تحولات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، علمی، پزشکی و... ایران در عصر قاجاریه، توسعه و پیشرفت آنچنانی نداشته بود و تقریباً با پسرفت زیادی مواجه شد. سلطنت قاجارها که آخرین سابقه حکومت ایلی در ایران بود، در اثنای بازی بزرگ قدرتهای روس و انگلیس مواجه شد. یکی از مکاتب و شاخه های علمی که در این دوره، فراز و نشیب زیادی را تجربه نمود، مکتب پزشکی بود . . .
در این سند رئیس دفتر «شمس پهلوی» با ارسال نامهای برای «اسداله علم» رئیس دربار محمدرضا پهلوی، تقاضای مبلغ «پانصد هزار دلار» برای پرداخت بدهیهای شمس پهلوی نموده است...
در این تصویر مراسم نامزدی اردشیر زاهدی و شهناز پهلوی با حضور شمس پهلوی ، شمس پهلوی و سپهبد فضل الله زاهدی در کنار هم مشاهده می شوند. در نزد مورخان و حافظه تاریخی ملت ایران، خاندان زاهدی، خانواده نام آشنایی هستند که با ایفای نقش موثر در کودتای 28 مرداد 1332، خدمات ویژه ای به خاندان پهلوی نمودند.
همیشه در سپاه ایران افرادی وجود داشتند که اطلاعات را در اختیار روس ها قرار می دادند . آنها از وضع ارتش ایران مطلع بودند و اغلب تصمیمات فرمانده ها به اطلاع روس ها می رسید...
رضاشاه در کارها خیلی عجول بود و به محض اینکه خبر غیرمترقبه¬ای به عرضش می رسید سخت عصبانی می شد و در همان حال عصبانیت دستورهایی صادر می کرد. ولی بعد تردید پیدا می کرد.
زن ایرانی در دوره باستان به یکی از بهترین جایگاههای شایسته خود دست می یابد که هنوز هم بسیاری از کشورهای امروز جهان و جنبشهای آزادیخواهانه و برابری جویانه زنان در آرمانها و آرزوهای خود درصدد دستیابی به آنها هستند. داشتن شخصیت حقوقی و مالی مستقل، حقوق و امتیازهای برابر با مردان . . .
آبشاری دست ساز در محله "سعادت آباد" که در دوره "سیدضیا الدین طباطبایی" در تهران ساخته شد. تهران؛ حدود سال 1299در آن دوره خبری از سعادت آباد و شهرک غرب و ... نبود!
صورت اسامی ساواکیها در ادارات ، کارخانه ها ، شرکتها ، هتلها ، سازمانها ، ارتش ، شهربانی ، دانشگاهها نیز روحانیان ساواکی ، کسبه و صاحبان مشاغل گوناگون ساواکی ، سمپاتهای ساواک همراه با شغل و آدرس و تلفن آنها
درباره پدر مقام معظم رهبری کمتر سخن به میان آمده است. این در حالی است که او در زمره بزرگان و متفکران زمانه خود در مشهد بوده است؛ اما خود کمتر تمایل داشت مورد توجه قرار گیرد. برادر بزرگ مقام معظم رهبری درباره خصوصیات پدر خود از منظر علمی می گویند . . .
15 خرداد 1342 نقطه عطفی در تاریخ مردم ایران بود. از یک طرف مردم دانستند که دیگر نمی توانند با شاه و ایادی اش سازش کنند و از سوی دیگر حکومت پهلوی نیز فهمید که نمی تواند به عنوان پشتوانه بر روی این مردم حساب باز کنند. از این رو پول نفت کشور از این پس به جای اینکه صرف توسعه کشور شود، صرف هزینه های نظامی شد . . .
دیشب زمانی که دوست قدیمی من داریوش فروهر که سخنگوی جبهه ملی است متوجه شد که امروز مرا به حضور خواهید پذیرفت به نزدم آمد و خواهش کرد تا به صورت بسیار محرمانه این پیام را ]به شاه[ برسانم...
تلگراف سرداراستاروسلسکی از منجیل به مشیرالدوله رئیس الوزرا مبنی بر درخواست صدور دستور ارسال توپهای کوهستانی و صحرایی روسی به تبریز بدلیل عدم نیاز شیخ محمد خیابانی و دمکراتها به آنها
از سال 1342 به بعد با افزایش قیمت نفت، شکل گیری اقتصاد رانتی و نوسازی اقتصادی از بالا، اقتدارگرایی حکومت تشدید گردید و به موازات آن سوء استفاده از قدرت و فساد اقتصادی بیش از گذشته رواج یافت. ساخت اقتصادی ایران در دهه 40 و 50 و از نوع عمدتاً دولتی و رانتیر بود . . .
معلمان مکتب خانه عموماً از اقشار فرودست جامعه بودند و زندگی بسیار ساده ای داشتند. و گاهی به سختی گذران می کردند. بااینحال در اغلب موارد از شاگردان شهریه نمی گرفتند و اگر می گرفتند در حدود پنج تا ده قران بری مکتبخانه های عمومی و ده قران برای مکتبخانه های اعیانی بود . . .
در ابتدای دهه 1340 شاه سفری به قم داشت. سفری که در آن هیچ استقبالی از شاه نشد. او در این به خوبی پایه های متزلزل حکومت خود را دید. اما به جای آنکه به فکر ترمیم آن باشد و قوه عقلانیت خود را برای پیدا کردن راهکار به کار اندازد، خشم خود را بروز داد . . .
محمدرضا پهلوی با همه احساس حقارتی که در مشروعیت داخلی خود داشت و با توجه به وابستگی که به ایالات متحده داشت، برای احیای شخصیت خود تلاش می کرد تا خود را با شخصیت های ایران باستان گره بزند. آنچنان که جا در پای کوروش کبیر می گذاشت. در این گزافه گویی و اغراق شخصیت شاه البته اسرائیلی ها که شاه را به کوروش کبیر تشبیه می کردند نیز نقش بسیاری داشتند . . .
در دوره پهلوی فضای دانشگاه ها بسیار متفاوت از امروز بود. برای برهه ای از تاریخ دانشگاه های کشور به سمتی می رفت که به سمت جهان غرب و یا شرق حرکت می کردند. اما بتدریج نیروهای مذهبی تلاش کردند تا دانشگاه را نیز بدست بگیرند و فضای دینی و مذهبی را در آن مهیا سازند. این امر تا حد زیادی با تاسیس تشکل های اجتماعی مذهبی در دانشگاه ها میسر شد و البته این مسیر ...
این عکس توسط ارنست هولتزر مهندس مخابرات و عکاس آلمانی از عکاسان پیشگام نیمهٔ دوم قرن نوزدهم میلادی بود که در عصر حکومت ناصرالدینشاه قاجار به ایران آمد و 20 سال از عمر خود را در اصفهان گذراند، گرفته شده است.