بیماری هلندی اصطلاح مشهوری است که به تزریق پول و منابع مالی ناشی از فروش منابع زیر زمینی در اقتصاد کشور اشاره دارد. امری که چون اولین بار در هلند روی داد به بیماری هلندی مشهور شد. حکومت ایران مدت کوتاهی پس از هلند و به دنبال گرانی نفت در ابتدای دهه 1350 و سرازیر شدن پول به اقتصاد کشور به این بیماری دچار شد
شاه قبل از انجام رفراندم به شهر قم سفر کرد او امیدوار بد با این سفر نظر مساعد روحانیون جهت رفراندم را کسب کند؛ اما برخلاف این تصور، مردم و روحانیون مخالفت خود را بیشتر و علنیتر کردند. این موضوع باعث شد تا شاه نیز لحن و رفتار خود با مخالفان را تغییر دهد.
همزمان با قدرت یافتن امام خمینی در جریان انقلاب و مطرح شدن نام او به عنوان رهبر مبارزات مردمی، آمریکا بر آن شد تا اصطلاحا تکلیف خود با انقلاب ایران و رهبر آن را مشخص کند. موضعگیریها در رابطه با نحوه تعامل با امام در دستگاههای سیاسی آمریکا متعدد و متفاوت بود.
بعد از دستگیری امام خمینی، برخی از همراهان و یاران ایشان نیز دستگیر شد. شهید آیتالله عبدالحسین دستغیب از جمله این افراد بود که ساواک حساسیت خاصی بر او داشت. بنابراین بعد از دستگیری امام، ایشان از جمله اولین افرادی بودند که توسط ساواک دستگیر شدند.
اگر بخواهیم از امکانات تفریحی و سرگرمی قاجاریان صحبت کنیم، باید امکاناتی مانند سینما، تئاتر، رستوران، مهمانخانه، پارکها و... را حذف کنیم. این بدان معناست که هیچ یک از این امکانات در آن دوره وجود نداشتند. بنابراین سبک زندگی مردم در آن دوره، کاملا ساده و سنتی بود.
بعد از انحلال جبهه ملی که در پی حوادث کودتای 28 مرداد 1332 به وجود آمد، این تشکل سیاسی ملیگرا، در قالبی جبه ملی دوم، سوم و چهارم به فعالیت پرداخت. جبهه ملی دوم، در سال 1339 شکل گرفت؛ اما خیلی زود به دلایل منحل شد.
دن گارسیا د سیلوا فیگوئرا از سفرنامهنویسان خارجی در کتاب خود و در گذر از شهر فسا تجه خاصی به رودخانه فسا داشته است رودخانه فسا که هنوز هم جز یکی از رودخانههای مهم این شهر محسوب میشود، در دوره صفویه نیز جز رودخانههای مهم و طویل ایران بود. دن گارسیا د سیلوا فیگوئرا در مورد این رودخانه گفته است
کودتای 1332 پیامدهای گستردهای از نظر سیاسی، اقتصادی و فرهنگی داشت. با این حال پیامدهای سیاسی این کودتا پررنگتر از سایر پیامدها بود. برخی از پیامدهای سیاسی کودتای 28 مرداد 1332 را میتوان در موارد ذیل مشاهده کرد
علیرغم آنکه به تصور بسیاری از ما مسافرت در شب خطرناکتر از روز است؛ اما مسافران دوره صفویعه و حتی قاجاریه همیشه شب را به عنوان بهترین زمان مسافرت انتخاب میکردند. این موضوع مورد توجه جهانگردان نیز بوده است و بسیاری از آنها به آن پرداختهاند.
آزادسازی خرمشهر در حقیقت از اهداف مرحله چهارم عملیات بیتالمقدس بود. در ساعت ۲۲:۳۰ شامگاه شنبه، ۱ خردادماه ۱۳۶۱، مرحله چهارم این عملیات با اعلام رمز توسط فرماندهی قرارگاه مرکزی کربلا به واحدهای عملکننده، با هدف آزادسازی خرمشهر، آغاز شد.
تعارضات فرهنگی یکی از مشکلات و اختلافات اصلی مردم حکومت پهلوی بود. حکومت پهلوی با تظاهر به فرهنگی غربی، نوعی خودکمبینی را در جامعه پرورش داده بود که باعث عواقب سنگینی را برای حکومت و مردم به دنبال داشت.
روزنامه اطلاعات ۲ خرداد ۱۳۶۲ در صفحه اول خود خبر شهادت محمد بروجردی، از فرماندهان پیشرو سپاه در کردستان را منتشر کرد. به همین مناسبت در استانهای ایلام، کردستان و باختران (کرمانشاه) عزای عمومی اعلام شد.
کودتای 28 مرداد 1332 باعث انحلال احزاب سیاسی شد. اما شاه برای آنکه ظاهر نمایشی دموکراسی را نشان دهد، اقدام به تاسیس دو حزب سیاسی کرد. مطابق با قوانین مقرر شد تمام احزاب حذف شوند و زیر نظر این دو حزب فعالیت کنند
در سال ۱۳۲۴ قوام السطلنه به عنوان نخست وزیر ایران برای حل قضیه آذربایجان که توسط جعفر پیشه وری و با حمایت شوروی اشغال شده بود، به مسکو رفت تا در این خصوص با استالین گفتگو کند.
اعضای نهضت آزادی در قم بسیار محدود بوده و چهرههای برجستهی آنها در این زمان چندان فعال نبودهاند. نهضت آزادی در زمان یاد شده هنوز خواهان سقوط رژیم پهلوی نبوده و صرفاً به دنبال احیای رژیم سلطنتی مشروطه بودهاند. این دستور بیشتر متوجه دستگیری یاران امام بوده است
در دوره قاجار، بارها ایران با بیماریهای همهگیر و مسری مواجه شد. این بیماریها که به دلایل مختلف روی میداد، در کمبود پزشک و تجهیزات پزشکی امروزی، جان بسیاری از انسانها را میگرفت. مردم نیز به دلیل عدم آگاهی و عدم دسترسی به هر گونه امکانات، چارهای جز فرار نداشتند.
افراد و گروههای نظامی، یکی از گروههای مهم و حامی حکومت پهلوی بود. این گروهها که بیشتر شامل مقامات نظامی حکومت بود، شامل ارتش، گارد شاهنشاهی و حتی ساواک بود که وظیفه آنها برخلاف کارکردهای مورد انتظار، حفاظت از شاه بود.