روزنامه تنبیه/ سیاسی، اجتماعی، فکاهی، انتقادی/ صاحب امتیاز: ابراهیم معتضدالاطباء/ مدیر: مصطفی مترجم/ تاریخ انتشار: 1325ق/ محل انتشار: تهران/ فاصله انتشار: ده روز یکبار، هفتگی
محمدعلی شاه قاجار به همراه همسرش ملکه جهان و فرزندانش در دوران تبعید در بندر اودسای روسیه پس از پیروزی مشروطه خواهان محمدعلیشاه به همراه خانواده اش به روسیه تبعید شد و برای او یک مقرری ماهیانه تعیین گردید او تا زمان انقلاب روسیه در اودسا بود و در دوران اوج گیری انقلاب به ایتالیا رفت و در سال 1344 قمری در ایتالیا درگذشت
نویسنده «کتاب حوزۀ نجف و فلسفۀ تجدد در ایران» گفت: مشکل برخی روشنفکران امروزی این است که میخواهند مشروطه را به عنوان یک تجربه سیاسی کامل مقابل نظام ولایت فقیه قرار دهند. این در حالیست که مشروطه نه در مقابل ولایت فقیه بلکه الگویی ناقص از آن است.
موسی نجفی با انتقاد از روشنفکران عرفی که به علت مواضع گوناگون شیخ فضلالله در مواجهه با مشروطه، شیخ را متهم به دروغگویی کردند، اتهام دیگری که به شیخ وارد میکردند که از پادشاه قاجار پول دریافت کرده را پاسخ داد.
دو حزب ملیّون و مردم که توسط دکتر اقبال و امیراسدالله علم تاسیس شده بودند احزاب به معنای واقعی کلمه و مطابق استدارد جهانی نبودند و جنبه صوری داشتند تا بازی دمکراسی درآورند. پس از کناره گیری دکتر کاسمی، سوم شهریور دادستان تهران دستور توقیف پنج صندوق اخذ رای و تعقیب قضایی اعضای انجمن های آنها را صادر کرد و حزب مردم – به احتمال زیاد به منظور ساختن خبر ...
یکی از مواردی که در تاریخ معاصر ایران اهمیت زیادی دارد انقلاب مشروطه و پیروزی آن و در پی آن تشکیل مجلس و ایجاد قانون اساسی است؛ انقلابی که اختیارات شاه را محدود می کند و جنبه ی الهی سلطنت را به زیر سؤال می برد.
با مروری بر تحولات سیاسی ایران معاصر به ویژه در حوزه روابط خارجی با وقایع گوناگونی مواجه می شویم که تماماً بر حس عدم اعتماد ملت ایران نسبت به قدرتهای بزرگی چون بریتانیا افزوده است. با این وجود برخی مقاطع تاریخی را باید نقاط عطف دانست
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: مشروطیت یک تجربه دریافت شده برای انقلاب است و فاصله ایدئولوژیک بین مبانی فکری، اجتماعی و سیاسی آن با انقلاب اسلامی زیاد است.
یک پژوهشگر و فعال فرهنگی گفت: مشروطه برای ایران دستاوردهای عظیمی داشته که تجسم اصلی آن شکلگیری انقلاب اسلامی است؛ ولی تجسم انحراف مشروطه، استبداد رضاشاهی و دوره پهلوی است.
در تاریخ معاصر کشور ما، انقلاب مشروطه را باید منشأ مهمترین تحوّلات سیاسی - اجتماعی به حساب آورد. بیشک حوادث دوران مشروطه و تحولات سیاسی پس از آن نقش مهمی در سرنوشت مردم ایران در سالهای بعد ایفا نمود که بازخورد این تحولات با گذشت بیش از یکصد سال از آن قیام هنوز کم و بیش در جامعه ما مشهود است.
کمیته مجازات مرکب از تنی چند از طرفداران مشروطه بودند که ناکامی مشروطیت را به سبب خیانت و بیکفایتی وزرا میدانستند و شخصی مانند کریم دواتگر مامور ترور شیخ فضل اللَّه نوری شد که به این کار موفق نشد.
مشروطه کاری کرد که تا آن دوره در ایران سابقه نداشت. قانون اساسی مشروطه، سلطنت را مادام العمر در دل یک خانواده تثبیت کرد که این مسأله هرگز در ایران مسبوق به سابقه نبوده است. آن هم با این توجیه که این مسأله کاملاً قانونی و شرعی است.
شانزدهم، به برادران تذکر داده میشود که در کشورهای آسیایی و شرقی بیش از هر چیز از جاهطلبی اشخاص میتوان استفاده نمود و چون در میان روحانیون و رجال دولت و شاهزادگان مردان جاهطلب و خودخواه بسیارند ما باید با تشویق و تحریک آنها حداکثر استفاده کنیم
حتی در دورهی توفیق اجمالی مشروطهطلبان نیز هیچیک از «مجموعهی دالهای» جریانهای دخیل نتوانست تبدیل به گفتمان شود و بر گفتمان سلطنت فائق آید. به بیان دیگر، مشروطه تبدیل به گفتمان نشد و صرفاً در قالب چند دال مرکزی که جنبهی سلبی بیشتر و ایجابی اندکی داشت، متوقف ماند.
مشروطه کاری کرد که تا آن دوره در ایران سابقه نداشت. قانون اساسی مشروطه، سلطنت را مادام العمر در دل یک خانواده تثبیت کرد که این مسأله هرگز در ایران مسبوق به سابقه نبوده است. آن هم با این توجیه که این مسأله کاملاً قانونی و شرعی است.