در دوره قاجار مساجد زیادی بنا شد و مساجد قدیمی نیز حفظ شد. گرچه مساجدی که در آن دوره ساخته شدند از نظر هنر و زیبایی، بسیار منحصر بودند؛ اما به اذعان برخی از مسافران و مستشرقان حاضر در ایران، عظمت و شکوه سایر بناها را نداشتند. با این حال در میان تمام آن مساجد، مسجد شاه از نظر بسیاری، یک شاهکار هنری محسوب میشود.
وضعیت حقوق بشر در ایران در دوره حکومت پهلوی، در نازلترین سطح خود قرار داشت و همین موضوع صدای حامیان حقوق بشر و حتی برخی از متحدان غربی شاه را درآورده بود. اما شاه با بدبینی، ضمن رد هر گونه انتقادی، مدعی بود که هیچ شکنجهای در ایران وجود ندارد.
مبارزان و روشنفکران سیاسی ایران در دوره حکومت پهلوی تحت تأثیر اندیشههای مختلفی بودند. آنان منابع فکری خود را از اندیشههای اندیشمندان بزرگ داخلی و خارجی کسب میکردند. در میان اندیشمندان مطرح جهان، فرانتس فانون از جمله افرادی بود که بر اندیشههای سیاسی روشنفکران ایران همچون جلال آلاحمد و شریعتی تأثیر بسزایی داشت. فانون از جمله نظریهپردازان فرانسوی ...
بعد از رهایی مستعمرات از استعمار کهن، بسیاری از تحلیلگران تصور کردند که دوره استعماری به پایان رسیده است. اما برخلاف این تصور، شکل جدیدی از سیطره و استعمار کشورهای استعمارگر بر کشورهای ضعیف آغاز شد که گرچه به مانند شکل سنتی آن مستقیم نبود؛ اما به صورت غیرمستقیم اقتصاد و سیاست بسیاری از کشورها را هدف قرار داد.
صنعت چاپ، یکی از مهمترین صنعتهایی بود که مورد استفاده استعمارگران قرار گرفت. جالب است که استعمارگران این صنعت را متعلق به غرب میدانند، اما غربیها نیز این صنعت را از چین وارد کردند و از آن در مسیر اقدامات استعماری خود استفاده زیادی نمودند.
۲۵ بهمن روز حکم تاریخی امام خمینی (ره) در مورد ارتداد سلمان رشدی ملعون هست! گزارشی کوتاه از سلمان رشدی (لعنة الله علیه) و ارتداد او توسط حکم تاریخی امام خمینی (ره)
انگلیس وقتی نتوانست از طریق مذاکره ایران را متقاعد به پذیرش پیشنهادات خود پیرامون حل بحران نفتی نماید، به سازمانها و نهادهای بینالمللی متوسل شد تا شاید از این طریق بتواند ایران را تسلیم خواستههای خود نماید. در این رابطه، انگلیس از ایران به دیوان لاهه شکایت کرد و در کنار آن به برخی از سازمانهای جهانی همچون بانک جهانی و شورای امنیت نیز متوسل شد که ...
عبدالعلی لطفی (زاده ۱۲۵۸ یا ۱۲۵۹– درگذشته ۱۳۳۵) سیاستمدار و حقوقدان، وزیر دادگستری ایران در دولت محمد مصدق بود. وی پیش از دوران وزارت، رئیس دیوان جزای عُمّال دولت (دیوان کیفر کارکنان دولت) و رئیس کل بازرسی کل کشور بود.
22 بهمن - انقلاب شکوهمند اسلامی ایران در 22 بهمن سال 1357 به پیروزی رسید و مردم انقلابی، اداره حکومت کشور را به دست گرفتند.سال 1357 در حالی آغاز شد که صدای مهیب انفجار خشم مردم که از 19 دی سال 1356 در قم آغاز شده بود از تبریز، یزد، جهرم، کازرون، تهران، اصفهان، شیراز، مشهد، رفسنجان، همدان، نجفآباد و سایر شهرهای ایران به گوش شاه و آمریکا میرسید.
امروز تهران شرایط سخت و پرالتهابی را تجربه میکرد. درگیریها بین مأمورین فرمانداری نظامی از یکسو و پرسنل نیروی هوایی و مردم از سوی دیگر در فرحآباد که از شب قبل آغاز شده بود، ادامه داشت. مأمورین حکومت نظامی دچار تلفات و خسارات زیادی شده بودند و در پادگان مهرآباد درگیری میان نظامیان نیروی هوائی و مخالفان در جریان بود. در شهر اخباری مبنی بر کشته شدن ...
