در جریان کودتای 28 مرداد 1332، ثریا اسفندیاری از جمله کسانی بود که در کنار شاه قرار داشت. ثریا همسر دوم محمدرضا، در روزهای کودتا و در روزهایی که شاه به تنهایی کشور را ترک کرد، همراه او بود و از نزدیک شاهد بسیاری از اتفاقات بود. او بعدها اشاراتی از وقایع آن روزها را در کتاب خود با عنوان کاخ تنهایی ذکر کرد که مروز آنها میتواند روشن کننده بخشهایی از ...
چین سالها تحت استعمار انگلیس قرار داشت. انگلیس در طول دوران استعماری خود بر چین که بعضاً از آن با تسلط نیمهاستعماری هم یاد میشود، توانست دو جنگ را با عنوان جنگ اول و دوم تریاک تحمیل کند. در جنگ دوم که موضوع اصلی نوشته پیش رو است، انگلیس توانست مطامع استعماری خود را با تحمیل جنگی دیگر علیه چین گسترش دهد.
MI6 نام شبکه جاسوسی انگلیس است که در جریان کودتای 28 مرداد 1332 بر سر زبانها افتاد. این شبکه که نقش مهمی در تحقق کودتا داشت، علاوه بر آنکه با سایر شبکههای جاسوسی در ارتباط بود، توانسته بود عوامل داخلی زیادی را نیز به خود جذب نماید.
احمد قوام، معروف به قوامالسلطنه یکی از شخصیتهای معروف سیاسی در دوران قاجار و پهلوی است که بیشتر به دلیل عملکرد موفقش در قائله آذربایجان ایران شناخته شده است؛ اما واکاوی در زندگی سیاسی و اجتماعی او نشان میدهد که وی ازنقاط عطف سیاسی دیگری نیز برخوردار است و در دوران فعالیتهای سیاسیاش اقدامات زیادی انجام داده است.
منطقه خاورمیانه از دیرباز به دلایلی چون موقعیت جغراقیایی خاص آن مورد توجه استعمارگران بود. با این حال بعد از کشف نفت و مطرح شدن موضوع جایگزینی نفت به جای برخی از سوختهای مورد استفاده در کشورهای صنعتی، این توجه بیشتر از قبل شد و نفت خاورمیانه به یکی از موضوعات چالشبرانگیز تبدیل شد.
جالب آن است که تعریف شاه ایران از دموکراسی با تعریف برخی از حامیان داخلی و خارجی او متفاوت بود و هر یک بنا بر منافع و نگرش سیاسی خود به آن مینگریستند. با این حال همه این افراد و گروهها در یک مفهوم که در مقابل دموکراسی قرار داشت، هم نظر بودند و آن سرکوب مردم برای پیشبرد اهداف خاص بود.
انقلاب مشروطه ایران به عنوان جنبشی آزادیخواهانه، محصول تحولات فکری و نیز اقدامات عملی افراد و گروههای آزادی طلب و اصلاحگر در قرن نوزدهم بود. جنبش فکری مشروطه، ریشه در تغییر و تحولات جهانی و مقتضیات زمانی چون رشد آگاهی، نشر و ترجمه کتب غربی، تأسیس مدارس جدید، چاپ روزنامه و... داشت؛ اما اقدام عملی این جنبش، محصول حرکت و اقدام مردم و روحانیون در وقایعی ...
بردهداری یکی از راههای پرسود استعمارگران برای بهره بردن از نیروی کار ارزان و نیز منتفع شدن از خرید و فروش بردهها در دوران استعماری بود. استعمارگران با آغاز حرکت استعماری خود، دریافتند که بردهداری فعالیتی سودآور است. آنها قریب به چند قرن از این تجارت غیرانسانی استفاده کردند؛ اما در نهایت در اوایل قرن نوزدهم برخی از کشورها به منع بردهداری مبادرت ...
در عصر قاجار قدرت شاه متمرکز بود و شاه به عنوان بالاترین مقام سیاسی بدون نظارت هیچ نهاد اجتماعی به اعمال قدرت می پرداخت. تا زمان اعلام نظام مشروطه سلطنتی در ایران یعنی در سال 1906 م / 1285 شمسی، شاه به تنهایی قانونگذار، بالاترین مقام قضایی، فرمانده کل نیروهای مسلح و مستبدی بود که دستگاه دولتی را بدون حد و مرز و قید شرط در اختیار داشت و بر جان و مال ...
