«چیستان قاجار» در دو بخش تنظیم شده که نگارنده در بخش نخست مساله هویت و نوشتار تاریخی را نقد و بررسی کرده است. وی در بخش دوم به پیرایش و نمایش بارزههای هویت در مکتوبات تاریخی عصر قاجار تحت یازده عنوانی که انتخاب کرده پرداخته است.
این کتاب در شش فصل تنظیم شده که نگارنده در فصل نخست به بررسی نیروهای تاثیرگذار در خلیج فارس از جمله ملوک هرمز، دولت صفوی، عثمانیها و عمان پرداخته است. در فصل دوم ضمن پرداختن به آزادسازی هرمز، عوامل و نتایج این تلاش را بررسی میکند.
محمدرضاشاه پهلوی با تشکیل دو نهاد مخوف ساواک و کمیتهی مشترک ضدخرابکاری، سختترین شکنجهها را در حق مخالفان خود اعمال نمود. این دو سازمان که با حمایت و آموزش نیروهای آمریکا و اسرائیل شکل گرفته بودند، نقش مهمی در بروز نارضایتیهای مردمی و نیز تشدید خفقان سیاسی کشور داشتند.
محمد علی شاه قاجار از 28 دی 1285 تا 22 تیر 1288 پادشاه ایران بود. وی برخلاف جد مادری خود امیرکبیر، بسیار قشری، خرافه پرست، مستبد، زورگو و کم ظرفیت بود. در جوانی شاهد اقتدار و نفوذ روسیه تزاری بود و بدین جهت از روس ها بسیار حساب می برد.
کارل هاوسهوفر (1946-1869) مبدع نظریه ژئوپلتیک آلمان نازی از نظریه "قلب زمین" مکیندر بهره زیادی برد. این ایده که مرکز اصلی قدرت در جهان از مرز های شرقی آلمان آغاز و تا سیبری ادامه می یابد، نیروی روانی و تبلیغی زیادی در استراتژیست ها و فرماندهان نظامی هیتلر ایجاد می کرد.
پس از ویلیام چهارم که خود جانشین جرج چهارم بود، در ۱۸۳۷ ملکه ویکتوریای ۱۸ ساله به تخت نشست. دوران ۶۴ ساله سلطنت او در تاریخ انگلستان به عصر ویکتوریا شهرت دارد؛ که همزمان با به اوج رسیدن گستره مستعمرات انگلستان در سطح جهان بود.
داعش با تخریب آثار باستانی و همچنین فروش این آثار در بازارهای سیاه اتش به جان تاریخ عراق زده است و میراث گرانبهای چند صد ساله این کشور را از بین برده است.