امام با افراد و گروههای مختلف تعامل و رابطه گستردهای داشت. جالب است که تعامل ایشان با جوانان و نوجوانان نیز بسیار خوب و گسترده بود. ایشان به اشکال مختلف، از جوانان به خصوص طلبههای جوان حمایت میکردند و فارغ از جایگاه خاص خود، فروتنانه به آنها احترام میگذاشتند.
شاپور ریپورتر عامل ارتباطی مهمی بین آمریکا و ایرانیان در بخشهای مختلف سیاسی و نظامی بود. او جهت کسب اطلاعات مورد نیاز آمریکا، ملاقاتهای متعددی را با افراد و مقامات ترتیب میداد تا هر آنچه را که آمریکا به آن نیاز داشت فراهم کند
دستگیری امام خمینی (ره) به وسیلهی رژیم پهلوی در خرداد 1342 بازتاب بسیاری در کشور داشت. همهی مردم اعم از مرد و زن و پیر و جوان به این اقدام رژیم پهلوی که توهین به مرجعیت، روحانیت و تشیع محسوب میشد واکنش نشان داده و موجی از اعتراض سراسر کشور را فراگرفت.
امام در بسیاری از سخنرانیهای خود بعد از قیام 15 خرداد 1324 به آن اشاره کرده و بر صحبتهای زیادی پیرامون تاثیرات این قیام ایراد کردهاند. یکی از محورهای مورد تاکید امام پیرامون این قیام، برگزاری مراسمات یادبود آن و به نوعی فراموش نکردن قیام است.
واکنش امام به تصویب نامه انجمنهای ایالتی بسیار سخت و قاطعانه بود. با این حال ایشان در گام اول ترجیح دادند تا موضوع را با مراجع طراز اول و روحانیون برجسته مطرح نماید. در این جلسه تصمیماتی اتخاذ شد و به اجرا گذاشته شد
ارتش، مهمترین اهرم قدرت سیاسی شاه بود. از این رو شاه به روشهای مختلفی دست زده بود تا این نهاد نظامی مهم را زیر سیطره خود قرار دهد. شاه در اجرای این سیاست تا حدودی موفق بود. هر چند بعدها این سیاست شکست خود. روشهای شاه در اجرای این سیاست و دلیل شکست آن عبارت است از...
مرگ مصطفی خمینی به طور غیرمنتظرانه و بسیار عجیب اتفاق افتاد. تا جایی که بسیاری آن را مرگی مشکوک دانستند. گذشته از آن پیش از شهادت ایشان، افرادی به او پیرامون توطئه شاه برای ترور شخصیتهای اسلامی هشدار داده بودند
سیاست ایران در برابر کشورهای درگیر در جنگ جهانی اول، سیاست بیطرفی بود. این سیاست، طرفداران و مخالفان خاص خود را داشت. علیرغم آنکه بسیاری از این سیاست حمایت میکردند؛ اما برخی از تحلیلگران آن را مورد انتقاد قرار دادهاند
استعمار شاخصهای مختلفی دارد، اما در میان این شاخصها، حمله به مستعمرات، غارت اموال آنها، کسب اعتبار، قتل و خونریزی و مداخله در امور سیاسی و اقتصادی آن کشورها جز مهمترین شاخصهای استعمار است. این شاخصها در میان بسیاری از استعمارگران از جمله اسپانیا دیده میشود. این کشور که نام استعمارگر پی را با خود به یدک میکشد، جز کشورهایی است که مرتکب تمام این ...
بسیاری معتقدند که بعد از روی کار آمدن رضاخان، روشنفکران باطرح روشنفکر منور، به حمایت از او پرداخته و زمینه روی کار آمدن یک پادشاه دیکتاتور را فراهم کردند؛ اما برخلاف این ادعا، واقعیت آن است که تمام روشنفکران خواهان روی کار آمدن چنین فردی نبودند و بسیاری از افراد به عواقب به قدرت رسیدن رضاخان نیز پی برده بودند و پیرامون آن هشدار هم میدادند.
رفت و آمد در دوره قاجار عمدتا از طریق چاپارها صورت میگرفت. دلیل این موضوع هم عدم دسترسی به وسایا نقلیه جدید بود. با این حال چارپارها نیز در آن دوره با مشکلات زیادی مواجه بودند و استفاده از آنها به آسانی امکانپذیر نبود.
یکی از دلایل سرد شدن مردم از حکومت پهلوی، بزرگنمایی بیش از حد اقدامات صورت گرفته بود. گذشته از بزرگنمایی، حکومت را مایه لطف بر مردم میدانست، این در حالی بود که تمام آن اقدامات از طریق اموال عمومی انجام میشد و بیشتر آن نیز مورد سواستفاده شخصی قرار میگرفت.
پیش از نیمروزِ ۳۰ اردیبهشتِ ۱۴۰۳ رئیسی برای افتتاحِ سدِّ قیز قلعهسی به آذربایجان شرقی سفر کرد. در مسیر بازگشت در جنگل دیزمار در محدوده عمومی میان ورزقان و جلفا، بالگرد حامل او دچار سانحه شد. سید محمدعلی آلهاشم امامجمعه تبریز، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی و چند تن دیگر از همراهان او در بالگرد بودند.
اگر بخواهیم عوامل پیروزی مصدق در نهضت ملی نفت و قیام 30 تیر را به دقت واکاوی کنیم باید بگوییم او ضمن بهرهمندی از هوش و ذکاوت سیاسی، از همراهی ملیون و مذهبیونی چون آیتالله کاشانی، حسین مکی، مظفر بقایی و... برخوردار بود. مصدق با همراهی دوستان خود که بسیاری از آنان عضو جبهه ملی نیز بودند، توانست در جنبشهایی چون جنبش 30 تیر 1331 پیروز میدان گردد.
روی کار آمدن کارتر با در پیش گرفتن سیاست حقوق بشر و منع فروش تسلیحات نظامی به کشورهای دیکتاتور، باعث نگرانی شاه از آینده خود و حکومتش شد. شاه بر این باور بود که با حمایت مالی از جمهوریخواهان میتواند مانع به قدرت رسیدن دموکراتها گردد و و یا رویهای به مانند سال 40- 41 در پیش گیرد.
خودکشی داور و علل آن یکی از موضوعات مرموز و مبهم است که در باب دلایل متعددی ذکر شده است؛ اما یکی از علل این موضوع فشارهایی بود که از سمت رضاشاه متوجه داور بود. این فشارها که ناشی از انتظارات زیاد رضاشاه از داور بود تأثیر زیادی بر روحیه داور داشت و باعث ترس و نگرانی و در نهایت خودکشی او شد.
شاه حساسیت زیادی به انتقاد روزنامههای خارجی از خود داشت و همواره تلاش میکرد تا دیدگاه آنان را نسبت به خود تغییر دهد. به عنوان نمونه همواره ادعا میشد که وضعیت تمام گروهها در ایران مساعد است. این در حالی بود که بیشتر روزنامههای خارجی از وضعیت داخلی کشور باخبر بودند.
یکی از جدیترین مخالفتهایی که بعد از قانون کشف حجاب صورت گرفت، واقعه گوهرشاد بود. در این واقعه که یکی از جدیترین رویاروییهای مردم با حکومت بود، عوامل حکومت چهره واقعی خود را نشان دادند و با خشونت تمام، مردم را سرکوب کردند. در بخشی از ماجرای گوهرشاد آمده است