یکی از سیاستهای رضاشاه در دوره حکومتداری، تغییر در وضعیت کشاورزی و مناسبات ارباب- رعیتی در ایران بود. او در این رابطه دست به اقدامات متعددی زد و تغییراتی در این ساختار به وجود آورد. او در قبل این اقدامات، برخی از زمینداران بزرگ را حذف کرد و از آن به نفع خود بهره برد. به گونهای که در پایان سلطنت پهلوی اول، رضاشاه بزرگترین زمیندار ایران بود.
در جریان تحولات ملی شدن صنعت نفت علاوه بر مطبوعات داخلی، ترجمه برخي از مقالات و اخبار خارجی، خبرگزاريها و مطبوعات غربي يا شرقي - مانند تايمز لندن، رويتر، آسوشتيدپرس، بيبيسي لندن، تايم آمريكا - با توجه به مواضع دولتهاي انگليس و آمريكا، اخبار ايران را بازتاب ميدادند؛ اما در اين ميان، راديو بيبيسي بيش از ديگر رسانههاي خارجي عمل می كرد.
بعد از پایان جنگ جهانی دوم و تقسیم دنیا به دو بلوک شرق و غرب، رهبران این دو بلوک فعالیتهای خود را برای جذب کشورهای دیگر به جرگه حامیان خود آغاز کردند. این تلاشها طیف وسیعی از اقدامات را شامل میشد. کمکهای اقتصادی و دخالت مستقیم در امور داخلی کشورها که گاه با ترتیب دادن جنگ یا حضور نظامی همراه بود از جمله این تلاشها بود.
از تیمورتاش به عنوان یکی چهرههای تأثیرگذار و مشهور در دوره پهلوی اول نام برده شده است. او نقش مهمی در به قدرت رسیدن رضا شاه داشت. از این رو رضا شاه بعد از تأسیس حکومت پهلوی، او را به مقام وزارت دربار رساند. وزارت دربار در دوران زعامت تیمورتاش بر آن، با تحولاتی مواجه شد و اصلاحاتی از سوی تیمورتاش بر آن اعمال شد. اما این فرجام نهایی تیمورتاش و وزارت ...
آخوند خراسانی یکی از شخصیتهای بزرگ مذهبی و سیاسی دوره قاجار می¬باشد که به دلیل نقش سیاسی و مبارزاتی خود در جریان انقلاب مشروطه به چهره ای مهم و جاودانه در تاریخ سیاسی ایران تبدیل گشت.
انگلیس یا امپراطوری بریتانیا، بزرگترین کشور استعمارگر دنیا در دوران استعمارگری محسوب میشد. این کشور کمی دیرتر از استعمارگران پیر، وارد این وادی شد؛ اما چنان گوی سبق را از آنان ربود که دیگر آفتاب در بریتانیای کبیر غروب نمیکرد. این کشور، مستعمرات زیادی را در آسیا، آفریقا و آمریکا از آن خود کرد. تعداد مستعمرات این کشور به حدی زیاد بود که بدون اغراق،...
روابط خارجی ایران با کشورهای افریقایی،پیشینهء خوبی دارد،این پیشینه را میتوان در زمان هخامنشیان و در مصر ردیابی کرد.موج دوم روابط ایران با افریقا، بیشتر به شرق این قاره و به ویژه مهاجرت شیرازیها به این منطقه برمیگردد.
سیستم امنیتی رضاشاه یکی از مخوفترین سیستمهای امنیتی در نوع خود بود. گذشته از شخص رضاشاه که به بدترین و خشونتآمیزترین روشها امنیت را برقرار میساخت، افراد حاضر در سیستم نیز به سبک او از روشهای غیرقانونی برای حذف رقبا و منتقدان استفاده میکردند.
موضوع بازگشت به خویشتن از جمله مسائلی است که در بسیاری از کشورهایی که به نوعی در زیر یوغ استعمار قرار داشتند به اشکال مختلف مطرح شده است. دوره پهلوی دوم را میتوان از دورانی دانست که تأکید بر این مقوله بسیار پررنگ شد و در قالب گفتمانهای متفاوت مطرح شد و افراد و گروههای زیادی متأثر از شرایط آن دوره بر موضوع بازگشت به خویشتن تأکید کردند.
تشکیل حکومت اسلامی یکی از اصلیترین دغدغههای مهم انقلابیون و بنیانگذار جمهوری اسلامی از همان آغاز مبارزات سیاسی علیه رژیم پهلوی بوده است. تبلور این اصل را میتوان در سخنرانیهای امام درپیش از انقلاب و در شعارهایی که مردم در مسیر مبارزه با رژیم شاهنشاهی سر میدادند، مشاهده نمود.