اگر آن قرارداد خوب بود باید همان ادامه پیدا می کرد، پس نفت برای چه ملی شده؟ علاوه بر آن، حسابداری درآمدهای نفتی هم با خود انگلیسها بود و خودشان حساب می کردند و می گفتند این مقدار، سهم شما می شود. بسیاری از کسانی که از قرارداد دارسی دفاع می کنند، روی ملی گرایی رضاشاه تکیه می کنند...
پس از امضای پیمان سعدآباد، رضاشاه طی نطقی که به مناسبت افتتاح دوره یازدهم مجلس شورای ملی ایراد کرد، گفت: «پیمان سعدآباد در مشرقزمین بیسابقه بوده و در این هنگام که امور عالم مشوش است، مدد بزرگی به بقای صلح جهان خواهد بود.»
بسیاری برآناند که رویهی نوسازی آمرانهای که رضاشاه در ایران انجام داد، به تقلید از ترکیه صورت گرفت. این ادعا تا چه حد درست است؟ آیا راهی که آتاتورک در ترکیه رفت را رضاشاه در ایران پیمود؟
مصطفی کمال آتاتورک فرمانده ترک در جریان بازدید از جبهه نبرد ترکیه و یونان در جریان جنگ جهانی اول با مرد شتربان گفتگو میکند؛ این عکس به تاریخ 1922 یعنی یکسال قبل از انتخاب آتاتورک به عنوان اولین رئیس جمهور ترکیه مدرن برداشته شده است.
به دنبال این سخنرانى سحرگاه 13 آبان 1343 امام دستگیر و سپس به ترکیه تبعید مىشوند. بعد از چند مدت هم حاج آقا مصطفى دستگیر و ایشان نیز به ترکیه تبعید مىگردند.
کتاب «روابط ایران و ترکیه، از سقوط دولت عثمانی تا برآمدن نظام جمهوری 1302-1297 ه.ش» تالیف کاوه بیات به بررسی چند و چون ارتباط این دو کشور بر اساس اسناد وزارت امور خارجه ایران میپردازد.
گرچه کمال آتاتورک در تاریخ به کشف حجاب و ترویج پوشش اروپایی شناخته میشود اما همسر خود او چندان پایبند به سیاست های وی نبود و با حجاب در انظار ظاهر میشد.
پوستری (دیوار کوبی) از سلاطین عثمانی از عثمان اول (گوشه سمت چپ بالا) تا محمد پنجم (پرتره بزرگ وسط صفحه). بر حاشیه این پوستر عبارت سلاطین عثمانی به زبان های ترکی، انگلیسی، فرانسه، آلمانی و اسپانیایی نوشته شده است. چنان که در گوشه سمت چپ پایین این پوستر آمده، این پوستر در آلمان چاپ شده است. به احتمال فراوان این پوستر در زمان اتحاد عثمانی و آلمان در جریان ...
آن را چرا نمیخواهی؟ این یکی چطور؟» عرض کردم «بلی». فرمودند: «منظور این تپه و آن تپه نیست. منظور من این است که دو دستگی و جدایی که بین ایران و ترکیه از چندین صد سال وجود دارد و همیشه به زیان هر دو کشور و به سود دشمنان مشترک ما بوده است از میان برود. مهم نیست که این تپه از آن که باشد . آنچه مهم است این است که ما با هم دوست باشیم.»
رضاخان پس از بازگشت از ترکیه تحولات بسیاری در ذهن داشت و می خواست تا حد ممکن ایران را شبیه ترکیه سازد؛ از جمله در ابعاد اقتصادی، در ملاقات رضاخان و آتاتورک تمام اختلافات سرحدی بین دو کشور حل شد و زمینه هایی برای عقد قرارداد های مودت و اقتصادی فراهم شد، هم چنین در این ارتباط می توان به موارد زیر اشاره کرد:
به همین دلیل رضاشاه پس از تثبیت پایههای قدرت خود به تدریج به حذف روشنفکران پرداخت. بنابراین میتوان گفت که اصلاحات وی فاقد منطق درونی بود چرا که حذف طبقات قدیم بدون جذب طبقات جدید، امری غیرممکن و از حیث تداوم بخشیدن به حیات “رژیم سیاسی”، رویهای بیهوده بود
در بررسی تاریخ روابط ایران و عثمانی متوجه میگردیم که این دو کشور در قرن نوزدهم تحتتاثیر فرایند اصلاحات جهانی ازیکسو و نیز حضور دو قدرت بزرگ انگلیس و روسیه در منطقه، در کل اوضاع داخلی و خارجی مشابهی را تجربه میکردند و در مواردی از اوضاع یکدیگر متاثر بودند...
روزنامه تودیزمان: وزارت خارجه آمریکا در گزارش سالانه تروریسم اعتراف کرده کشور ترکیه در سال ۲۰۱۴ مسیر ترانزیت تروریستهای خارجی بوده که قصد داشتهاند به گروههای افراطی در سوریه بپیوندند.
ترکیه از آغاز جنگ داخلی در سوریه یکی از کشورهایی بوده که در تشدید ناامنی در این کشور دست داشته و تروریستهای داعش را نیز در این زمینه پشتیبانی کرده است.
این تصویر که مربوط به دوران تبعید در ترکیه است امام خمینی را در لباسی غیر از لباس معمول روحانیت نشان می دهد که به نظر می رسد به دلیل مقررات خاص دولت ترکیه در منع پوشش لباس معمول روحانیت در این کشور باشد
روز 12 خرداد 1313 رضاشاه تنها مسافرت خارجی خود را به ترکیه آغاز کرد؛ سفر به کشوری که با نهضت «پان ترکیسم» به رهبری مصطفی کمال پاشا میرفت تا به سبک اروپاییان شکل پذیرد و ارزشهای اسلامی را از آن سرزمین بزداید.