تا پیش از آغاز نهضت امام خمینی که عملا از اوایل دهه 1340 کلید خورد، مبارزات سیاسی مخالفان عمدتا با درون حاکمیت و سیاستهای آن معطوف بود. اما با آغاز مبارزات امام، این مبارزات از مخالفت با سیاستها به مخالفت با حکومت تغییر کرد و همین موضوع نقطه اصلی تفاوت مبارزات امام با دیگر مبارزان بود.
انگلیس یا امپراطوری بریتانیا، بزرگترین کشور استعمارگر دنیا در دوران استعمارگری محسوب میشد. این کشور کمی دیرتر از استعمارگران پیر، وارد این وادی شد؛ اما چنان گوی سبق را از آنان ربود که دیگر آفتاب در بریتانیای کبیر غروب نمیکرد. این کشور، مستعمرات زیادی را در آسیا، آفریقا و آمریکا از آن خود کرد.
بر اساس این سند خسروانی در مقابل تعریض نکردن یک جاده، چند میلیون تومان پول رشوه گرفته است. در بخشی از این سند آمده است: «موقعی که دبیر کل حزب اکثریت که بدون داشتن سواد و شخصیت اجتماعی و سیاسی به چنین مقامی رسیده دزد و رشوهخوار از کار درآید چگونه میتوان چنین حزبی را پاسدار انقلاب نامید.»
محمدرضا پهلوی بارها در سخنان متعدد و حتی در آثاری که از خود به جای گذاشته است از پدرش سخن رانده و تعریف کرده است. او همواره از پدرش به عنوان مردی بزرگ و با القابی چون ناجی ایران یاد کرده است. محمدرضا پهلوی در اکثر مواقع ستایشگر پدرش است، او بسیاری از اقدامات پدرش را اقداماتی به جا و درست دانسته و او را معمار ایران معرفی کرده است.
روش تبلیغات احزاب پهلوی کاملاً خارج از فرآیند قانونی قرار داشت. به عبارتی احزاب به جای آنکه از طریق روشهای قانونی در پی جلب آرا مردمی باشند، به طرق دیگر این روند را طی میکردند. برای تبیین بیشتر این موضوع میتوان نحوه تبلیغات حزب ایران نوین را مشاهده کرد.
ارگ علیشاهی تبریز یکی از آثار تاریخی مهم تبریز است که زیبایی و ظرافت بنای آن مورد توجه گردشگران و مستشرقان قرار داشت. البته این افراد به اهمیت تاریخی ارگ علیشاهی آگاه بوده و بر اساس این آگاهی بعدها بخش اعظمی از آثار تاریخی ایران را غارت کردند.
بعد از آقا خان محلاتی آقا على شاه بزرگترین پسر آقاخان جانشین پدر شد، ولى به خاطر بیمارى ذات الریه در سال 1302 هـ از دنیا رفت و در نجف به خاک سپرده شد. یگانه پسر وى، محمدشاه با لقب آقاخان سوم و امام چهل و هشتم اسماعیلیه در سن هشت سالگى جانشین پدر شد. او تحت سرپرستى مادر و عمویش بزرگ شد و در سن 21 سالگى به اروپا رفت. روابط وى با انگلیس بسیار حسنه بود ...
بعد از پایان غائله آذربایجان و نقش اساسی قوامالسلطنه، محمدرضا شاه تلاش نمود از نخستوزیرانی مطیع و تابع استفاده کند، زیرا وجود نخستوزیرانی چون قوام السلطنه ضمن به نمایش گذاردن ضعف شاه، تبعتی از اوامر و سیاستهای شاه نیز نداشتند. با این حال او با انتخاب رزم آرا هم دچار مخاطراتی شد.
متوسلیان در دوران خدمت سربازی، فعالیتهای مذهبی و سیاسی داشت و مخالفت خود را با دودمان پهلوی بیان میکرد. پس از پایان دوره سربازی، در یک شرکت تأسیساتی خصوصی استخدام شد و پس از چند ماه، به خرمآباد منتقل شد و بهفعالیتهای سیاسی- تبلیغی خود ادامه داد.
