بعد از اشغال کشور توسط متفقین، رضا شاه از کشور تبعید شد و ایران را به مقصد جزیره موریس ترک کرد. در رابطه با انتخاب موریس روایات متعددی نقل شده است. برخی معتقدند از ابتدا قرار بود کشور دیگری مقصد رضا شاه باشد، برخی هم معتقدند که این جزیره انتخاب شخص رضا شاه بود و در دیدگاهی دیگر آمده است که این تصمیم به مقتضای حال رضا شاه و بالاجبار گرفته شد. البته ...
نخستین سخنران این همایش سیدمصطفی تقوی با موضوع «مدرنیزاسیون در دوره پهلوی اول» طی سخنانی عنوان کرد: اگر ما سقوط رضاخان را در دو عامل کلان مورد توجه قرار دهیم، عامل اول و اصلی این است که رضاخان مولود بیگانه بود و حضور او در عرصه قدرت، سیاست و حکومت ایران مولود اراده ملت ایران نبود؛ بنابراین این رویکرد و حکومت برای ملت ایران غیرقابل قبول و پذیرش بود ...
استفاده بهینه و هوشمندانه انقلابیون ایران از وسایل ارتباطی آن دوران یکی از مواردی بود که به گسترش افکار و آرمانهای امام راحل (ره) و وقوع انقلاب اسلامی ایران کمک فراوانی کرد.
بختیار در حالی پست نخستوزیری را به دست گرفت که شانس چندانی برای حفظ حکومت نداشت. یکی از مهمترین دلایل این موضوع چهره نه چندان محبوب و مردمی بختیار بود. او علیرغم آنکه سابقه عضویت در جبهه ملی را داشت؛ اما هرگز با اقبال عمومی مواجه نشد
استعمارزدایی در دو روند ناهمگون پیش رفت و به سرانجام خود رسید. یکی با آرامش و نرمی - از راه گفت وگو - مانند مستعمرات آفریقای سیاه فرانسه و انگلستان، دیگری با جنگ و زدوخورد مانند هندوچین، الجزیره، و مستعمره های آفریقایی پرتغال.
با افزایش فشار بـر مطبوعات و آزادیخواهان که با توقیف و سرکوب جراید مخالف همراه بود،عدهای از آزادیخواهان تصمیم به تحصن در مجلس شورای ملی میگیرند و این عده به رهبری موسویزاده یزدی مدیر روزنامه پیـکار،سـید مهدی نبوی تفرشی مدیر روزنامه تنبیه درخشان به مجلس آمده و پس از ایراد نطقی اجرای قانون اساسی و عزل سردار سپه را خواستار شدند. این دوّمین ...
هدف از برگزاری این همایش واکاوی دوره بیستساله سلطه رضاخانی بر ایران و پیامدهای آن است. این همایش با توجه به اپیدمی کرونا به صورت مجازی در روزهای 22، 23 و 24 شهریور از ساعت 14:30 تا 18:30 برگزار میشود.
فرح پهلوی همسر سوم محمدرضا، متأثر از تربیت فرنگی و سالهای اقامتش در پاریس، بخش عمدهای از دوستانش را خارجیها تشکیل میدادند. وی هنگامی که یک شبه از دانشجویی بیپول به ملکهی ایران تبدیل گردید، بسیاری از دوستان دوران تحصیل خود را به ایران دعوت و آنها را به ثروتهای کلان رسانید.
انقلاب مشروطه ایران انقلابی آزادیخواهانه بود؛ اما این جنبش یا انقلاب علیرغم شعار دلنشین خود، با مشکلاتی همراه بود. بزرگترین مشکل این انقلاب عدم فهم دقیق توده مردم از مشروطه و مظاهر آن بود. حتی بسیاری از روشنفکران نیز با واقعیت مشروطه آشنا نبودند.
«حسنعلی منصور» نخستوزیر پهلوی اول بهمنماه سال ۴۳ در حال ورود به مجلس شورای ملی هدف گلوله «محمد بخارایی» از اعضای گروه فدائیان اسلام قرار گرفت و از پا درآمد.
