اگرچه آقامحمدخان با لشکرکشی به گرجستان و قفقاز، جنایات بسیاری را انجام داد و مردم بسیاری را کشت و یا مجروح کرد، اما پس از آن روس ها نیز ظلم های بسیاری به مردم این منطقه کردند. این ظلم ها بسیار وسیع و گسترده تر از ظلم های سپاه ایران و آقامحمدخان بود و متاسفانه در تاریخ نگاری جنگ های ایران و روس عمدتا این مسئله به فراموشی سپرده می شود.
آقاخان رهبر وقت شیعیان اسماعیلیه در سال 1327 ش از ایران تقاضای تابعیت کرد، محمد رضا شاه پهلوی با این تابعیت موافقت کرده و به او لقب حضرت (والا) داد و پس از او نوه اش پرنس کریم خان متولد1315 ش، در سن 21 سالگی حسب وصیت جدش به امامت رسید و اکنون پیشوای فرقه اسماعیلیه آقاخانیه است . . .
در اواخر دهه 1330 به دلیل سیاستهای اقتصادی و برنامهریزی دولت، اقتصاد ایران دچار کسر بودجه گردید. واردات ایران در سال 1338 نسبت به سال 1333 شش برابر افزایش یافته بود و کسر بودجه با برداشت بد محصول در سالهای 39 ـ 1338 همزمان شد. این امر شاخص هزینهی زندگی را به بیش از 35 درصد افزایش داد . . .
کاریکاتورهای سیاسی از دیرباز به عنوان ابزاری جهت انتقاد از وضعیت سیاسی و اجتماعی موجود مطرح بوده است. نشریه ای که در بررسی کاریکاتور سیاسی در ایران در دوره قاجار اهمیت دارد؛ روزنامه فکاهی انتقادی آذربایجان است که اولین شماره آن در دوم محرم سال 1315 ه.ق به مدیریت علی قلی خان صفراف مدیر سابق روزنامه های احتیاج و اقبال به صورت هفتگی در تبریز شروع به کار ...
سبک زندگی شاهان ایرانی در عصر قاجار و پیش از آن همراه با بذل و بخشش های خاصی بود. گاهی و بر اثر یک حادثه خاص این بخشش ها جدای از انسان ها حیوانات را نیزشامل می شد. همچنان که گربه ای بر اثر یک حادثه که خرافات شاهنشاه به آن جلوه ای جدی بخشید، مقام و مرتبه ای متفاوت یافت . . .
چندی پس از بازگشت ولیعهد از سفر سویس جهت تحصیل، ارنست پرون نیز در تهران به او ملحق شد. رضاشاه با اکراه حضور پرون در ایران را پذیرفته بود و از او متنفر بود. قطعا رضاشاه که خود عامل انگلیس بود به این نکته پی برده بود که پرون عامل انگلستان در ایران است.
قرارداد 1907 معاهده ای استعماری بود که به شکلی سری ایران را به منطقه نفوذ روسیه و انگلیس تقسیم می کرد. جالب اینکه این قرارداد تنها چند سال پس از انقلاب مشروطه ایران بسته شد و طی آنها انگلستان همراهی خود با مشروطه خواهان ایرانی را به کناری نهاد. ضعف ایران در مقابله با استعمارگران به خوبی نمایان بود. به طوری که این ضعف حتی در کاریکاتورهای نشریات خارجی ...
عمدتا قیام ها و جنبش های بزرگ در همه کشورها، با جنبش هایی دیگر آغاز می شوند. از آن جمله اینکه جنبش تنباکو را می توان مقدمه ای برای جنبش مشروطه ایران دانست. نهضت تنباکو در شهرهای مختلفی ظهور و بروز داشت. من جمله تهران و اصفهان.
در این سند مکاتبات بیت العدل اعظم و محفل روحانی ملی بهاییان ایران راجع به اعلام موافقت با سفر اشخاص بهایی مذکور در سند به اسراییل جهت زیارت ، ملاقات و دیدار اقوام ، معالجه ، تبلیغ و انجام ماموریت اداری ، درخواست مساعدت جهت تکمیل اهداف بیت العدل اعظم از قبیل تکمیل تعداد مراکز و محافل در نقاط مختلف ، لزوم ذکر و تکمیل آدرس کافی از مهاجرین ایرانی در مرسولات ...