اما از بعدازظهر روز 21 بهمنماه، در خیابان جام جم، از میدان ونک تا محمودیه جوانان انقلابی همراه کارکنان رادیو و تلویزیون ملی، که در اعتصاب به سر میبردند، زنجیره انسانی تشکیل دادند و تا اواسط روز 22 بهمنماه همانجا ماندند. در این میان، ارتش نیز با چند تانک و نفربر به مردم انقلابی پیوست و به نشانه پیروزی تیر هوایی شلیک کرد.
مخالفان شاه تنها به مخالفان داخلی محدود نبودند، بلکه بسیاری از ایرانیان خارج از کشور نیز علیرغم آنکه از زندگی، فرهنگ و تحصیلات غربی بهره میبردند، مخالف سیاستهای شاه بودند. از این رو گزارشات زیادی از تظاهرات دانشجویان علیه شاه در کشورهای غربی همچون آلمان وجود دارد. با این حال دستگاه حکومت به جای شناسائی دقیق مخالفان، آن را به عوام چپ و تودهای در ...
سیاست حامیان حکومت بعد از رفتن شاه از کشور، نزدیکی به امام و مصالحه با او بود. بر این اساس بسیاری از حامیان داخلی و خارجی شاه، ضمن دیدار حضوری و یا تماسهای غیرمستقیم با امام، تلاش نمودند تا او را به مصالحه و برقراری روابط جدید ترغیب نمایند.
مهمترین تکیه گاه شاه در حفظ قدرت، ارتش بود. چرا که بسیاری از دوستان و مشاوران فکری شاه او را تنها گذاشته و یا شاه خود آنها را به طرق مختلف و در راستای سیاست نمایشی آشتی ملی، زندانی کرده بود. با این حال ارتش نیز چندان قابل اعتماد نبود. هارنی در این باره مینویسد
برخی معتقدند پروسه تاریخی شرق و غرب از یکدیگر جدا است. غرب با تجربه برخی از مراحل ماقبل صنعتی شدن پا به دنیای صنعتی شدن گذاشت. فئودالیسم یکی از این مراحل است. بسیاری از محققان، فئودالیسم را مشخصه منحصر غرب میدانند؛ اما برخی از تاریخنگاران و پژوهشگران با این موضوع مخالف هستند.
دیدار همافران با امام خمینی و انتشار تصویر آن در صفحه نخست روزنامه کیهان ۱۹ بهمن ۱۳۵۷ را شاید بتوان میخ آخر بر تابوت رژیم طاغوت دانست، بختیار تلاش داشت تا این تصویر را انکار کرده و آن را مونتاژ قلمداد کند.
خاندان پهلوی به رغم اینکه در یک جامعه اسلامی زندگی میکردند، اما هرگز تقیدی به رعایت مسائل شرعی از خود نشان نمیدادند. اسناد ساواک نشان میدهد که اکثر اعضای خانوادهی پهلوی و وابستگان به دربار، در انواع مفاسد مالی و اخلاقی غرق بوده و هیچگونه توجهی به ماهیت اسلامی جامعه نداشتهاند.
هنر در عصر قاجار از رشد و تنوع زیادی برخوردار شد و علیرغم اینکه برخی از هنرهای رایج در دوران قبل از رونق افتادند؛ اما بسیاری از کارهای هنری با قوت بیشتری به کار خود ادامه داد. هنر منبت کاری یکی از این هنرهاست
زمینلرزه طبس، زمینلرزهای بود به شدت ۷٫۸ ریشت که در ساعت ۱۹:۳۶ روز ۲۵ شهریور سال ۱۳۵۷، شهر طبس و روستاهای مجاور آن را ویران کرد. این زمین لرزه قدرتمندترین زلزله ای است که تابحال در تاریخ ایران ثبت گردیده کشتههای این زلزله را بین ۱۵۰۰۰ تا ۲۵۰۰۰نفر اعلام کردهاند.
علامه امینی از نظر سیاسی یکی از حامیان امام خمینی و نهضت او بود. او در طول حیات خود با آثار، شاگردان و حمایتهای مستقیم و غیرمستقیم به حمایت از امام خمینی پرداخت و با خوشبینی، او را ذخیره خدا برای جهان تشیع دانست