کربلایی حسین خان باغبان متولد تبریز و از مبارزین جان بر کف مشروطیت بود. بسیار متواضع بود و به لقب ائل اوغلی معروف شده بود. این مجاهد بزرگ 19 مهر ماه 1287 ه.ش در محله ششگلان در حالی که علیه نیروهای استبداد می جنگید به شهادت رسید و نتوانست چهره تنها فرزندش را که 20 روز قبل از شهادت وی به دنیا آمده بود را ببیند.
خانهٔ مشروطه، یکی از خانههای تاریخی و موزههای شهر تبریز است که در محله راستهکوچه واقع در غرب بازار تبریز قرار گرفتهاست. این بنا به سبک معماری دورهٔ قاجار ساخته شده و ملک شخصی حاج مهدی کوزهکنانی بودهاست. این بنا به شمارهٔ ۱۱۷۱، در سال ۱۳۵۴ خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده و در سال ۱۳۶۷ خورشیدی به تملک رسیدهاست.
میدان ساعت تبریز به سال ۱۳۲۹ خورشیدی و تصویر ارفعالملک جلیلی، شهردار وقت (۱۳۱۸–۱۳۱۴)، که بانی این عمارت بود. این عمارت تحت نظارت مهندسان آلمانی به سبک بناهای کشور آلمان احداث گردیده است.این اثر امروزه یکی از نمادهای شهر تبریز به شمار می رود که در مرکز شهر واقع گردیده و نظر هر تازه واردی را به خود جلب میکند.
در «همایش ملی جنگ جهانی دوم و پیامدهای آن در آذربایجان» از کتابهای «اطلس نقشه های جغرافیای آذربایجان» در مورد تاریخ ایران و آذربایجان و «نهضت میهن پرستان ارسباران» تألیف بهزاد محمد خانی رونمایی شد.
سیدمحمد الهی، فرزند آیتالله سیدمحمد حسن الهی و نیز خواهر زاده شهید آیتالله سید محمدعلی قاضی طباطبایی است. او را میتوان، در زمره شاخصترین مبارزان انقلاب در تبریز دانست که قدمت سیاسیاش به دوران نهضت ملی ایران میرسد.
گرچه امکان ایجاد ارتباط و پیریزی وحدت بین نهضت خیابانی و نهضت جنگل فراهم نشد با این حال این دو نهضت با مقتضیات زمانی و مکانی خود هدفی جز استقلال و آزادی ایران دنبال نمیکردند.
بازماندگان خیابانی پس از به شهادت رسیدن او مدت کوتاهی در تبریز مانده و سپس به تهران مهاجرت می کنند. خیابانی در 22 شهریور 1299 خورشیدی در تبریز به فرمان مخبرالسلطنه هدایت کشته شد و پس از دفن موقت در گورستان امامزاده حمزه تبریز، پس از چند ماه توسط همسرش به حضرت عبدالعظیم در شهر ری منتقل گشت.
بنای ارک تبریز در قرن هشتم هجری توسط تاج الدین علیشاه وزیر الجایتو ساخته شده است این بنا در دوران قاجاریه مبدل انبار غلات ومخزن مهمات گردیده وحصاری دور آن کشیده شده ونام ارک یافته است. ارک در دوران مشروطیت به دست مشروطه خواهان افتاد ودر نتیجه باعث تقویت موضع آنان شده است .
تبریز، شهر پیشگام در انتشار نخستین نشریه طنز در ایران است. علی قلی میرزا صفراف، مردی که در طنزنگاری، شبنامهنویسی، ژلاتینپراکنی، مشروطهخواهی و حتی ضدیت با مشروطیت در هر دورهای نقشی را بازی میکرده، بانی و موسس نخستین نشریه طنز در ایران و تبریز است
پیشینه برپایی کتابخانه کودکان به عنوان بخشی از کتابخانههای عمومی در ایران، به سال ۱۳۳5 در تبریز باز میگردد که پس از گشایش کتابخانه ملی در آن شهر، اتاقی به بخش خواندنیهای کودکان اختصاص داده شد.