ساختار سیاسی و اجتماعی قاجاریان ساختار چندان پیچیدهای نبود و تقریباً ادامه همان ساختار حکومتهای گذشته بود. در شکلی کلی این ساختار مرکب از دو طبقه حاکم و محکوم بود که در رأس حکومت حاکم دولت قرار داشت. طبقه روحانیت نیز به واسطه نفوذ معنوی و جایگاه خاص دین در نزد مردم در این طبقه قرار داشت.
«کارا هولتگرین» خلبان زن نیروی دریایی آمریکا، درباره قرار گرفتن در یک وضعیت خطرناک و کمک یک خلبان ایرانی به وی در جنگ اول خلیج فارس در سال ۱۹۹۱ میگوید: در حین ماموریت ناگهان آژیر به صدا در آمد و هیچ یک از متخصصان و مهندسان ناو آبراهام لینکلن نتوانستند عیب تامکت را پیدا کنند! همه ناامید بودند و چیزی به سقوط من نمانده بود که ناگهان صدایی از بیسیم شنیده ...
مرد جوانی همراه نامزدش به یکی از مغازه های شیک تهران می رود که هدیه ای بخرد. معاون نصیری، یعنی رئیس بخش شکنجه هم سر می رسد و می خواهد قبل از دیگران به کار او برسند. مرد جوان به او تذکر می دهد که نوبت او نیست و از او می خواهد که منتظر بماند.
اسناد و گزارشات برجامانده از دوره اواخر قاجار حاکی از آن است که نارضایتی از مردم ایران از انگلیس بسیار زیاد بوده و این کشور به دلیل عملکرد استعماری خود مورد نفرت بسیاری از مردم قرار داشت. یکی از این گزارشها مربوط به بوتلر رایت در روزنامه تایمز است.
علی امینی یکی از جنجالیترین نخستوزیران حکومت پهلوی بود. در دوران نخستوزیری او شایعات چندی مبنی بر کودتای او علیه شاه مطرح شد و شاه همواره از قدرتیابی او واهمه داشت. به خصوص آنکه وی از حمایت کامل آمریکا نیز برخوردار بود. با این حال شاه به دلایل دیگری نیز دل چندان خوشی از امینی نداشت
عـموماً پوپوليسـم واجد وجوه سياسي ، اجتماعي و اقتصادي در نطر گرفته مي شود. اما تا آنـجاکه بـه رژيم پهـلوي دوم مربوط مي شود به نظر مي رسد از ميان اين وجوه سه گانه تنها وجه اقتصادي پوپوليسـم در اين رژيم ظـاهر گـشته است . حتي در برخي از وجوه سياسي و اجتماعي ، پهلوي دوم گرايش هاي مشخص ضد پوپوليسـتي داشـت . مثلاً از حيث سياسي شخص شاه فاقد خصلت کاريزمايي ...
نخست وزیر دولتی که نفت را ملی اعلام کرد طی نطقی ضمن رد صلاحیت شورای امنیت برای رسیدگی به این مسئله، مظالم شرکت نفت جنوب (وابسته به انگلیس) و تجاوزات عمال آن شرکت در امور داخلی ایران و محروم ساختن ملت ایران از حداقل زندگی و هم چنین آمال و آرزوی مردم کشور ما را در نیل به استقلال کامل سیاسی و اقتصادی به سمع شورای امنیت رسانید.
در این سند (متن صفحه ای از كتاب روابط خارجي امريكا ، خاورميانه و آفريقا، جلد 7) درباره اقدام قوام السلطنه به مذاكره با پيشه وري و اصرار شاه به اعزام 3 تيپ از ارتش براي مقابله با پيشه وري، مشاهده می شود.
ترور، مهمترین ویژگی حکومت استبدادی رضاشاه بود. او در راستای تکمیل قدرت استبدادی خود افراد و گروههایی را که رقیب و مخالف خود میدانست حذف کرد. قدرت استبدادی او تا جائی پیش رفت که حتی اماکن و شخصیتهای مذهبی نیز از قدرت ویرانگر او مصون نماندند.