بر اساس آنـچه تـاريخ مدون در اختيار ما مي نهد از قصه گويي به صورت هنری درمانگر در بيمارستان جندي شاپور از ســوی پرسـتاران بـرای بيخوابی بيماران و پريشانی و رنج و ناراحتي آنان خبر داريم . اين مهم در کتب قديمي مربوط به طب نيز ذکــر شده است .
سقوط هایلهسلاسی و حاکمیت دولت نظامی متمایل به شوروی به رهبری «منگیستو هایله ماریام» و حمایت شاه ایـران از رژیـم سومالی در جنگ اوگادن، سبب تیرگی روابط دو کشور شد؛ این روند تا پیروزی انـقلاب اسـلامی در ایـران ادامه داشت.
با تنها شدن ايران در مقابل روسيه، تهاجمات قواي روسيه كه از جبهه عثماني آسوده خاطر شده بودند شدت پيدا كرد، افسران انگليسي به جاي مساعدت با قواي ايراني، از همكاري خودداري نمودند. سياست انگلستان در اين مقطع رهانيدن روسيه از جنگ با عثماني و ايران، و درگير نمودن آن كشور با فرانسه در جبهههاي اروپا بود. آنان موفق شدند با عقد قرارداد بخارست بين روسيه و عثماني ...
قطعیهای مکرر برق عامل مهمی در دامن زدن به نارضایتیها و بالا رفتن موج خشونتهای مردمی علیه حکومت بود. این قطعیها ناشی از عوامل مختلفی بود که علاوه بر مسائل فنی، مسائل سیاسی هم در بروز آن تاثیر زیادی داشت.
ارتش در دوره قاجار به خصوص در دوره ابتدای حکومت، ساختاری ابتدایی و تشکیلاتی ساده داشت. از همین رو بسیاری از جنگها بدون آنکه از اهداف خاصی برخوردار باشد با شکست زودهنگام مواجه میگردید.
بى ترديد كودتاى سوم اسفند 1299 كه هشتادمين سال وقوع آن را پشت سر گذارديم، از مهمترين رخدادهاى تاريخ سياسى معاصر ايران به شمار مى آيد، چرا كه آغازگر فصل تازهاى در ابعاد اقتصادى، سياسى، فرهنگى، اجتماعى و نظامى تاريخ كشورمان به شمار مى آيد.
در این سند نیز ساواک به رقابت آمریکا و انگلستان بر سر منافع اقتصادی در ایران اشاره نموده است. در سند آمده است که آقای کوزمین دبیر اول سفارت شوروی به امضای قرارداد نفت با کمپانی کنتینتال اشاره کرد...
سرهنگ زمانی بسیار خشن، قاطع و به تمام معنا خون خوار و در عین حال منضبط و مدیری قوی بود. او بسیار به رژیم شاه وفادار، متعصب و در عین حال از استعداد خوبی برخوردار بود.
همسایگی در شوروی در سال های اوج جنگ سرد، برای ایران و البته کلا نظام سرمایه داری مسئله ای بسیار دارای اهمیت بود. در این میان به نظر رسید بهتر است ایران به پیمانی با همسایگان خود چون ترکیه و عراق بپیوندد؛ که اینگونه نیز شد.
از جمله نقاط عطف تاریخ مشروطه، تحصن علمای مبارز در حرم حضرت معصومه (س) و حرم حضرت عبدالعظیم (ع) بود، اما در این میان، روشنفکران غربزده با انتخاب سفارت انگلیس برای تحصن، نخستین خسارت را به نهضت مشروطه وارد کردند.
امام بعد از سیزده سال اقامت اجباری در عراق، به یکباره به سمت فرانسه رفت. در رابطه با این تصمیم برخی معتقدند که شاه از دولت عراق چنین تقاضایی نموده بود، برخی نیز بر این باور هستند که صدام حسین از ترس اشاعه افکار و اندیشههای امام تصمیم به اخراج ایشان گرفت.
برخی معتقدند که ساختار اجتماعی قاجاریان فاقد طبقه متوسط اعم از سنتی و متوسط بود و اکثر مردم در دو طیف غنی و یا فقیر قرار داشتند. این دو گروه از نظر اجتماعی نیز تفاوتهای زیادی با هم داشتند و جایگاه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آنان متفاوت از یکدیگر بود.
افزایش قیمت جهانی نفت در دهه 50 باعث شد تا شاه برنامههای اقتصادی بلندپروازانهای را به اجرا گذارد. برنامههای اقتصادی شاه بدون برنامهریزی صحیح تحقق یافت و در بسیاری از موارد در مسیر رانت و کالاهای تجملی تخصیص یافت. اما خیلی زود به دلیل سیاستهای خاص کشورهای تولیدکننده نفت، شاه با مشکل روبرو شد.
یکی از نقاط عطف در تاریخ استعمارگری اروپا پایان انحصارطلبی بازرگانی اعراب و تفوق بازرگانی کشورهای اروپایی است. این وضعیت بر اثر جنگ میان هندیها و اعراب از یک سو، با ناوگان آلمیدا پیش آمد و تاثیرات زیادی بر روند استعمارگری داشت.
مجلس در دوره پهلوی دوم و به خصوص بعد از کودتای 28 مرداد به نهادی ناکارآمد در ساختار سیاسی کشور تبدیل شد. با این حال علیرغم آنکه شاه بر مجلس سلطه کامل داشت و تقلب در انتخابات موضوعی آشکار و هویدا بود؛ اما در مواردی تقلبات با جنجال بسیار همراه بود.
روز سوم خرداد 1361 يکي از بارزترين جلوههاي نصرالهي و يکي از مهمترين و زيباترين روزهاي انقلاب اسلامي ايران ميباشد. در اين روز شهر مقاوم خيز خرمشهر که پس از 35 روز پايداري و مقاومت در 4 آبان 1359 به اشغال دشمن در آمده بود، پس از 578 روز (19 ماه) ، بار ديگر توسط رزمندگان اسلام فتح شد و پرچم اسلام بر فراز مسجد جامع و پل تخريب شده خرمشهر به اهتزاز در ...
دادوستد در دوره قاجار از اصول و قوانین خاصی برخوردار بود و معمولاً شیوه پرداخت به دو صورت نقدی و اقساط صورت میگرفت. در این میان برخی نیز با دلالی به خرید و فروش مشغول شده و از این راه به پول و ثروت میرسیدند.
تقلب همچنان یکی از شاخصههای انتخاب نمایندگان در سالهای اشغال کشور توسط متفقین بود. در این سالها انتخابات گذشته از آنکه میراثی از انتخابات تقلبآمیز دوره رضاشاه بود، به دلیل مصلحت سیاسی و عدم تحریک قدرتهای اشغالگر با فساد زیادی روبرو بود.
بازارها یکی از محلهای مورد توجه سیاحان و مسافران خارجی در دوره قاجار بوده است. بازارها گذشته از آنکه مکانی تاریخی و فرهنگی محسوب میشدند، محل تجمع بسیاری از افراد و گروههای تجاری، فرهنگی و گاه سیاسی بودند.
به گواه تاریخ محمدرضا پهلوی سلطنت از دست رفته خود را در جریان کودتای 28 مرداد از امریکایی ها هدیه گرفت. فارغ از دلایل امریکا برای ساقط نمودن حکومت مردمی دکتر مصدق، شاه ایران خود را مدیون امریکا می دانست؛ از اینرو بعد از کودتا عملا شاه به متحد استراتزیک امریکا در منطقه تبدیل شد.