در فرهنگ عامیانه ایران؛ ضرب المثل کلاه کاغذی بر سر کسی گذاشتن یعنی کسی را به چیزی پوچ دلخوش کردن و فریفتن. درگذشته کلاه به سر داشتن مردان مانند پوشیدن زنان بسیار واجب بوده است . . .
ناصرالدین شاه در سفر اروپا که به مسکو مسافرت نموده بود، در تماشاخانه «گاولین» برای اولین بار مراسم رقص باله را مشاهده نمود. رقص و لباس بالت بالرینها؛ که شلوار کش بافته ای چسبان و نازکی بر پا کرده بودند و روی انگشتان پا با نوای موزیک می رقصیدند؛ بشدت علاقه شاه قاجار را برانگیخت.
اولین نوازندگانی که برنامه ای خاص جهت اجرای موسیقی در ایران تنظیم کردند درویش خان و رکن الدین خان بودند. برنامه آنان به نشانه بشر دوستی و آغاز انجمن اخوت بود. صفاعلی ظهیرالدوله قطب مسلک صفاییه، انجمن اخوت را تشکیل داده بود. محل تشکیل انجمن در منزل ظهیرالدوله در خیایان فردوسی بود . . .
در این تصویر برخی از مقامات نظامی ایران به دعوت کشورهای متفقین بعد از جنگ جهانی دوم به هنگام اهدای دسته گل بر قبر سرباز گمنام در فرانسه مشاهده می شوند. حال سوال این است که چه کسی بر سر مزار سربازانی که در جریان اشغال ایران توسط قوای متفقین جان خود را از دست داده بودند، ادای احترام می کند؟
نامه دربار شاهنشاهی به بهبهانیان مبنی بر انتخاب احمد دیانتی زاده بجای نعمت الله اکبری قمصری بعنوان باغبان کاخ غلامرضا پهلوی؛ در کنار مسائل و مشکلات متعدد اقشار مختلف مردم ایران در حوزه های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، دربار شاهنشاهی به فکر مسائل حاشیه ای از قبیل تعیین باغبان کاخ شخصی غلامرضا پهلوی بود.
قش رستم نام محلی است که در استان فارس و در شش کیلومتری شمال تخت جمشید واقع شده است. در این محل و در سینه کوه سیوند (کوه حسین) چهار دخمه متعلق به پادشاهان هخامنشی تراشیده شده است و در بخشهای پایین کوه چندین سنگ نگاره از دوره ساسانیان نقش بسته است که اطلاق نام نقش رستم به این جایگاه به سبب وجود همین نگاره ها بوده است . . . .
به روایتی اولین اپرا در ایران به همت آلفردژآن باتیست لومر و انجمن موزیکان در شب پنج شنبه 21 دیماه 1250 و در دوره ناصرالدین شاه مجلسی با نواختن انواع سازها و بازیگری به رسم تماشاخانه های فرنگستان در تهران انعقاد یافت . . .
عاشیقان نخستین نوازندگان محلی بودند که با قوپوز( ساز عاشقی) آلام و امیدهای مردم سرزمینشان را فریاد می کشیدند. انسانهایی آگاه و مورد اعتماد که با شعرها، داستانها، آهنگها و سروده های خود مردم را در غلبه بر مشکلاتشان یاری می دادند. عاشیقها در شادی و غمهای مردم شریک بودند . . . .
سالهای 56 و 57 از نظر سیاسی و اقتصادی سالهای مهم و حساس ایران میباشد. علاوه بر آنکه زمینههای سیاسی جهت مبارزه با رژیم طی این سالها تشدید یافته و منسجم گردید، از نظر اقتصادی نیز کشور از فراز و نشیب خاصی برخوردار بود. برخی این سالها را دوران رفاه و طلایی اقتصاد ایران میدانند و برخی نیز با ارائه آمارها و دلایل منطقی، از تورم و فقر شدید مردم صحبت میکنند....
