ویژگی افرادی که شاه آنها را به عنوان مسئولین سیاسی انتخاب میکرد، علاوه بر غربگرائی، تبعیت از شاه و منویات او بود. به عبارتی افراد گماشته شده در سمتهای مختلف به خوبی آگاه بودند در صورت هر گونه مخالفتی با شاه از سمت خود برکنار میشوند. این موضوع لزوم چاپلوسی در برابر شاه را پررنگ میکرد. از این رو فرهنگ سیاسی حکومت پهلوی فرهنگی کاملاً متملقانه و انتقادناپذیر ...
رضاشاه در شعار، مبنا سیاست خارجی خود را بر اساس اصل بیطرفی قرار داده بود. اما به دلایلی که برخی از آنها متأثر از وضعیت سیاسی کشور در گذشته بود و نیز رویکرد خود او که نوعی وابستگی به انگلیس بود، اصل بیطرفی کاملاً نقض شده بود. سیاست خارجی رضاشاه عملاً وابسته به انگلیس بود.
ماجرای قتل اسماعیل خان سیمیتقو از جمله افرادی که قصد داشت در دوران پهلوی و قاجار حکومت مستقل کُردی تشکیل دهد و تحرکات زیادی در آن زمان داشت بسیار جالب توجه است.
آیتالله شهید سید محمدباقر صدر در 19 فروردین 1359 مصادف با 22 جمادی الاول 1400 به شهادت رسید. آن عالم برجسته، از مراجع انقلابی نجف بود که از همان ابتدا، در سلک پیروان امام خمینی قرار گرفت و پس از پیروزی انقلاب اسلامی از مدافعان نظام تازه تاسیس شد. همچنین این شهید گرانقدر در صدور انقلاب به عراق و بیداری مردم این کشور نقش بسزایی داشت.
موضوع وابستگی شاه به غرب، یکی از علل نارضایتی مردم از او در کنار سایر دلایل سیاسی و اقتصادی بود. گرچه شاه برنامههای اصلاحی و اقتصادی زیادی را تدوین نموده بود؛ اما بسیاری از آن برنامهها متأثر از وابستگی او به غرب و متناسب با منافع ملی آمریکا بود
بازار ایرانیان در دوره قاجار، بازارهای با اشکال خاص بود که در نوع خود از جهات مختلف، منحصر و بینظیر محسوب میشد. جدا از معماری خاص بعضی از این بناها، بسیاری از بازارها محل خرید و فروش انواع و اقسام کالاها محسوب میشدند.
رضاخان تا قبل از آنکه به تخت سلطنت بنشیند، از راههای و حربههای خودساخته استفاده نمود تا شاید از این طریق بر محبوبیت خود بیفزاید. یکی از این دسیسهها، طرح ترور رضاخان بود که بعدها مشخص شد آنطور که وانمود میشد واقعی نبوده است.
حکومت پهلوی اعلام کرد مردم ایران در 6 بهمن 1341، به اصول ششگانه موسوم به انقلاب سفید (انقلاب شاه و ملت) رأی مثبت دادهاند. روحانیون مخالفت خود با لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی و رفراندوم ادعایی 6 بهمن 1341 را اعلام کرده بودند.
سیدحسین تقی زاده (زاده ۵ مهر ۱۲۵۷ در تبریز- درگذشته ۸ بهمن ۱۳۴۸ در تهران) یکی ازمرموزترین شخصیت های مشروطه به شمار می آید. تاریخ وی را به جمله معروفش یعنی « باید از فرق سر تا نوک پا غربی شویم» می شناسد اما ابعاد شخصیت وی برای علاقه مندان به تاریخ بسیار قابل توجه است.
با افزایش قیمت نفت در دهه 1350، بخشی از بودجه کشور به کارهای اجتماعی و فرهنگی اختصاص یافت؛ اما این برنامهها از همان ابتدا با مشکلات جدی و اساسی روبرو بودند. برخی از این مشکلات زمینهای و ریشهای بود و بخشی دیگر بعد از اجرای طرحها به وجود آمد.
بسیاری از کشورهای غربی راه توسعه خود را با استعمارگری و چپاول اموال و ثروت کشورهای فقیر آفریقا و آسیا آغاز کردند. بر این اساس بعد از ورود استعمارگران پیر، یعنی انگلیس و اسپانیا به این وادی، بسیاری از کشورهای غربی نیز با طمع برخورداری از ثروت بادآورده استعماراتی را به چنگ آوردند. فرانسه از جمله این کشورهاست که توانست در قرن نوزده و بیستم بعد از انگلیس ...
اولین عکسها از تخت جمشید، نقش رستم و پاسارگاد را «لوئیجی پشه» افسر ایتالیایی که در خدمت دولت ایران مامور بود، در سال 1274 قمری/ 1857 میلادی تهیه و به ناصرالدین شاه تقدیم نمود.
علل شورش مستعمرات علیه استعمارگران در قالب ابعاد و دلایل مختلف قابل تشریح است؛ اما مهمترین عاملی که میتوان به آن اشاره کرد، تضاد دینی و فرهنگی میان استعمارگران و مستعمرات بود که اغلب به صورت اجباری علیه مردم تجویز میشد.
انگلیس پس از آن که با ملی شدن صنعت نفت در ایران از این ثروت محروم گردید با طراحی کودتایی با هدف سرنگونی دولت مصدق، دولت آیزنهاور را به بهانه «خطر نفوذ کمونیست در ایران» به اجرای این کودتا متمایل ساخت. عملیات کودتا بر اساس طرح اولیه ام.آی.۶ تدوین شد.
مقاله احتشام اولیایی ارسالی برای اردشیر زاهدی سفیر ایران در لندن درباره خدمات و اقدامات فضل الله زاهدی در کودتای 28 مرداد 1332 و تمجید و قدردانی از خدمات وی
یکی از خیابانهای تهران محل اروپائینشین آن محسوب میگردد که برخلاف دیگر خیابانهای خاکی شهر کف آن سرتاسر سنگفرش است و شبها بوسیله نوعی چراغهای نصب شده بر سر پایههای آجری که شمعی در وسط آن قرار داده شده کاملاً روشن است.
رهبران احزاب اسلامگرا، که در اواسط دهۀ 1970 به پاکستان گریخته بودند، با استفاده از فرصتی که اعلام جهاد پیش آورده بود، مدعی رهبری جنبش مقاومت شدند. داوودخان با تصفیۀ افراد آنها این احزاب را سخت ضعیف ساخته بود و تماسهای حکومت پاکستان با آنان به منظور تضمین اهداف خاصی صورت میگرفت که با منافع کشور ارتباط داشت و در قبال حمایت از آنها، به آن دست مییافت....
اعیاد و مناسبتهای مذهبی، یکی از بهترین فرصتهای سیاسی برای مخالفان جهت شکل دادن اعتراضات عمومی بود. این وضعیت در سال 56 و 57 بسیار پررنگتر از قبل شد و مردم در رمضان و محرم سال 57 چندین اعتراض سیاسی را شکل دادند که در نوع خود بینظیر بود.
کشور ایران از زمان کشف نفت و اعطای امتیاز استخراج و بهرهبرداری از منابع نفتی به «ویلیام دارسی» در سال 1901 میلادی؛ به حوزه نفوذ سنتی انگلستان تبدیل شد و با تاسیس «شرکت نفت انگلیس و ایـران» در سال 1909، منابع نفتی ایران به عنوان سهم لاینفک امپراطوری بریتانیا به این کشور پمپاژ گردید؛ تا اینکه با اوج گرفتن نهضت ملی شدن صنعت نفت به رهبری دکتر مصدق و آیتالله ...