بعد از جنبش تنباکو مردم و علما به قدرت خویش در صحنه سیاست ملی پی بردند. علاوه بر آن روابط تجاری و فرهنگی بین کشورهای اروپایی و ایران، آنها و به ویژه کسانی را که در نظامهای آموزشی جدید، تحصیل کرده بودند، از نوع جدیدی از رابطه بین دولت و ملت به نام دموکراسی آگاه نموده بود. کشورهای اروپایی نیز به پیشرفتهای مهمی در اثر انقلاب صنعتی و روابط اجتماعی حاصل ...
روابط ایران با تمدن غرب آثار و پیامدهای متفاوتی دربرداشته است. یکی از مهمترین این آثار، شروع رفت و آمد ایرانیان به اروپا است که به صورتهای مختلفی مانند تجارت، توریسم و مهم تر از همه اعزام دانشجو انجام گرفت. در این میان تجدد اروپایی جذاب ترین پدیده ای بود که دانش اموختگان ایرانی در فرنگ را تحت تاثیر قرار داد و آنان را شیفته خود ساخت.
پس از کودتای 28 مرداد 1332 و بازگشایی دانشگاه در مهرماه آن سال که همزمان با شروع دادگاه محمد مصدق، علی شایگان و احمد رضوی بود، عملا فضای دانشگاهی به سمت التهاب سوق پیدا کرد. نخستین حرکت در این زمینه تظاهراتی طی روزهای 14، 15 و 16 آذر 1332 به نشانه اعتراض به محاکمه این سه تن و ورود « دنیس رایت» کاردار جدید سفارت انگلیس با شعار « مرگ بر شاه » بود که ...
بر طبق اسناد بر جای مانده و خاطرات اکثر دولتمردان پهلوی نظیر اسدالله علم فساد سیاسی و اقتصادی و اخلاقی در عالی ترین سطح حاکمیت پهلوی وجود داشت. در این سند، نامه آتابای معاون وزارت دربار شاهنشاهی به تشریفات کل شاهنشاهی مبنی بر سفارش تهیه مشروبات مورد نیاز توسط وزارت خارجه جهت صدور دستورات لازم به منظور معافیت و ترخیص آن از گمرک آورده شده است.
یکی از همین روزها در موقع اسکی، در یکی از پیست های سخت سنت موریس، سرخیل]محافظ خاندان سلطنتی[ می بیند که دو نفر مستقیم و با سرعت زیاد به طرف فرح می آیند. او با از خودگذشتگی زیاد می رود و راه آنها را سد می کند...
بارها شنیده ایم که مسئله حجاب بانوان ایرانی موضوعی است که سابقه آن به قبل از تشرف ایرانیان به دین مبین اسلام باز می گردد. بسیاری این ادعای خود را به نگاره های باقیمانده از دوران باستان مستند می کنند...
بعد از کودتای 28 مرداد و سفرهای رسمی شاه به آمریکا بیشتر گردید. در یکی از این سفرها شاه، «سی و پنج روز میهمان کاخ سفید بود و روابط حسنه¬ای با سران امریکا بخصوص با آقای نیکسون پیدا شد و همین امر موجب گردید پادشاه خود را در حریم امن امریکاییها ببیند....»
در میان تعداد بی شمار نقاشی هایی که در تاریخ کشیده شده است تاکنون درباره تابلوی «تداوم حافظه» چندان شناخته شده نیست. این تابلوی پرمعنا در سال 1931 و توسط نقاش اسپانیایی سالوادور دالی کشیده شد.
ثریا دختر خلیل اسفندیاری و اوا کارل در اول تیرماه ۱۳۱۱ در یک خانواده سرشناس بختیاری، متولد شد و سپس اروپا مسافرت نمود. انتخاب ثریا برای همسری محمدرضا پهلوی، به وسیله خواهر بزرگتر شاه در یک ضیافت در سفارت ایران در لندن، توسط شمس پهلوی انجام گرفت. مراسم ازدواج ثریا و محمدرضا پهلوی در 23 بهمن 1329 در تهران برگزار گردید. این ازدواج در نهایت در 24 اسفند ...
اعتماد السلطنه در کتاب "الماثر والاثار" درباره ی ورود کالاهای تجملی اروپا به خانه های ایرانی می گوید:"امروز هیچ خانه ای از اغنیاء و متوسطین ایرانیان نیست مگر این که البته به مقداری از اسباب زینت مابین افراط و اقتصاد آراسته شده است...
علاقه افراطی محمدرضا پهلوی به امریکا و امریکایی از مولفه های بارز روانشناسی سیاسی وی محسوب می شد تا جایی که در این تصویر اهدای لوحه شهروندی دو ایالت امریکا به محمدرضا پهلوی توسط مقامات آمریکائی مشاهده می شود.
با توجه به اقدام شاه در خرید 25 درصد از سهام مجتمع فولاد "کروپ" آلمان در همان زمان، به این حقیقت پی می بریم که ذهن شاه تا چه حد آکنده از اندیشه های بی پایه بود، و چگونه در حالی که شخصا سقوط اقتصادی آلمان را پیش بینی می کرد، در ان کشور دست به چنان سرمایه گذاری عظیم زد.
از جمله اقداماتی که توسط رژیم برای جلب نظر مذهبیون صورت گرفت، ارسال تعداد زیادی عکس بزرگ شاه در لباس سفید احرام (پوشش زائران مکه) به وزارتخانه ها و سازمانهای دولتی بود، که نمونه ی این عکسها در میدانهای بزرگ شهر نیز آویخته شد.
در سوم شهریور 1320 ارتش متفقین به دلایل ژئوپلتیکی و شرایط حاصل از وضعیت میدانی نبرد در جبهه های روسیه، خاک ایران را از شمال و جنوب مورد تهاجم قرار دادند. بهانه متفقین برای اشغال ایران، خودداری دولت ایران از اخراج اتباع آلمانی از خاک ایران اعلام شد.
مرگ مشکوک و معماگونه استالین در نهم مارس سال 1953 میلادی را باید یکی از معماهای تاریخی ای دانست که هنوز هم به رغم گذشت بیش از یک قرن از وقوع آن اسرار آن هویدا نگشته است. فارغ از چگونگی مرگ این دیکتاتور نکته دارای اهمیت آن است که به محض انتشار خبر درگذشت استالین مردم بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای غربی از شنیدن این خبر خوشحال شدند.
در سندی که در ادامه آمده است نامه ای از رضا خان را می بینیم که وی در دوره ای که درجه سرتیبی داشته آن را نگاشته است. نکته قابل توجه آنکه که در این نامه کوتاه حدود 20 غلط املایی به چشم می خورد.