تهران در ذیقعده سال 1313 هجری قمری مطابق با اردیبهشتماه سال 1275 خورشیدی حال و هوایی دیگر داشت. در پچپچ اهالی شهر شنیده میشد که شاه میخواهد در پنجاهمین سالگرد تاجگذاری خود ـ که در 23 ذیقعده 1264 ه.ق رخ داده بود ـ جشن مفصلی را ترتیب دهد و نمایندگان بسیاری از دولتهای خارجی با هدایای روسای دولتهای خود در این جشن شرکت خواهند داشت.
ناصرالدین شاه در سفر خود به عتبات در سال ۱۲۸۷ هجری قمری دستور داد تا تصویری هوائی از کربلای مقدس از فراز یک بالن تهیه شود، تصویری که به نظر می رسد می توان آن را نخستین تصویر هوائی از کربلا و عتبات عالیات در این شهر مقدس تلقی کرد.
نام اصلی او فاطمه است. وی دختر نور محمد، از گرجیانی بود که در زمان صفویه، اجدادش را از گرجستان کوچانده و در مازندران سکونت داده بودند. پدرش در جوانی درگذشت و از آن پس نزد عمه اش زندگی میکرد. توسط او به حرمخانه ناصرالدین شاه قاجار (۱۲۶۴ ـ ۱۳۱۳ق) راه یافت
جناب وزیر خارجه امروز صریح و در کمال سختی به وزیر مختار بگو، البته به همین عبارت که می نویسم: بگو البته که شاه میگوید، من میتوانم از سلطنت خودم بگذرم، لیکن نمیتوانم از یک وجب خاک و متعلقات سرخس بگذرم. این حرف آخر است و جواب بگیر از او و به عرض برسان
ناصرالدین شاه قاجار، بی شک یکی از خوش گذران ترین شاهان سلسله ی قاجاریه بوده است، به نحوی که گاه برای داشتن لحظاتی مفرح، دست به هر کاری می زده است، از جمله بازی «چراغ خاموش کنی»!
میرزا محمدرضا کلهر از خوشنویسان مشهور ایرانی است. ناصرالدین شاه قاجار به دلیل علاقهای که به این هنر داشت گاه ساعتی از روز را در کنار این استاد خط به مشق مشغول میشد.
در یکی از سفرهای ناصرالدین شاه با اروپا و در ملاقاتی که وی با یکی از چهره های سرشناس یهودی داشت، پیشنهاد اختصاص سرزمینی برای تاسیس حکومت برای یهودیان مطرح شد.
اولین خط آهن ایران، خط آهن تهران به شهر ری بود که در سال 1261 مطابق با 1300 هجری قمری و 1883 میلادی امتیاز آن را مهندس (بواتال) فرانسوی از ناصرالدین شاه قاجار گرفت.
ناصرالدین شاه قاجار معروف به «سلطان صاحبقران» و بعد «شاه شهید»، چهارمین شاه از دودمان قاجار ایران بود. وی طولانیترین مدت شاهی را در میان دودمان قاجار دارا است. او همواره به داشتن محبت به امام حسین(ع) و دیگر اهل بیت عصمت و طهارت تظاهر داشته اما با رفتارهای ناپسند خود از جمله داشتن چندین زن عقدی و صیغهای چهره واقعی خود را نمایان کرده است.
با پایتخت شدن و تبدیل تهران به یک شهر کم کم بایستی اصول زندگی شهرنشینی در آن رعایت میشد تا بتوان بهداشت شهر را تامین کرد به همین خاطر ناصرالدین شاه قاجار در اعلامیهای دستوراتی بهداشتی به مردم ابلاغ کرده است.