به روایتی اولین اپرا در ایران به همت آلفردژآن باتیست لومر و انجمن موزیکان در شب پنج شنبه 21 دیماه 1250 و در دوره ناصرالدین شاه مجلسی با نواختن انواع سازها و بازیگری به رسم تماشاخانه های فرنگستان در تهران انعقاد یافت . . .
کاریکاتورهای سیاسی از دیرباز به عنوان ابزاری جهت انتقاد از وضعیت سیاسی و اجتماعی موجود مطرح بوده است. نشریه ای که در بررسی کاریکاتور سیاسی در ایران در دوره قاجار اهمیت دارد؛ روزنامه فکاهی انتقادی آذربایجان است که اولین شماره آن در دوم محرم سال 1315 ه.ق به مدیریت علی قلی خان صفراف مدیر سابق روزنامه های احتیاج و اقبال به صورت هفتگی در تبریز شروع به کار ...
با عنایت به ارزش شرم و حیا در اسلام، سبک معماری کهن مناطق خشک ایران به گونه ای است که حتی الامکان زن و مرد بیگانه از داشتن روابط غیرضروری و اجتناب پذیر به دور باشند. مثلاً هنگامی که کسی در منزل را می کوبد اگر کوبنده مرد است . . .
جدیدترین اثر کشف شده تاریخی شهرستان بروجرد که به تازگی و در اثر گود برداری ساختمانی به طور اتفاقی پیدا شده؛ یک تأسیسات و سیستم آبرسانی قدیمی سفالی است که برای پالایش آب و در واقع تصفیهی آب به کار میرفته است. طی نظر اولیه کارشناسان این بخشی از سیستم آبی ارگ قدیم شهر بوده است.
ملکه دربار پهلوی نیز یکی از کانونهای قدرت دربار پهلوی بود که علاوه بر اختصاص بودجه کلان مالی و اعتباری در تعیین خط مشی ها و سیاستگذاری دولتی نیز نقش بسزایی داشت. این سمت در دوران فرح دیبا قدرت زیادی گرفت و دفتر ملکه پهلوی نفوذ زیادی در ارکان حکومتی داشت. در سند فوق تشکیلات درباری ملکه ثریا مشتمل بر 2 فصل از قبیل ملاقاتهای رسمی و خصوصی با افراد ، بازدید ...
شاعران مشروطه از جمله هنرمندانی هستند که شعر را در خدمت بیان مشکلات مردم می دانستند و به آن شانی سیاسی و اجتماعی می دادند. ملک الشعرای بهار از این دسته دوم بود.
فرهنگ سینه به سینه ایران زمین به شکل نماد بر سردر خانه های تهران، حکایت دوران است. از جمله نمادهای نشسته بر سردرخانه ها می توان به عناصر قالب گل نیلوفر، شمسه، اژدها، طرحهای اسلیمی و آجر چینی اشاره نمود.
تعزیه و تعزیه خوانی در طول تاریخ ایران همواره مورد اقبال عمومی جامعه ایران قرار گرفته است و صرف نظر از تاثیرات درونی و ذهنی در بیننده، در زبان محاوره ای مردم ایران سخت موثر افتاده و اصطلاحات فراوانی را به فرهنگ عامه ایران افزوده است که بد نیست اشاراتی به آن شود.
چنانکه از سفرنامه های ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه به اروپا بر می آید در تمام مدت شام که پادشاهان و هیات همراهشان به خوردن مشغول بودند؛ ارکستر درباری با نواهای دل انگیز برای آنان نوا سر می دادنند . . .
در واخر دوره ناصری دو دسته موسیقی در تهران خیلی معروف بودند. دسته کورها و دسته مومن. دسته کورها از شش نفر که دو نفر آنها زن بودند تشکیل گردیده بود . . .
پوشیدن لباس نو در نوروز اعتقاد و باوری قدیمی است که از دیر باز باب بوده است. و به اعتقاد برخی این رسم از طبیعت اخذ شده است. این باور کهن را در نوشته ها، توصیه ها و توصیف های نوروزی همواره می بینیم که از طبیعت پیروی کنیم، از درختان یاد بگیریم و با آمدن بهار، لباس نو بپوشیم که شگون شادمانی و آرامش است.
نقل است سپهسالا صدراعظم اصلاح طلب ناصرالدین شاه زمانی نگران بدگویی مخالفان از خود نزد شاه بود. ناصرالدین شاه برای رفع این سوء تفاهم متن شیوایی را خطاب به صدراعظم خود نوشته که حاوی نکاتی جالبی است . . .
درعهد ناصرالدین شاه قاجار مسخره معروفی در دبار بود به نام کریم شیره ای؛ که هم برقرار کننده و ابداع کننده نمایشهای دربار بود و هم نایب نقارخانه دولتی و رئیس دسته های مطرب. لقب شیره ای پشتبند نام او، شیرینی نمایشها و مسخره گیهای او را بیاد می آورد.
ابوبکر البغدادی رهبر گروه تروریستی داعش در سال 2014 در این مسجد اعلام خلافت کرد. پس از چند سال با اقدامات موفق نیروهای عراقی داعش مجبور شد در اقدامی غیرانسانی این مسجد معروف که از بناهای تاریخی شهر موصل به حساب می آید را منفجر کند. اقدامی که به عقیده بسیاری از ناظرین باید آن را پایان این گروه تروریستی به شمار آورد. گلدسته کج این مسجد از نکات قابل توجه ...
دلایل بسیاری وجود دارد که "حکایت پیر و جوان" را یک رمان بدانیم، نه قصه ای که به شیوه سنتی ایرانی نگاشته شده است. اگرچه نمی توان آن را حتی با رمان های عصر خود نیز مقایسه کرد.
تهران در آغاز روستایی نسبتاً بزرگی بود که میان شهر بزرگ و نام آور آن زمان، شهر ری و کوهپایههای البرز جای گرفته بود. ری که در تقاطع محورهای قم، خراسان، مازندران، قزوین، گیلان و ساوه واقع شده به سبب مرکزیّت مهم سیاسی، بازرگانی، اداری و مذهبی از قدیم مورد نظر بوده و مدّعیان همواره این مرکز راهبردی را مورد تهاجم و حمله قرار میدادهاند.
تصویر به جا مانده بر روی تخته سنگهای دوره هخامنشی نشان می دهد که شباهتی بین پوشاک زنان و مردان پارسی وجود داشته است. زنان پارسی به جز لباس شبیه آنچه ملکه می پوشیده، لباس دیگری نیز داشته اند، پیراهن آنان پوششی ساده، بلند یا دارای راسته چین و آستین کوتاه بوده که دامن از زانو به پایین شرابه هایی از مچ پا آویزان داشته، علاوه بر اینها زنان پارسی از چادر ...