تهران فرایند گسترش خود را طی حدود یک قرن با سرعت بسیاری طی کرد و به شهری عریض و طویل تبدیل شد. انگونه که حتی امروز نیز این گسترش متوقف نشده است. اما آیا می دانید تهران قدیم محدود به کدام مناطق تهران امروزی بود؟
در تاریخ جریان استعمارگری، میتوان از چین به عنوان کشوری یاد کرد که بسیار دیرتر از بسیاری از کشورهای آسیایی و آفریقایی تحت سلطه قرار گرفت؛ اما در مقابل از همان دوره آغاز استعمارگری با جنگها و کشمکشهای فراوان سیاسی و اقتصادی مواجه شد. یکی از مهمترین این کشمکشها، جنگ با انگلستان بود که از آن با عنوان جنگ اول تریاک یاد میشود.
فعالیت مجله تهران مصور به چهار دوره تقسیم میشود که اولین دوره به صاحب امتیازی عباس نعمت از ۱۳۰۸–۱۳۲۰ در تهران روزهای شنبه هر هفته منتشر میشد. مقالات آن عمدتاً اجتماعی، تاریخی و فکاهی و شامل اخبار روز بود. تهران مصور در ۱۳۲۰ شمسی برای مدتی تعطیل شد.
شهر جلفا در دوره قاجاریان یکی از شهرهای مهم اصفهان محسوب میشد. این شهر دارای جلوههای خاصی بود که آن را از سایر شهرهای ایران متمایز میساخت. از جمله این جلوهها میتوان به برجهایی اشاره نمود که با پیشینهای قدیمی، تا آن دوران نیز بدون هیچ گونه آسیبی باقی مانده بودند.
نامه اسدالله علم وزیر دربار به هویدا نخست وزیر مبنی بر درخواست حواله نمودن مخارج سفر اشرف پهلوی رئیس کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد به امریکا جهت شرکت در کمیسیون مذکور
گفته می شود ماجرای فرار «محمدرضاپهلوی» از کشور که دوبار انجام شد که آخرین بار پیش از پیروزی انقلاب بود، درباره رضاشاه نیز مصداق داشته است. در همین رابطه نقلی از ملک الشعرای بهار آمده است
فیلمهای به اصطلاح کمدی سینمای قبل از ایران با رقص و آواز و شوخیهای جنسی و صحنههای مبتذل درگیر بود و همین موضوع باعث شد تا مفهوم کمدی و کمدیسازی تبدیل به تابو شود.
کانون وکلا، که از حدود چهل سال پیش تأسیس شده است، تا حدود سالهای ۴۰، به عنوان آخرین مرجع مستقل از حکومت در ایران، محسوب میشد. اما رژیم، با تحمیل سرپرستان مورد نظرش به کانون، استقلال آن را نقض کرد...
گزارشاتی در تاریخ عنوان شده که برخی اززنان دربار ناصرالدین شاه در توطئه قتل امیر کبیر دخیل بوده اند. در تاریخ آمده است که با تحریک ملکجهان خانم ملقب به مهدعلیا میرزا تقیخان امیرکبیر از مقام صدارت اعظم برکنار و کشته شد اما جز وی زنان دیگری نیز در این امر دخیل بودند. در کمتر منبعی از نقش «امین اقدس» در توطئه بر ضد میرزاتقی خان امیرکبیر صحبت می شود
اگر به نامه و یادداشتهایی که شهدا، رزمندگان و آزادگان در جبهه یا اردوگاه اسارت نوشتهاند نگاهی داشته باشیم، بیشک متوجه میشویم این نامهها و دست نگاشتهها در حقیقت منظومههای حماسی، عرفانی و عاشقانههایی به شمار میآیند که از نظر تاریخی هویت ملی و داری ارزش معنوی بسیاری هستند.
جوانها به روستاها و بستانها و باغها و نخلستانها فرار میکنند و گاهی هم درگیری به وجود می آید و برخی به کشورهای مجاور رفته اند و تازه بودن چنین افرادی در جبهه دردی را دوا نمی کند.
از بازار تهران به عنوان یکی از قدیمیترین بازارهای دنیا در جهان یاد میشود. این بازار در دوره قاجار نیز به لحاظ تاریخی ارزش زیادی داشت و نظر بسیاری از مسافران خارجی را به خود جلب نموده بود. با این حال، بازار گذشته از امتیازات تاریخی، از جهت کالاهای موجود در آن نیز از چشم انداز خاصی برخوردار بود.
یکی از عواملی که باعث بدبینی انجمنهای تشکیل شده در دوره مشروطه شد، عدم مشخص بودن فعالیتهای آنان و دخالت بیش از حد آنان در امور مختلف به خصوص قانونگذاری بود. دخالت انجمنها در این موضوع به حدی بود که صدای اعتراض برخی از نمایندگان نیز درآمد.
رضاخان در ایران به شدت رشد کرد. همچنان که تنها پنج سال در ایران از فرماندهی کل قوا به وزارت جنگ و سپس به نخست وزیری و نهایتا به شاهی رسید. رضاخان بخشی از این رشد و ترفیع خود را به پشتوانه های حمایت نیروهای نظامی و باندبازی انجام می داد...
زیارت امام حسین علیهالسلام، ۴۰ روز پس از روز عاشورا، یکی از سنتهای برجسته در میان مردم، عالمان و بزرگان شیعه است. شکوه و عظمت زیارت اربعین تا آنجاست امام حسن عسکری علیهالسلام، آن را یکی از نشانههای پنجگانه مومنان میداند.
به اعتراف نویسندگان و مورخان داخلی و خارجی، هدف اول و آخر تشکیل فرقه دموکرات در میانه سال های 1324 تا سال 1325 در شمالغرب ایران و به خصوص آذریابجان توسط استالین، جدا کردن بخشهای دیگری از ایران و تشکیل جمهوری دیگری تحت رهبری مسکو بود...
فرح دیبا در خانواده متوسطی به دنیا آمده بود و هنگام تحصیل در پاریس از نظر تامین هزینه تحصیل و اقامت خود در پاریس در مضیقه بود. فرح تحت شرایط محیط زندگی خود و در اوج افکار و عقاید کمونیستی در فرانسه آن روزگار، گرایشهای چپی پیدا نمود و به طوریکه احسان طبری از رهبران حزب توده بعدها در کتاب کژراهه خود نوشت . . .
بیشتر زنها از زیر چادر بیرون آمدند و همان طور که سیاق کار طبقه نسوان است، گروهی از آنها هر روز در خودآرایی و خودنمایی گامی فراتر نهادند، فرنگی باب و فرنگی ماب شدند، پاره ای از آنها از فرنگی ها هم سر ]جلو[ زدند، اما باطن قضیه خلق و خو و طرز تفکر آنها همان بود که بود، ماند....