همسویی جبهه ملی با سیاستهای آمریکا در اسناد زیادی ارائه شده است . این سند نیز به این موضوع اختصاص دارد. این سند نشان میدهد که هیات اجرائیهی جبههی ملی خواستار توقف انتقاد از سیاستهای آمریکا شده است.
در ابتدای دهه 40 اتفاقاتی در سطح جهانی رخ داد که بر روابط ایران با کشورهای دیگر نیز تأثیراتی به جا گذاشت. شاه که در ابتدای این دهه با مشکلاتی چون روی کار آمدن دموکراتها گریبانگیر بود، تحت تأثیر اتفاقاتی توانست روابط خود با بسیاری از کشورهای غربی از جمله آمریکا و انگلیس را بیش از پیش بهبود بخشد.
اواخر دوران حکومت قاجار را میتوان دوره آشوب و مبارزات سیاسی میان جریانات مختلف سیاسی دانست. بسیاری از این جریانات رقیب یکدیگر بودند و بر آن بودند تا با قبضه قدرت خود به نظم و آرامش موردنظر در کشور نائل گردند.
بعد از سقوط حکومت رضاشاه، مردم به شادمانی پرداختند و تمام سنن و آدابی را که به اجبار حکومت رضاشاه پذیرفته بودند، دوباره از سر گرفتند. این موضوع به خوبی نشان دهنده آن بود که مردم بسیاری از سیاستها را تنها به اجبار و اکره پذیرفته بودند و قلبا تمایلی به آن نداشتند.
بازارها در دوران قاجاریه، یکی از بزرگترین و مهمترین مراکز تجاری کاسبکاران محسوب میشدند. گرچه بازارهای شهرهای مختلف، تا حدودی متفاوت از یکدیگر بودند اما ساختار کلی آنها شباهت زیادی به هم داشته است. پیر لوتی در سفرنامه خود، به بخشی از ساختار بازار اصفهان اشاره کرده است
سیاری معتقدند که استعمار بعد از جنگ جهانی دوم کاملاً از بین رفت؛ اما برخلاف این دیدگاه استعمار همچنان به اشکال مختلفی در بسیاری از کشورها وجود داشت. از جمله این اشکال میتوان به سلطه برخی از استعمارگران بر بخشهای از کشور اشاره کرد. نمود این نوع سلطه را میتوان در تفوق کشورهای غربی بر کانال سوئز دید که با روی کار آمدن ناصر در مصر تلاشهایی برای رهایی ...
در دوره قدرتیابی رضاشاه که حکومت قاجار با ضعف شدید قدرت مواجه بود و رضاشاه در حالی سیطره تدریجی قدرت خود بود، کابینههای متعددی روی کار آمدند. یکی از ویژگیهای مهم اکثر این کابینهها، گرایشات آنها به بریتانیا بود. نمونهای از این کابینه را میتوان در سال 1303 مشاهده کرد.
مرسوم ترین و معمول ترین شیوه تنبیه مجرمان چوب و فلک بود؛ به این صورت که مجرم را روی زمین خوابانیده و پاهایش را در بین تسمه ای که دو سر آن به یک قطعه چوب بسته شده بود، قرار می دادند و در حالی که دو نفر طرفین چوب فلک را در دست داشتند، شخص سومی به وسیله ترکه های چوب مشغول ضربه زدن بر کف پای مجرم می شد و گاهی نیز دست مجرمان را بر یک سه پایه بلند بسته و ...
خانههای ایرانی در دوره قاجار با مصالح و مواد اولیه ساخته میشدند. یعنی اکثر خانهها فاقد استحکام و سبک مدرن خانههای امروزی بودند. به عبارتی بیشتر خانهها از گل و یا سنگ تشکیل میشدند. با این حال خانههایی نیز بودند که علاوه بر استحکام بالا، از سبک هنری خاصی بهرهمند بودند. پیر لوتی در وصف یکی از خانهها آورده است
شاه همواره بر این باور بود که نقطه تکیه او و عامل بقایش، ارتش و نیروهای مسلح است. از این رو از هر روشی استفاده میکرد تا نیروهای مسلح را به خود وابسته نگاه دارد. یکی از این روشها، دادن مقامات سیاسی متعدد به آنان بود.
لیلی امیرارجمند مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و از دوستان صمیمی فرح پهلوی با کارولی هاکلر کاردار وابسته سفارت مجارستان و عضو سرویس اطلاعاتی این کشور.
