سوم شهریور، سالروز حمله متفقین به ایران در سال 1320 میباشد. چند دهه پیش از این و در آخرین سال حکومت رضاشاه که به دنبال این حمله اتفاق افتاد، متفقین خاک ایران را به اشغال خود درآوردند. این اشغالگری، گذشته از آن که خرابیهای گسترده و مصیبتهای اقتصادی به همراه داشت، در بعد نظامی و سیاسی نیز تبعاتی را بر کشور تحمیل نمود که نتایج و پیامدهای آن نه تنها منوط ...
این حادثه یک روز قبل از تصویب طرح انقراض سلسله قاجار در مجلس شورای ملی (8 آبان 1304) به وقوع پیوست. در آن زمان رضاخان که خود را برای تاجگذاری آماده میکرد غیر مستقیم نمایندگان مخالف انقراض حکومت قاجار را به مرگ تهدید کرده بود. در روز رأیگیری مأموران محافظ مجلس موظف شده بودند از خروج نمایندگان جلوگیری کنند تا مجلس از اکثریت نیفتد. حتی در بخش تماشاچیان ...
در 17 تیرماه 1305، جمعیت تمدن نسوان تهران درصدد برآمد که به بهانهی ترویج معارف و بسط افکار و تهذیب اخلاق و ترقی زنان، تئاتری با عنوان «تمدن نسوان» را به معرض نمایش گذارد. در لوای این شعارها، عادیسازی حضور زنان در مجالس و سست کردن اعتقادات آنان و بهخصوص تحریک آنان به بیحجابی مورد نظر بود.
تأثیر سفر به ترکیه در رضاشاه به حدی است که بعدها خطاب به محمود جم اظهار میدارد: «...از وقتی که به ترکیه رفتم و زنهای آنها را دیدم که حجاب را دور انداختهاند... دیگر از هرچه زن چادری است بدم آمده است. اصلاً چادر و چاقچور دشمن ترقی و پیشرفت مردم است.»
فساد مالی یکی از مهمترین ویژگیهای حکومت پهلوی و سران آن است. فساد در بخشهای مختلف و به انحا مختلف صورت میگرفت. افراد جهت کسب منافع اقتصادی و ارتقا جایگاه سیاسی خود از هیچ جنایتی دریغ نمیکردند.
طمع استعمارگری و ثروت بادآورده مستعمرات باعث شد تا کشورهای اروپایی یکی پس از دیگری وارد این عرصه شودند. علاوه بر اسپانیا، پرتغال، هلند و انگلیس، فرانسه نیز خیلی زود وارد این عرصه شد و بر آن شد با اعزام دریانوردان خود به کشف سرزمینهای جدید مبادرت نماید.
کشف حجاب در دوره رضاخان سبب شد تا بسیاری از زنان از تحصیل باز بمانند. درواقع تجدد خواهی رضاخان که به اصطلاح نگاهی مدرنتیه به دنبال داشت در این راستا نتوانست برای زنان عزت و احترام به ارمغان بیاورد.
گروه طالبان با پشتیبانی آشکار و پنهان پاکستان زیر شعار خوشایند صلح و امنیت، رفع پاتکها و محلات باجگیری، خلع سلاح عمومی و ... توانست پایتخت را متصرف شود و مردم خسته ازجنگهای فرسایشی پنج ساله میان گروه های جهادی را امیدوار سازند.
ویژگی افرادی که شاه آنها را به عنوان مسئولین سیاسی انتخاب میکرد، علاوه بر غربگرائی، تبعیت از شاه و منویات او بود. به عبارتی افراد گماشته شده در سمتهای مختلف به خوبی آگاه بودند در صورت هر گونه مخالفتی با شاه از سمت خود برکنار میشوند. این موضوع لزوم چاپلوسی در برابر شاه را پررنگ میکرد. از این رو فرهنگ سیاسی حکومت پهلوی فرهنگی کاملاً متملقانه و انتقادناپذیر ...