تا پیش از جنگ جهانی اول کشورهای زیادی از جمله روسیه بر سر تصاحب نفت با انگلیس و کشورهای دیگر رقابت میکردند؛ اما بعد از جنگ جهانی اول عرصه این رقابت تغییر کرد و کشورهای سرمایهداری جای کشورهای دیگر را گرفتند.
بعد از آنکه سیاستهای ضداسلامی و ضدروحانیت رضاشاه آغاز شد، بسیاری از علما به مخالفت با او پرداختند. مخالفت با رضاشاه در حالی صورت گرفت که رضاشاه فضای رعب و وحشتآوری ایجاد کرده بود. از این رو بسیاری از روحانیون میدانستند فرجام مخالفتهایشان چه خواهد بود. با این حال بسیاری از آنان به مبارزه پرداختند و متحمل شکنجههای زیادی شدند.
سیستم قضایی حکومت پهلوی گرچه نحوه محاکم تخطیکاران را مشخص کرده بود؛ اما عملاً محاکمه افراد بدون هیچ ضابطه قانونمندی انجام میشد. چنانچه در برخی از محاکمات افرادی بیگناه به راحتی کشته میشدند و افراد به ظاهر تخطیکار نیز بدون رسیدگی به جرم خود، به راحتی مجازات میشدند.
سنگاپور یکی از مهمترین مستعمرات آسیایی بریتانیا بود که در قرن نوزدهم به موجب پیمانی میان انگلیس و شخص رافلز –از سیاستمداران بریتانیایی- با فرمانروای سنگاپور، سنگ بنای استعمار سنگاپور را بنیان گذارد. رافلز نقش بسیار مهمی در ایجاد این مستعمره داشت.
دولت انگلستان با طرحریزی و اجرای کودتای سیاه در سوم اسفند 1299شمسی توسط رضاخان میرپنج (به عنوان بازوی نظامی و امنیتی کودتا) و سیدضیاءالدین طباطبایی (به عنوان بازوی سیاسی کودتا) پروژه تشکیل و سازماندهی ارتش مدرن و نوین ایران را در راستای اهداف خود محقق نمود و رضاخان با کسب عنوان سردار سپه و کنترل شدید نظامیان و نیروهای مسلح موثر در پیروزی کودتا؛ حدود ...
بعد از بحران نفت در سالهای نخست دهه ۱۹۷۰، بسیاری از کشورهای صنعتی به انرژی اتمی هجوم بردند. در آن زمان نه تنها تولید اورانیوم کافی به نظر نمیرسید بلکه گنجایش کارخانههای غنیسازی اورانیوم هم محدود بود و تنها آمریکا و تا حدی هم شوروی، خدمات غنی کردن اورانیوم را میفروختند.
امیرعباس هویدا سیاستمدار ایرانی بود. او در زمان پادشاهی محمدرضا پهلوی به مدت ۱۲ سال و ۶ ماه نخستوزیر ایران بود که این طولانیترین مدت نخستوزیری در تاریخ ایران است.
بعد از سقوط رضاشاه از قدرت، فضای سیاسی با آزادی نسبی مواجه شد. در این شرایط احزاب و نهادهای مدنی از فضای نسبتاً آزاد و آرامتری نسبت به قبل برخوردار شدند ولی با این حال کنترل مطبوعات و سانسور دولتی همچنان بر سایه بسیاری از روزنامهها سنگینی میکرد. این موضوع به خصوص در دوره نخستوزیری قوام و سهیلی مشهودتر بوده و با ترور نافرجام شاه به اوج خود رسید....
رضاشاه اقدامات سیاسی و اقتصادی خود را با عنوان نوسازی ایران آغاز نمود. او برای پیشبرد این هدف، مذهب و سنت را مورد تهاجم قرار داد و بر این باور بود که با دور شدن از انگارههای سنتی و مذهبی میتوان به توسعه و پیشرفت رسید.
در روز ۷ مرداد ۱۳۰۴، مدرس به همراه شش تن دیگر از نمایندگان مخالف رضاخان رئیسالوزراء را به دلیل سوء سیاست داخلی و خارجی، قیام و اقدام بر ضد قانون اساسی و حکومت مشروطه استیضاح نمودند.