بعد از ظهر گذشته بود که ما در میان بدرقه دکتر شاهپور بختیار (نخست وزیر) دکتر جواد سعید (رئیس مجلس شورای ملی) دکتر علی قلی اردلان (وزیر دربار) و فرماندهان عالی رتبه ارتش و گروهی از رجال و شخصیت های مملکتی فرودگاه مهر آباد تهران را ترک گفتیم. "
سناریوی امریکایی در مورد شاه به مراحل پایانی خود نزدیک می شد شوکراس تصمیم نهایی امریکا را از زبان سالیوان چنین می گوید در اواخر دسامبر سالیوان برای انجام ماموریتی به کاخ رفت که به قول خودش برای یک سفیر غیر عادی بود که می بایست به رئیس کشوری که نزد او اعزام شده بود بگوید باید کشورش را ترک کند .
فرار محمد رضا پهلوى را که طلیعه پیروزى ملت و سرلوحه سعادت و دست یافتن به آزادى و استقلال است به شما ملت فداکار تبریک عرض مىکنم. شما ملت شجاع و ثابت قدم به ملتهاى مظلوم ثابت کردید که با فداکارى و استقامت مىتوان بر مشکلات هر چه باشد غلبه کرد، و به مقصد- هر چه دشوار باشد- رسید..
شکست طرح آشتی ملی و رسوایی این حربه ، تردید و اختلاف درونی سران در بکارگیری سیاست سرکوب در نزد رژیم، به بنبست رسیدن خط سازش و انفعال ملی گرایان در برابر مردم پیرو امام خمینی (ره)، فلج شدن اقتصاد فاسد رژیم ، انقلاب درونی در نیروهای نظامی و فرار سربازها و درجه داران و چندین مورد دیگر، از جمله پیامدهای این جنایت بودند قطعا تمام ایرانیان بارها و بارها ...
بنده با همین تصور خدمت حضرت امام (ره) رفتم و به ایشان گفتم «آقا، شاه رفت!»؛ به رغم تصور من، گفتن این پیام در نگاه پر معنا و چهره آرام امام، هیچ تغییری به وجود نیاورد و ایشان با آرامش همیشگیشان فرمودند «خُب»! و هیچ اظهارنظری دیگری دراین باره نکردند.
روزنامههای اطلاعات و کیهان و رادیوهای بیروت و صوت الجماهیر از فرار شاه از کشور خبر دادند:“امروز، شاه ایران قبل از عزیمت از یاران یک کنفرانس مطبوعاتی تشکیل خواهد داد و در آن از بحران ایران سخن خواهد گفت. انتظار میرود که شاه امروز وارد آسوان شود تا مذاکراتی با پرزیدنت سادات انجام دهد...
شاه ، ایران را در حالی با هواپیماى اختصاصى ترک مى کرد که کسى گمان نداشت باز گردد . بعضى رفتن او را پایان پهلوى و تولد جمهورى مى دانستند ، دیوار خیابانهاى کشور عبارت "جمهورى اسلامى ایران " را در برگرفت ، خبرگزاریها پیش بینى مى کردند اگر شاه حتی به فرض محال ، باقى هم باشد مقامش تشریفاتى خواهد بود .
سرلشگر نشاط فرمانده گارد جاویدان از خبرنگاران خارجی دعوت کرده بود که در مراسم صبحگاه گارد جاویدان شرکت کرده و آمادگی نیروهای گارد را در حمایت از شاه ببینند. اما ناگهان همه نقشهها نقش برآب شد.