با عنایت به ارزش شرم و حیا در اسلام، سبک معماری کهن مناطق خشک ایران به گونه ای است که حتی الامکان زن و مرد بیگانه از داشتن روابط غیرضروری و اجتناب پذیر به دور باشند. مثلاً هنگامی که کسی در منزل را می کوبد اگر کوبنده مرد است . . .
ادره ای به نام روابط عمومی در دبیرخانه وزیر تاسیس شده بود که در لیست کارمندان، ده زن زیبا و شوخ و شنگ کارمند آن بودند، ولی در وزارت خارجه کمتر آفتابی می شدند. پس از تحقیق آشکار شد که آنها مهماندارند و برای سرگرم کردن مهمانان وزیر، بخصوص شیوخ عرب در حصارک حضور می یابند.
در یکی از روزها به هنگامی که سیدجمال الدین واعظ درباره قرض از بیگانگان و زیانهای آن سخن می راند پیرزنی از میان جمعیت بپا خواست و گفت: «دولت ایران چرا می خواهد از دولتهای خارجی پول قرض کند؟ مگر ما مرده ایم ؟ من یک زن رختشوی هستم و به سهم خود یک تومان می دهم.» . . .
در هر صنف و حرفه ای معمولاً جهت جلب رضایت مشتری و اعطای اطمینان خاطر به او، عده ای از صاحبان مشاغل با سوء استفاده از سادگی و اعتقاد مشتریان خویش، مستمسک به ترفندهایی می شوند تا بتوانند کالاهای خود را به قیمتهای هرچه گزاف تر به آنان عرضه کنند. یکی از شیوه های پیچده و ماهرانه، سوگندهایی است که ظاهری آراسته و باطنی بی محتوا دارد . . .
پدیده لمپنیسم و پیوند آن با دربار پهلوی یکی از وجوه بارز عرصه سیاست ایران در عصر پهلوی دوم بود. ظهور و بروز پدیده شعبون بی مخ و نقش بی بدیل وی در پیروزی کودتای 28 مرداد 1332 گواه این مدعاست. عبدالرضا هوشنگ مهدوی در ماموریت دیپلماتیک خود در سفارت ایران در ایتالیا از وحشت سفیر ایران در رم (پایتخت ایتالیا) از شعبان جعفری اینچنین نقل می نماید . . .
در این تصویر مهمانی شام شجاع الدین شفا (معاون فرهنگی وزارت دربار) بمناسبت سفر پروفسور ریچارد فرای (ایران شناس آمریکایی ) در هتل هیلتون با حضور چند تن از مقامات علمی و فرهنگی کشور مشاهده می شود. ریچارد فرای شرقشناس مشهور آمریکایی، 70 سال از 94 سال عمرش را صرف ایرانشناسی و شرقشناسی با تمرکز بر فلات ایران کرد. تاریخ ایران را در دانشگاه ...
در سند فوق گذرنامه سیاسی غلامرضا ازهاری (ارتشبد) مشاهده می شود. ازهاری پس از استعفای دولت شریف امامی در ۱۵ آبان ۱۳۵۷ از سوی شاه به نخستوزیری برگزیده شد. از اقدامات دولت نظامی ازهاری، دستگیری نویسندگان مطبوعات و بازداشت دولتمردان رژیم شاه همچون نصیری، منوچهر آزمون، عبدالعظیم ولیان، داریوش همایون، غلامرضا نیکپی و امیرعباس هویدا بود. او با اوج گرفتن ...
امینالدوله انجمن معارف را که بعدها تبدیل به وزارت فرهنگ شد تأسیس نمود. در راستای ایجاد مدارس نو هر چند روحانیت تلاش نمود تا مداخله نموده این حرکت را از انحصار روشنفکران غربگرا بیرون آورد، موفق نشد...
جدیدترین اثر کشف شده تاریخی شهرستان بروجرد که به تازگی و در اثر گود برداری ساختمانی به طور اتفاقی پیدا شده؛ یک تأسیسات و سیستم آبرسانی قدیمی سفالی است که برای پالایش آب و در واقع تصفیهی آب به کار میرفته است. طی نظر اولیه کارشناسان این بخشی از سیستم آبی ارگ قدیم شهر بوده است.