روزنامه نگاری با آنکه در زمان محمدشاه قاجار آغاز شده بود؛ در زمان ناصرالدین شاه رشد نسبتاً گسترده ای یافت، اما همه روزنامه ها دولتی بودند. منحنی فراوانی روزنامه ها در دوره مشروطیت جالب توجه است و نشان می دهد در مدت 891 روز( 14 ژوئیه 1909 تا 23 دسامبر 1911 میلادی ) 860 روزنامه جدید در نقاط مختلف کشور منتشر شده است . . .
دوران نخست وزیری امیرعباس هوایدا (1343 تا 1356) سخت ترین برهه سانسور و کنترل سازمان یافته مطبوعات و روزنامه ها را تجربه نمود و ارباب مطبوعات و نویسندگان جراید اساساً در چهارچوب تعیین شده از سوی ساواک و مجموعه حاکمیت قلم فرسایی کرده و نشریات خود را چاپ و منتشر می کردند. بدین سان مطبوعات همواره سایه سنگین ساواک را بر روی فعالیتهای خود احساس می کردند....
رضاخان در سمت سردار سپه در اعلامیه ای در پاسخ به مطالب و انتقادات مطبوعات، خود را عامل کودتا معرفی نمود و به شدت تهدید نمود مطبوعاتی که در این زمینه مطالب بنویسند به شدت مورد تنبیه قرار می گیرند. در این اعلامیه آمده است . . .
با توجه به ماهیت استبدادی و توتالیتر حکومت پهلوی اول، رضاخان به گونه ای کاملاً فزاینده سعی در ایجاد انحصار و نظارتهای دولتی در تمامی شئونات سیاسی، اجتماعی ، فرهنگی و نظامی بود و این سیاست تمامیت خواه وی حتی در بخش فرهنگ و رسانه نیز به نحو بارزی خود را نشان داد. بدون شک در این فضا، مطبوعات هم از استبداد پادشاه بی نصیب نماندند و هریک از مطبوعات مستقل ...
بدون شک عصر حکومت خاندان پهلوی در ایران را می توان به سیاه ترین دوران مطبوعات و آزادیهای سیاسی و اجتماعی تعبیر نمود. یکی از ویژگیهای بارز این دوران وجود احزاب فرمایشی و دستوری و در نتیجه ایجاد جریانهای رسانه ای و مطبوعاتی حامی این احزاب فرمایشی بود. در سند ذیل لیست روزنامه های طرفدار حزب ایران نوین(حزب محبوب محمدرضاشاه) منتشر شده است.
حسین علاء که از اعضای تشکیلات فراماسونری و از ازلیهای معروف بود نوشته است«در بعضی از مجلات و جرائد من جمله مجله تهران مصور مطالب مستهجن و بسیار زنندهای منتشر میشود که از هر حیث خلاف عفت عمومی بوده و نشر آن در خانوادهها به هیچ وجه به صلاح نیست»
در سند دیگر امروز میبینم که «صادق بهداد مدیر روزنامه جهان» و چند تن دیگر از مدیران جراید در سال 1341 کنسرسیومی برای انجام کارهای غیر قانونی تشکیل دادهاند.
فصل سوم به بررسی مطبوعات اسلامی پس از انقلاب اسلامی اختصاص دارد. در این بخش با جستجو در منابع موجود، 174 نشریۀ اسلامی شناسایی شد. از این تعداد، 84 نشریۀ گوناگون انتخاب شده و با استفاده از مصاحبه و پرسشنامۀ معکوس به بررسی وضعیت معیارهای گوناگون بر روی این نشریات پرداخته شده است .
«شما چطور به مطبوعات و جراید اجازه میدهید که از طرز کار مامورین دولت انتقاد کنند؟» و اضافه میکند: «من در ایران به هیچیک از جراید و مطبوعات و مجلات ابدا اجازه نمیدهم کوچکترین اعتراض و انتقادی از رفتار و عملکردهای مامورین دولتی کنند.»
پیش از اعطای فرمان مشروطیت گذشته از هفت روزنامه ( اختر ـ ثریا ـ پرورش ـ حبل المتین و ارشاد ) که در خارج از ایران نشر می یافتند و می توانستند صریحاً از وضع سیاسی و اجتماعی ایران انتقاد کنند ، بقیه ی نشریات با وجود داشتن عنوان "روزنامه ی ملتی " در واقع دولتی بودند ، و امکان آزادی بیان برایشان وجود نداشت .
نقل است که اولین روزنامه به سال 1253 هجری قمری یعنی 69 سال قبل از انقلاب مشروطه توسط یک منورالفکر ایرانی به نام میرزا صالح شیرازی در تهران انطباع یافت.پس از انتشار کاغذ اخبار و در طول دوره حکومت محمدشاه در مجموع حدود 36 نشریه ادواری در ایران منتشر شد. در دوره جانشینان وی روند انتشار نشریه کمابیش ادامه یافت، اما در مجموع از نظر کمیت و کیفیت تغییر چندانی ...
انقلاب مشروطه در ایران آوردگاهی برای نظرآزماییهای اجتماعی و سیاسی در زمینه مطبوعات نیز هست. مطبوعات به مثابه نهاد نوین تمدنی در ایران عصر مشروطه و پس از آن همان کارکردها و کاربستهای نو را نداشته و در زمینههایی از مناسبات و روابط با رویکردها و مصارف سنتی مواجه بوده است. علل و عوامل بروز این امر را باید بیش از نقشهای رسمی و متعارف مطبوعات در کارکردهای ...
بعد از اعلام تشکیل حزب رستاخیز توسط محمدرضا پهلوی در اسفند 53 و اعلام اینکه "هرکه نمی خواهد عضو رستاخیز شود، پاسپورتش را بگیرد و از ایران برود" شخصی به نام "پرویز" که روزنامه ها او را یک کمونیست معرفی کردند رسما درخواست اخذ پاسپورت برای خروج از ایران را کرد که این خبر در مطبوعات فرودین سال 1354 منعکس شد
روز 12 اسفند 1299 نه روز پس از کودتای رضاخان ، دولت سیدضیاءالدین طباطبایی به روزنامه «ایران» اجازه انتشار داد. روزنامه ایران تنها روزنامه ای بود که پس از کودتای رضاخان اجازه فعالیت یافت .
روحانی پیشرویی که برای رسیدن به این روشنبینی هم ممارستها کرده و خودش میدانست که در جستوجوی چیست. او در زندگی روزمره و خواندنها و سرک کشیدنها نگاه کنجکاوی داشت، دلش میخواست با دنیای بیرون از حجرهها و منبرها آشنا شود، آشنایی که البته میدانست چندان به سودش نخواهد بود
بررسی نقش رسانههایی چون نوارهای کاست، مساجد و اعلامیهها در انقلاب ایران، نشان داد که این رسانهها گرچه ابزارهایی کوچک در قیاس با رسانههای مدرنی چون سینما، تلویزیون یا مطبوعات بودند، اما تأثیری تعیینکننده و مؤثر در نهضت انقلاب اسلامی داشتند.
به طورى که خاطر اینجانب مستحضر است روزنامه ستاره شرق مدت چهار سال است که به مدیریت چاکر «اسرائیل براى استفاده هشتاد هزار نفر ایرانیان و فارسى زبانان آن کشور منتشر مىشود.