بعد از سقوط حکومت رضاشاه و مقارن با ماههای پایانی جنگ جهانی دوم کنفرانسی در تهران با همین عنوان تشکیل شد که در آن بر استقلال سیاسی ایران تأکید شد. اما علیرغم آنکه مفاد اعلامیه این کنفرانس با تأئید قدرتهای بزرگ همراه بود، عملاً مطابق با اعلامیه پیش نرفت.
در سال ۱۹۰۸ یک موسسه یونانی توانست امتیاز بهرهبرداری از جنگلها را به دست آورد. دولت ایران هر چه را که ممکن بود، به خارجیها میفروخت، حتی امتیاز انحصار حفریات تاریخی (در سال ۱۹۰۰ به فرانسویها) و تشکیل قمارخانهها (در سال ۱۸۸۰ به بلژیکیها) صادر شد.
جهانی شدن، تحت تاثیر ایدئولوژی خاصی مطرح شد که ظاهرا به نفع بسیاری از مردم بود. اما در عمل، ایدئولوژی حاکم بر جهانیسازی، باعث تباهی و زندگی میلیونها انسان شد. یکی از دلایل این موضوع، سازگاری ایدئولوژی با اصول ایدئولوژی غرب بود که نشان میداد جهانیسازی، فرایندی در خدمت غربگرایان است.
در قرن نوزدهم میلادی رقابتهای استعماری کشورهای روسیه، انگلستان و فرانسه و تلاش آنها برای دستیابی به مستعمرات جدید و مناطق استراتژیک، هجوم همه جانبه این کشورها به ایران را در پی داشت. در دوره قاجار ایران عرصه تاخت و تاز استعمارگران شد و تحولات سیاسی و اجتماعی کشور ما، به شدت با منافع استعماری این کشورها به ویژه روسیه و انگلستان گره خورد.
تقی زاده در جلسه مورخ هفتم بهمن ماه ۱۳۲۷ مجلس شورای ملی راجع به جریان انعقاد و امضای قرارداد ۱۳۱۲ نفت سخنانی بر زبان راند: «آن شخص(رضاشاه) اقدامات و اعمال خوب زیادی داشت و قطعا وطن دوست و خیر خواه این مملکت بود...کارهای او با بعضی اشتباهات هم توام بود. یک روز دفعتا مصمم شد امتیاز را فسخ کند واضح است که حکم او همیشه بدون تخلف و استثنا در یک ساعت اجرا ...
در دوره قاجار، تفریحات ایرانیان بسیار محدود بود، زیرا امکانات و وسایل تفریحی در حد محدودی قرار داشت. از این رو بسیاری از تفریحات به صورت ساده انجام میشد و بدون هر گونه ابزار یا امکانات امروزی صورت میگرفت.
شمس پهلوی، دختر ارشد رضاشاه از همسر دومش تاجالملوک، یکی از اعضای اصلی خاندان پهلوی بود که فعالیتهای سیاسی و اقتصادی گستردهای در دوره حکومت پهلوی داشت. شمس، به اذعان برخی از دوستان و نزدیکانش، برخلاف خواهرش اشرف، دخالت کمتری در امور سیاسی داشت. او اغلب درگیر مسائل اقتصادی بود و در امور تجاری فعالیت میکرد. با این حال فعالیتهای اقتصادی شمس، خالی ...
آلمان از جمله کشورهای غربی بود که در دوره رضاشاه و به خصوص همزمان با آغاز تحرکات سیاسی جنگ جهانی دوم، نفوذ بالایی در ایران به دست آورد. چنانچه در دهه 1310، بسیاری از عوامل آلمان در قالب کارشناسان اقتصادی یا نظامی، وارد ایران شدند.
تا پیش از اواخر قرن سیزدهم، حجاب در همه کشورهای اسلامی امری پذیرفته شده و کاملا قطعی بود در واقع حجاب زنان با هویت اسلامی و فرهنگی آنها عجین شده بود و اهمیت آن به حدی بود که گاه اسلام و حجاب دو امر ناگسستنی و بدیهی تلقی میشدند. اما از اواخر قرن سیزدهم و به خصوص بعد از پایان جنگ جهانی دوم، چند کشور اسلامی، با در پیش گرفتن سیاست دینزدایی، تلاشهایی ...