در دوره قاجار برنج مهمترین غذا در میان تمام طبقات، بهخصوص بین مردم متمکن در شهرها محسوب میشد. آن را به روشهای گوناگون همراه با روغن گوسفندی میپختند.
شاه از روش دیکتاتورمأبانه خود در حکومتداری آگاه بود. از این رو همواره وحشت اعتراض و شورش مردم علیه خود را در سر میپروراند. این موضوع با انقلابات و یا کودتاهای مردمی علیه حکومتهای دیکتاتوری بیش از پیش تشدید میشد و خشم و ترس شاه را برمیانگیخت.
سیستم امنیتی رضاشاه یکی از مخوفترین سیستمهای امنیتی در نوع خود بود. گذشته از شخص رضاشاه که به بدترین و خشونتآمیزترین روشها امنیت را برقرار میساخت، افراد حاضر در سیستم نیز به سبک او از روشهای غیرقانونی برای حذف رقبا و منتقدان استفاده میکردند.
تنها سفر خارجی و دیپلماتیک رضاخان به ترکیه انجام شد و قریب یک ماه طول کشید. بسیاری از تحلیلگران سیاسی و تاریخی این سفر را یک نمایش از دو حکومت تلقی می کنند که جهت نمایش قدرت مورد بهره برداری قرار گرفته است و درحالی که این حکومت ها در حوزه بین المللی بسیار با مشکل روبرو بودند. حکومت آتاتورک وارث امپراطوری عثمانی بود که در جامعه بین الملل با مشکلات زیادی ...
کمبود آب در بسیاری از شهرهای ایران مسئلهای جدی است که در دوره قاجار نیز گریبانگیر مردم برخی از شهرها شده بود. از این رو، بسیاری از مردم برای مقابله با این مشکل، از طریق سقائی به فروش آب میپرداختند
در قضیه جمهوری رضاخان، علیرغم تمام تلاش رضاخان برای همراه کردن مردم با خود، بسیاری از در مخالفت با او بر آمدند. تا جای که برخی از مردم به سوی او حمله کردند و همین موضوع باعث درگیری میان مخالفان و موافقان جمهوری خواهی شد.
فرح پهلوی علی رغم نداشتن رابطه خوب با محمدرضا پهلوی، تمایل زیادی به دخالت درامور مملکتی داشت و همین امر هم موجبات ناخرسندی محمدرضاشاه را فراهم کرده بود.
تيمورتاش در زمان سلطنت رضاخان، به عنوان مشاور امین شاه در حوزه سیاست خارجی مأموريت داشت به آلمان، فرانسه، ايتاليا، و سپس انگليس برود و با مقامات اين كشورها درباره مسائل فيمابين مذاكره كند.
بعد از پایان جنگ جهانی دوم، دوران نوینی از استعمارگرایی آغاز شد که بسیاری از آن با عنوان موج سوم استعمارگرایی یاد میکنند. شکل این نوع از استعمارگرایی متفاوت از اشکال پیشین بود و بر تعلق اجباری کشورهای دیگر به هر یک از دو قطب ابرقدرت تأکید داشت.
اصلاحات ارضی یکی از بزرگترین و مهمترین برنامههای اصلاحی شاه در زمینه اقتصادی و کشاورزی بود. این برنامه با هدف بهبود مشکلات زمینداری و کشاورزی به وجود آمد؛ اما خیلی زود شکست خورد. یکی از دلایل شکست این برنامه این بود که برخلاف شعارها، اصلاحات ارضی برنامهای سیاسی بود نه اقتصادی.
موضوع بازگشت به خویشتن از جمله مسائلی است که در بسیاری از کشورهایی که به نوعی در زیر یوغ استعمار قرار داشتند به اشکال مختلف مطرح شده است. دوره پهلوی دوم را میتوان از دورانی دانست که تأکید بر این مقوله بسیار پررنگ شد و در قالب گفتمانهای متفاوت مطرح شد و افراد و گروههای زیادی متأثر از شرایط آن دوره بر موضوع بازگشت به خویشتن تأکید کردند.
اشرف پهلوی مدتها منتظر فرصت بود تا ضربه کارسازی به فوزیه، همسر اول شاه وارد کند، این فرصت زمانی به دست آمد که شبی پس از مصرف شام یکی از افسران نیروی هوایی که با دربار رابطه خویشاوندی داشت طبق درخواست اشرف در حضور شاه و فوزیه شروع به نقل خاطرات و شرح مشاهدات خود از مصر کرد...
سیزدهم فرودین که موسوم به سیزده بِدَر و روز طبیعت است با نام ملکه اِستِر(همسر یهودی خشایار شاه) و مردخای و جشن پوریم هم پیوند خورده است. بنا به برخی روایتها در این روز با مدیریت استر و مردخای بیش از هفتاد هزار ایرانی کشته می شوند. شاید جالب باشد که بدانید مقبره این دو فرد به عنوان دومین زیارتگاه یهودیان جهان در شهر همدان(پایتخت فرهنگ و تمدن ایران) ...
تحولات جامعه ایران در دوره پهلوی دوم و نارضایتی منتهی به انقلاب اسلامی را از دریچه اقتصاد نیز میتوان بررسی کرد. این بررسی عمدتا با افزایش درآمد نفتی در سالهای ابتدایی دهه 1350 گره خورده است. با کسب درآمد سرسامآور نفتی بود که وضعیت اقتصادی رژیم پهلوی دگرگون شد. در این نوشتار تلاش شده است سالهای افزایش درآمد نفتی دولت و نارساییهای اقتصادی پس از ...
جيران ملقب به فروغ السلطنه از همسران برگزیده ناصرالدين شاه بود. جيران دختری زیبا از اهل تجریش بود. چشمانی چنان گیرا داشت که از هر بیننده دل میربود. شاه نیز به دیدگان آهوی وی دلباخته و اسیر عشقش شده بود. روزی دور از او زیستن نمیتوانست و ماهی جز وی در آسمان زندگی خود نمیدید. در کنار جيران دیگر همسران خود را از یاد برده و آتش حسادت در دل خسته آنان افروخته ...
روز 10 فروردین 1291 خورشیدی نظامیان روس مستقر در مشهد بارگاه حضرت امام رضا (ع) را به توپ بستند. در اثر این حمله سردرها و گلدسته های حرم ویران شد، خزانه آستانه قدس غارت گردید و تعداد زیادی از زائران به شهادت رسیدند.
تاج الدوله، دختر سیف الله میرزا و مادر سلطان معین الدین میرزا و عصمت الدوله، دومین زن عقدی ناصرالدین شاه بود.
اولین زن عقدی ناصرالدین شاه، گلین خانم، دختر احمد علی میرزا و مادر سلطان محمود میرزا بود.
موروثی بودن حکومت بر ولایات مختلف کشور در زمان قاجار یکی از موارد طبیعی سیاسی آن دوران محسوب می شد. درواقع به نوعی ایران در آن زمان به طور خانی و موروثی اداره می شد.
نوروز ۱۲۹۱ شمسی مصادف با ربیعالثانی ۱۳۳۰ قمری، دو ساعت مانده به غروب، صدای توپهای روسی، مناجات زائران حرم رضوی را شکافت؛ سربازان روسی که با ماشینهای مسلسلدار به سمت صحن مقدس میآمدند، از چند ناحیه به سوی حرم تیراندازی کرده بودند.