رضاشاه در شعار، مبنا سیاست خارجی خود را بر اساس اصل بیطرفی قرار داده بود. اما به دلایلی که برخی از آنها متأثر از وضعیت سیاسی کشور در گذشته بود و نیز رویکرد خود او که نوعی وابستگی به انگلیس بود، اصل بیطرفی کاملاً نقض شده بود. سیاست خارجی رضاشاه عملاً وابسته به انگلیس بود.
ماجرای قتل اسماعیل خان سیمیتقو از جمله افرادی که قصد داشت در دوران پهلوی و قاجار حکومت مستقل کُردی تشکیل دهد و تحرکات زیادی در آن زمان داشت بسیار جالب توجه است.
آیتالله شهید سید محمدباقر صدر در 19 فروردین 1359 مصادف با 22 جمادی الاول 1400 به شهادت رسید. آن عالم برجسته، از مراجع انقلابی نجف بود که از همان ابتدا، در سلک پیروان امام خمینی قرار گرفت و پس از پیروزی انقلاب اسلامی از مدافعان نظام تازه تاسیس شد. همچنین این شهید گرانقدر در صدور انقلاب به عراق و بیداری مردم این کشور نقش بسزایی داشت.
موضوع وابستگی شاه به غرب، یکی از علل نارضایتی مردم از او در کنار سایر دلایل سیاسی و اقتصادی بود. گرچه شاه برنامههای اصلاحی و اقتصادی زیادی را تدوین نموده بود؛ اما بسیاری از آن برنامهها متأثر از وابستگی او به غرب و متناسب با منافع ملی آمریکا بود
بازار ایرانیان در دوره قاجار، بازارهای با اشکال خاص بود که در نوع خود از جهات مختلف، منحصر و بینظیر محسوب میشد. جدا از معماری خاص بعضی از این بناها، بسیاری از بازارها محل خرید و فروش انواع و اقسام کالاها محسوب میشدند.
رضاخان تا قبل از آنکه به تخت سلطنت بنشیند، از راههای و حربههای خودساخته استفاده نمود تا شاید از این طریق بر محبوبیت خود بیفزاید. یکی از این دسیسهها، طرح ترور رضاخان بود که بعدها مشخص شد آنطور که وانمود میشد واقعی نبوده است.
حکومت پهلوی اعلام کرد مردم ایران در 6 بهمن 1341، به اصول ششگانه موسوم به انقلاب سفید (انقلاب شاه و ملت) رأی مثبت دادهاند. روحانیون مخالفت خود با لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی و رفراندوم ادعایی 6 بهمن 1341 را اعلام کرده بودند.
سیدحسین تقی زاده (زاده ۵ مهر ۱۲۵۷ در تبریز- درگذشته ۸ بهمن ۱۳۴۸ در تهران) یکی ازمرموزترین شخصیت های مشروطه به شمار می آید. تاریخ وی را به جمله معروفش یعنی « باید از فرق سر تا نوک پا غربی شویم» می شناسد اما ابعاد شخصیت وی برای علاقه مندان به تاریخ بسیار قابل توجه است.
با افزایش قیمت نفت در دهه 1350، بخشی از بودجه کشور به کارهای اجتماعی و فرهنگی اختصاص یافت؛ اما این برنامهها از همان ابتدا با مشکلات جدی و اساسی روبرو بودند. برخی از این مشکلات زمینهای و ریشهای بود و بخشی دیگر بعد از اجرای طرحها به وجود آمد.
بسیاری از کشورهای غربی راه توسعه خود را با استعمارگری و چپاول اموال و ثروت کشورهای فقیر آفریقا و آسیا آغاز کردند. بر این اساس بعد از ورود استعمارگران پیر، یعنی انگلیس و اسپانیا به این وادی، بسیاری از کشورهای غربی نیز با طمع برخورداری از ثروت بادآورده استعماراتی را به چنگ آوردند. فرانسه از جمله این کشورهاست که توانست در قرن نوزده و بیستم بعد از انگلیس ...