اگرچه آقامحمدخان با لشکرکشی به گرجستان و قفقاز، جنایات بسیاری را انجام داد و مردم بسیاری را کشت و یا مجروح کرد، اما پس از آن روس ها نیز ظلم های بسیاری به مردم این منطقه کردند. این ظلم ها بسیار وسیع و گسترده تر از ظلم های سپاه ایران و آقامحمدخان بود و متاسفانه در تاریخ نگاری جنگ های ایران و روس عمدتا این مسئله به فراموشی سپرده می شود.
آقاخان رهبر وقت شیعیان اسماعیلیه در سال 1327 ش از ایران تقاضای تابعیت کرد، محمد رضا شاه پهلوی با این تابعیت موافقت کرده و به او لقب حضرت (والا) داد و پس از او نوه اش پرنس کریم خان متولد1315 ش، در سن 21 سالگی حسب وصیت جدش به امامت رسید و اکنون پیشوای فرقه اسماعیلیه آقاخانیه است . . .
در اواخر دهه 1330 به دلیل سیاستهای اقتصادی و برنامهریزی دولت، اقتصاد ایران دچار کسر بودجه گردید. واردات ایران در سال 1338 نسبت به سال 1333 شش برابر افزایش یافته بود و کسر بودجه با برداشت بد محصول در سالهای 39 ـ 1338 همزمان شد. این امر شاخص هزینهی زندگی را به بیش از 35 درصد افزایش داد . . .
کاریکاتورهای سیاسی از دیرباز به عنوان ابزاری جهت انتقاد از وضعیت سیاسی و اجتماعی موجود مطرح بوده است. نشریه ای که در بررسی کاریکاتور سیاسی در ایران در دوره قاجار اهمیت دارد؛ روزنامه فکاهی انتقادی آذربایجان است که اولین شماره آن در دوم محرم سال 1315 ه.ق به مدیریت علی قلی خان صفراف مدیر سابق روزنامه های احتیاج و اقبال به صورت هفتگی در تبریز شروع به کار ...
سبک زندگی شاهان ایرانی در عصر قاجار و پیش از آن همراه با بذل و بخشش های خاصی بود. گاهی و بر اثر یک حادثه خاص این بخشش ها جدای از انسان ها حیوانات را نیزشامل می شد. همچنان که گربه ای بر اثر یک حادثه که خرافات شاهنشاه به آن جلوه ای جدی بخشید، مقام و مرتبه ای متفاوت یافت . . .
چندی پس از بازگشت ولیعهد از سفر سویس جهت تحصیل، ارنست پرون نیز در تهران به او ملحق شد. رضاشاه با اکراه حضور پرون در ایران را پذیرفته بود و از او متنفر بود. قطعا رضاشاه که خود عامل انگلیس بود به این نکته پی برده بود که پرون عامل انگلستان در ایران است.
قرارداد 1907 معاهده ای استعماری بود که به شکلی سری ایران را به منطقه نفوذ روسیه و انگلیس تقسیم می کرد. جالب اینکه این قرارداد تنها چند سال پس از انقلاب مشروطه ایران بسته شد و طی آنها انگلستان همراهی خود با مشروطه خواهان ایرانی را به کناری نهاد. ضعف ایران در مقابله با استعمارگران به خوبی نمایان بود. به طوری که این ضعف حتی در کاریکاتورهای نشریات خارجی ...
عمدتا قیام ها و جنبش های بزرگ در همه کشورها، با جنبش هایی دیگر آغاز می شوند. از آن جمله اینکه جنبش تنباکو را می توان مقدمه ای برای جنبش مشروطه ایران دانست. نهضت تنباکو در شهرهای مختلفی ظهور و بروز داشت. من جمله تهران و اصفهان.
در این سند مکاتبات بیت العدل اعظم و محفل روحانی ملی بهاییان ایران راجع به اعلام موافقت با سفر اشخاص بهایی مذکور در سند به اسراییل جهت زیارت ، ملاقات و دیدار اقوام ، معالجه ، تبلیغ و انجام ماموریت اداری ، درخواست مساعدت جهت تکمیل اهداف بیت العدل اعظم از قبیل تکمیل تعداد مراکز و محافل در نقاط مختلف ، لزوم ذکر و تکمیل آدرس کافی از مهاجرین ایرانی در مرسولات ...