شمس پهلوی خواهر ارشد محمدرضا به گفتهی اسناد یکی از مُسرفترین و تجملگراترین چهرههای رژیم پهلوی بوده است. سند امروز تعدادی از خودروهای موجود در یکی از کاخهای وی را معرفی کرده است. لازم به توضیح است که در سال 1344 خودرو یکی از کالاهای سرمایهای بوده و قیمت آن بسیار زیاد بوده است.
شاه نمی توانست این مطلب را درک کند که اگر می خواهد ایران را به سطح کشورهای پیشرفته جهان برساند. باید در درجه اول حکومت قانون را محترم شمارد و به مردم اجازه مشارکت در امور عمومی را بدهد.
محدودیت آزادیهای فردی و سیاسی به هیچ وجه شاه را ناراحت نمی ساخت. به عقیده او رفاه مادی تنها هدفی بود که توده مردم را به تقلا وامیداشت. بنابراین شعارهای "دموکراسی اقتصادی" و "اقتصاد دموکراتیک" را تشویق می کرد که به کلی بی معنی و توخالی بود.
بحث شاهکارهای هنر ایران بدون ذکر هنر معماری ناقص است. در حقیقت وجود و کمال بسیاری از هنرهای دیگر وابسته به هنر معماری است. از آغاز کار (مثلا در شهر کشف شده واقع در تپه گوره در حدود 4000 سال ق.م.) توقع مردم از هنر معماری بیش از جنبه فایده آن بوده است.
مهمترین نهاد آموزشی در دوره قاجاریان، مکتب و یا مکتبخانهها بودند. با این حال در کنار مکتبخانه، نهادهایی نیز وجود داشتند که به طور غیرمستقیم به آموزش مردم کمک میکردند. مساجد از جمله این نهادها بودند که نقش مهمی در آموزش مردم به خصوص در حوزه امور مذهبی ایفا میکردند.
حکومت پهلوی در قضیه مواجهه اعراب با اسرائیل هیچگاه درصدد حمایت از اعراب برنیامد. با آنکه افکار عمومی مردم و اعتقادات آنان، بر لزوم حمایت از مردم فلسطین و مخالفت با اسرائیل قرار داشت؛ اما شاه ترجیح میداد ارتباط خود با اسرائیل را حفظ نماید.
شاه توسعه سیاسی و اقتصادی یکی از اولویتهایی بود که شاه تصمیم داشت به هر قیمتی به آن دست یابد. چنانچه آسیب به محیط زیست از نظر شاه در برابر این توسعه، ارزش و اهمیت چندانی نداشت. این موضوع باعث شد تا بخش مهمی از منابع زیست محیطی ایران در این دوره فدای توسعه شتابزده گردد.
با استقلال کشورهای جهان سوم که عمدتا بعد از پایان جنگ جهانی دوم اتفاق افتاد، نظریاتی جهت حل مشکل کشورهای جهان سوم مطرح شد. ظاهرا بسیاری از این نظریات بر پایه رهایی و استقلال واقعی کشورهای جهان سوم قرار داشت، اما در واقع و در بطن خود بر استیلای آمریکا تاکید میکرد. نظریه ایزای بومن یکی از این نظریات است.
اگر تعبیر صاحبنظران انقلاب اسلامی در رابطه با گروه های مبارز در دوران انقلاب اسلامی ایران را بپذیریم، بیشک باید گفت گروههای مبارز اسلامی با رهبری کسانی چون امام (ره) و مبارزینی چون شهید مرتضی مطهری در رأس آن گروهها قرار دارند.
تملق و چاپلوسی یکی از ویژگیهای بارز رجال عصر پهلوی بوده است. در اولین سند امروز میبینیم که «پروفسور عدل» دبیر کل حزب مردم در سال 1342 چگونه این ویژگی مذموم را از خود نشان داده است. سند زیر علاوه بر نشان دادن روحیهی آقای عدل، اختلافات و دستهبندیهای درون حزب مردم را نیز نشان داده است.
