حمایتهای سیاسی-نظامی آمریکا به عراق، که از آغاز جنگ سیری سعودی داشت، در ماههای پایانی جنگی شدت و دامنهی وسیعتر و آشکارتری یافت؛ بهگونهای که اواخر شهریورماه 1366، ایالات متحدهی آمریکا، در حمایت از عراق رسماً با ایران در منطقهی خلیج فارس وارد جنگ شد.
صدام در زمان حمله به ایران، اهداف و یا بهعبارت بهتر، اوهام متعددی در سر داشت؛ اما گذشت زمان بهجای این اهداف، پیامدهای سنگینی را برای او رقم زد. مطلب حاضر به بررسی دلایل و انگیزههای عراق از حمله به ایران و نتایج آن برای این کشور میپردازد.
تصویر زیر، نخستین عکس ثبتشده از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران است.این عکس توسط عباس فتحی؛ عکاس روزنامه کیهان در 31 شهریور سال 1359 (نخستین روز جنگ تحمیلی) گرفته شده است.در این عکس نمایی از بمباران فرودگاه مهرآباد تهران توسط هواپیماهای عراقی به تصویر کشیده شده است.
این کتاب، فقط شرح رشادتها نیست، بلکه احساس افراد مختلف را هم به خوبی توصیف میکند. از این که چقدر کاوه را دوست داشتند و چقدر از دست دادن او برایشان سخت بود، حتی این حس را که در شهادتش مقصر بودند نیز در لابهلای صفحات کتاب مشاهده میشود: «دو نارنجک آمد افتاد کنار کاوه منفجر شد. اگر صدایش نمیزدم، به اسم، آن ده دوازده تا ترکشهای نارنجک نمیآمدند بنشینند ...
در این کتاب تلاش افراد نزدیک امام به پایان دادن جنگ به خوبی تصویر شده و مخاطب را با این موضوع آشنا میسازد. افرادی که خود را یار امام میدانند در دوران جنگ از هیچ اقدامی برای مقابله با نظر امام مبنی بر «جنگ جنگ تا پیروزی» دریغ نکردند و حتی گاهی این مخالفت را در حضور امام نیز ابراز داشتهاند.
گفتم: قاسم سلیمانی میداند من بچه عشایر هستم و توان کار کردن در جبهه را دارم و نمیگوید برگرد. در جوابم گفت: قاسم سلیمانی را میشناسی؟ گفتم: بله.گفت: قاسم سلیمانی منم و حالا ماندن تو یک شرط دارد آنهم اینکه صبحها جلوی گردان یک پرچم در دست داشته باشی و بدوی.
در این عرصه افرادی کمتر از انگشتان دست بودند که از خاک و سرزمین ما نبودند، اما به مقدس بودن دفاع در این راه پی برده و نشان دادند دفاع از حق، خارج از مرز، ملیت و نژاد است.