طبق دیدگاه قرآن و روایات در این شبها مقدرات انسان تصویب میشود یعنی در شب نوزدهم مقدرات نوشته و در شب بیست و یکم محکم و قطعی میشود و در شب بیست و سوم تنفیذ میشود و در مرحله اجرا قرار میگیرد
حجتالاسلام فرید میرلوحی کارشناس و پژوهشگر مذهبی در گفتگویی گفت: شب قدر مهمترین شب سال است که در واقع ظرفیت افعالی که در این شب انجام میشود و نگاهی که خدای متعال به آن اعمال دارد، چندین هزار برابر در نزد خدای متعال ثبت میشود.
وی در خصوص علت نامگذاری های شب های نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم رمضان به نام قدر اظهار داشت: طبق دیدگاه قرآن و روایات در این شبها مقدرات انسان تصویب میشود یعنی در شب نوزدهم مقدرات نوشته و در شب بیست و یکم محکم و قطعی میشود و در شب بیست و سوم تنفیذ میشود و در مرحله اجرا قرار میگیرد.
حجت الاسلام میرلوحی افزود: یادمان باشد که بدون شک ما در ید سلطهی خدای متعال هستیم و او تقدیر ما را به واسطهی علم ازلی و ابدی خود نوشته است.
این کارشناس و پژوهشگر مذهبی تصریح کرد: فضلبن شاذان از امام رضا (ع) این سؤال را میپرسد که چرا نام این لیالی را قدر گذاشتهاند؟ امام رضا (ع) در پاسخ به تفسیر و توضیح آیه 3 سوره دخان "إِنَّا أَنْزَلْناهُ فِی لَیْلَةٍ مُبارَکَةٍ إِنَّا کُنَّا مُنْذِرِینَ" میپردازد و بیان میدارند آن چیزی که در سال آتی اتفاق میافتد از خوبی و بدی، ضرری که به ما میرسد و نفعی که به ما میرسد، اجل و مرگ افراد در آن شب مشخص میشود (وسایل الشیعه، جلد 10 ص242).
وی ادامه داد: حال که خداوند متعال با علم ازلی و ابدی خودش مقدرات بشر را به نگارش در آورده، علت پیدایش لیالی قدر چیست؟ خدای متعال قضا و قدری را که برای ما نوشته به واسطهی دعا و استغاثه به درگاهش تغییر میدهد و عوض میکند. دعا وسیلهی فوقالعادهای است که این اجازه را دارد که بتواند تقدیر ما را عوض کند.
حجت الاسلام میرلوحی خاطر نشان کرد: این همان مسأله مهمی است که علمای ما تحت عنوان «بداع» از آن بحث میکنند، البته بدان معنا نیست که کسی یا قدرتی ماورای قدرت الهی بخواهد تقدیر را عوض بکند، نه خود خدای متعال در سنتهایش هست که به واسطهی دعا اجازه می دهد تقدیر ما عوض شود، پس این مسأله بیانگر رازدار بودن، سری بودن و عمیق بودن شب قدر برای عموم انسانهاست.