یکی از اقدامات نظامالسلطنه در دورانی که ریاست دولت مهاجر را بر عهده داشت دخالت او در تصرف بغداد به دست قوای انگلیسی بود.
نظام السلطنه مافی یکی از چهرههای مرموز در تاریخ سیاسی قاجاریه محسوب میشود. گذشته از اینکه تفاسیر متفاوتی از گرایشات سیاسی این فرد ارائه شده است، برخی از منابع نیز او را از طرفداران انگلیس معرفی کردهاند. تا جایی که گفته شده است نظام السطنه مافی نقش برجستهای در تصرف عراق به دست انگلیس داشت:
«یکی از اقدامات نظامالسلطنه در دورانی که ریاست دولت مهاجر را بر عهده داشت دخالت او در تصرف بغداد به دست قوای انگلیسی بود. او نوشتههایی برای خزعل و والی پشتکوه ارسال کرد، طبق این نوشتهها عثمانی به تقاضای نظامالسلطنه سی هزار تن از قشون خود در بینالنهرین را باید به ایران اعزام مینمود. ظاهر قضیه این بود که او با این نیرو به مقابله با قوای متفقین میپردازد و زمانی که توانست سی هزار قشون ایرانی مهیا کند، آنان را باز خواهد گردانید. عثمانیها فریب این نقشه نظامالسلطنه را خوردند که البته اصل نقشه هم متعلق به انگلیسیها بود. قشون آنها مدتها در ایران ماند، نظامالسلطنه هم البته هیچ اقدامی نکرد. عثمانیها در ایران معطل مانده بودند و از سویی قشون ایرانی که قول آن داده شده بود هرگز مهیا نگردید. نظامالسلطنه نه تنها این کار را نکرد، بلکه قوای ژاندارم ایرانی را هم نابود ساخت. او حتی از رسانیدن غذا و قوت لایموت به این نیرو خودداری نمود، شکایت ها هم البته به جایی نرسید. در این وضعیت بود که انگلیسیها قشون خود را به بینالنهرین فرستادند و به بغداد حملهور گردیدند. ناظرین بر این باور بودند که اگر نظامالسلطنه خیانت نمیکرد، بغداد به دست نیروهای انگلیسی نمیافتاد.»
منبع: حسین آبادیان، ایران از سقوط مشروطه تا کودتای سوم اسفند، تهران، موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، 1385، ص 160