گفته میشود، هر چه سیستم سیاسی یک کشور بستهباشد، به همان اندازه عملکرد و کنشها و واکنشهای سیاسی آن هم در همه زمینهها مرموزتر است. این موضوع در مورد مخالفان سیاسی از اهمیت بیشتری برخوردار است.
از اقدامات تأثیرگذار علماء و مراجع کشور در سال 1341 تحریم عید نوروز و اعلام عزای عمومی در سال 1342 بود. در این سال به دلیل اقدامات رژیم از جمله تصویب لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی، انقلاب شاه و مردم، برگزاری رفراندوم 6 بهمن 1341 و بسیاری اقدامات دیگر که عملاً به معنای حذف اسلام و تقابل با حوزههای علمیه و علماء بود حضرت امام(ره) و بسیاری از مراجع ...
بعد از آنکه زمزمه استخدام مستشاران مالی همچون میلسپو مطرح شد، آمریکا به حمایت از این اقدام پرداخت. به عبارتی اگر پیش از آن دولت و حکومت آمریکا دخالت چندانی در موضوع قراردادهای مستشاری نداشت، این بار در استخدام میلسپو دقت بیشتری به خرج داد.
ساختمانسازی یا ساخت خانهها در دوره قاجار با مصالح ساده و ابتدایی صورت میگرفت. به طوری که پایه اصلی بسیاری از خانهها در شهرها و روستاها از گل تشکیل میشد. با این حال برخی از شهرها و روستاهای ایران از مصالح جدیدتری چون آجر بهرهمند بوده و خانههای مدرنی محسوب میشدند.
در سال ۱۹۴۵ هزاران نفر از مردم آلمان به دلیل شکست کشورشان در جنگ دوم جهانی دست به خودکشی زدند. در این میان اما بزرگترین و دلخراشترین خودکشیهای گروهی و جمعی در شهر «دمین» و به هنگام و پس از ورود سربازان اشغالگر شوروی به این شهر روی داد. اکثر این افراد زنانی بودند که در بهار ۱۹۴۵ در شهر دمین جان خود و فرزندانشان را گرفتند.
یکی از ابعاد غیرقابلچشمپوشی نهضت مشروطه، نقش انگلستان در زاویه گرفتن این نهضت از آرمانها و مطالبات اولیه و به نوعی انحراف مشروطه ازمسیر ابتدایی خود است. برای اینکه یک جنبش مردمی یا یک انقلاب بزرگ اجتماعی سقوط کرده و به انحراف کشیده شود مکانیزمهای فراوانی بر هم تأثیرگذاراند.
تنوع شغلی در شهرهای عصر قاجار به مراتب زیاد بوده و افراد در مشاغل خاصی مهارت و اشتغال داشتند. برخی از این مشاغل از سختی و ظرافت خاصی برخوردار بوده و به دلیل پرداخت عوارض کاری، سود چندانی از زحمت خود نمیبردند.
ناصر انقطاع در کتاب امیرکبیر، اخگری در تاریکی مینویسد: این بزرگمرد فرهیخته در آغاز پادشاهی محمد شاه، هنگامی بر صندلی صدارت ایران تکیه زد که نفوذ و دست اندازی و رقابت دو دولت جهانخوار روس و انگلیس در کشور ما به بالاترین تراز خود رسیده بود.
مشارالیه برای من پیغام فرستاد اگر تمایل به افتتاح مخزن پمپ بنزین دارید لازم است مبلغ صد هزار تومان پول بفرستید تا ترتیب کار شما را بدهند در غیر این صورت دنبال کار خود بروید و از این موضوع چشم بپوشید.
رضاخان در خرداد ماه 1313، اولین و آخرین مسافرت خارجی خود را به کشور ترکیه انجام داد. او در رأس يك هيأت 17 نفره كه اكثرشان نظامی بودند، به اين سفر مبادرت كرد. این سفر سرآغاز فصل جدیدی در روابط دو کشور ایران و ترکیه بود.
شاه بعد از روی کار آمدن کارتر، نسبت به سیاست خارجی آمریکا و رئیسجمهو جدید این کشور بدبین شد. چرا که طرح شعار حقوق بشر از سوی کارتر، برای شاه میتوانست دردسرآفرین باشد. از این رو شاه بارها به اشکال مختلف به انتقاد از کارتر و دموکراتها پرداخت.
اصل تایید امور توسط شاه یکی از اصوا مهم حکومتداری پهلوی بود. بدین معنا که تمام امور اعم از چاپ کتب، انتشار روزنامهها، گزارشهای دولتی و... همه و همه باید به تایید شاه میرسید.
خانهنشینی سیاستمداران، یکی از روشهای خاص رضاشاه برای تنبیه منتقدان و گاه مخالفان خود بود. رضاشاه که در بهترین حالت، مخالفان یا منتقدان سیاسی را به شیوههای خشونتآمیز حذف یا برکنار میکرد، در مورد برخی از آنان ارفاقاتی قائل شده و آنها را خانهنشین میکرد.
آمریکا و انگلیس بارها با نقشههای متعدد تلاش نمودند تا موجبات سقوط دولت مصدق را فراهم آوردند. یکی از نقشههایی که آنان در این رابطه استفاده نمودند موضوع پررنگ کردن خطر کمونیسم و اثبات رابطه دکتر مصدق با شوروی و حزب توده بود.
از داور، تیمورتاش و فیروز به عنوان سه ضلع قدرت رضا شاه نام برده شده است. این سه فرد، تلاش فراوانی در تثبیت پایههای قدرت رضاشاه ایفا کردند؛ اما هر سه به طرز عجیبی از ساختار حکومت پهلوی حذف شدند. از بین این سه نفر داور خودکشی کرد، که البته به زعم برخی به دستور رضاخان کشته شد؛ اما دو نفر بعدی با اسناد و شواهد متقنی که موجود است، به قتل رسیدند.
پیش از آغاز جریان استعمارگری، شناخت کشورهای استعمارگر از وضعیت سایر سرزمینها گنگ و مبهم بود. اما به تدریج و تحت تأثیر برخی از تحولات زمینه آشنایی با کشورهای دیگر پیش آمد. مهمترین تحول در این عرصه سفرهای اکتشافی بود.
شاه به گواه نهادهای بینالمللی حقوق بشر، یکی از بزرگترین ناقضان حقوق بشر در دنیا بود. با این حال او همواره سایر کشورهای دیگر را به دلیل نقض حقوق بشر مورد انتقاد قرار میداد و از نهادهای داخلی میخواست در این موارد به انعکاس آن خبرها بپردازند، در حالی که هر گونه انتقاد از وضع حقوق بشر در ایران، کاملاً ممنوع بود و منتقدین به سرعت دستگیر و زندانی میشدند....
گرچه کمبود امکانات عامل مهمی در کنترل بیماریها در دوره قاجار بود؛ اما جهل و ناآگاهی نیز بر گسترش این روند دامن میزد. ان ناآگاهی تنها مختص مردم نبود، بلکه دولت نیز به دلیل ناکارآمدی عامل مهمی در پررنگ کرددن این وضعیت بود.