تشکیل نهادهای نظارتی در حکومت ها، تاریخی طولانی دارد. در ایران از دوره هخامنشی سازمان بـازرسی و نظارتی در کشور وجود داشـت. در دوران اسـلامی نیز بازرسی مورد توجّه حکام اسلامی قرار داشت؛ به همین جهت یکی از مهمترین دیوانهای حکومت اسلامی، دیوان اشراف، به این امر میپرداخت. در واقع با توجّه به اهمیّت آگاهي و وقوف حکّام بـه عملکرد افراد تابعه و از جمله ...
ماه مبارک رمضان یکی از مناسبتهای مذهبی مسلمانان است که مملو از رحمت و مغفرت الهی است. مردم کشور ایران نیز در این ماه مبارک هماهنگ با یک دیگر بیش از پیش به خداوند نزدیک و آماده رفتن به میهمانی خالق هستی میشوند.
دروازه براندنبورگ (Brandenburg Gate)دروازه ای تاریخی که در قرن هجدهم به عنوان نماد صلح ساخته شد معروف ترین اثر تاریخی برلین است. در طول جنگ سرد برلین به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم شد و چون این دروازه در نزدیکی مرز برلین شرقی و غربی بود تبدیل به جایی شد که در آنجا شهر گسسته شده بود.
رفتار ساواك نسبت به لغزشها چنان بیرحمانه بود که اگر هر اشتباهی - ولو بسیار جزئی - در جریان دیدارهای شاه از محلی صورت میگرفت، بیتردید تمام کاسه و کوزهها را بر سر کسی میشکست که مسئول تهیه و تنظیم برنامه شناخته میشد
دوران حکومت رضاشاه از آغاز تا پایان آن را میتوان از ابعاد مختلفی دوران متفاوت سیاسی دانست. این دوران که حدوداً پانزده سال به طول انجامید، مواجهه حکومت با مردم باعث شد تا در نهایت حکومت سیاسی پهلوی اول را دورهای از استبداد مطلق بنامند
تعداد بهائیان در دوره حکومت پهلوی دوم، رشد فزایندهای به خود گرفت. این روند به دلایل مختلفی اتفاق افتاد؛ اما یکی از دلایل مهم آن به نگرش شاه نسبت به بهائیان مربوط بود. شاه تصور میکرد بهائیان از نظر سیاسی، هیچ تهدیدی محسوب نمیشوند.
چون روز ۳۰ نوامبر ۱۹۴۳ [۶ آذر] یعنی آخرین روز برگزاری کنفرانس سران در تهران با سالروز تولد وینستون چرچیل مصادف بود، او تصمیم گرفت به مناسبت روز تولدش به میهمانی شام به افتخار پرزیدنت روزولت و مارشال استالین در سفارت انگلیس ترتیب دهد..
دستگیری «آیتالله شهید سیدعبدالحسین دستغیب» در سال 1343 و واکنش روحانیون به این اقدام موضوع این سند میباشد. بر اساس این سند پس از دستگیری آیتالله دستغیب عدهای از روحانیون در منزل مرحوم آیتالله حاج شیخ بهاء الدین محلاتی اجتماع و خواستار آزادی ایشان شدهاند.
بسیاری معتقدند که قرارداد کنسرسیوم، وضعیت ایران را از لحاظ اداره نفت و درآمد آن بهتر کرد. اما آمارها حکایت از آن دارد که بعد از کنسرسیوم نیز همچنان کشورهای غربی، بیشترین استفاده را از نفت ایران بردند.
اعمال فشار و سختگیری رژیم پهلوی علیه انقلابیون در سالهای 1356 و 1357 به چنان حدی رسید که نمایندگانی از «کمیته بین المللی صلیب سرخ» برای بازدید از وضعیت زندانیان سیاسی به ایران عزیمت کردند.