امام منبع مهمی برای دروس علمی و دینی بود. بسیاری از افرادی که بر سر درس ایشان حاضر میشدند به این موضوع اشاره کرده و معتقد بودند دروس امام، منبع خوبی برای آشنایی کامل با امور دینی و اخلاقی بود. آیتالله شیخ حسن صافی از جمله افرادی است که تاثیرپذیری خود از دروس امام را اینگونه نقل کرده است.
این سند نشان میدهد که در یک طرف روحانیت و نیروهای مذهبی قرار داشتند که سال 1341 را عزای عمومی اعلام کرده بودند و در طرف دیگر ایادی رژیم پهلوی بودند که به جشن و پایکوبی غیر متعارف میپرداختند.
دوران صفویه یکی از دوران باشکوه تاریخ ایران محسوب میشود؛ اما این بع معنای آن نیست که در آن دره هیچ فقری وجود نداشت. بسیاری از روستاهای دورافتاده ایران در فقر به سر میبردند. با این حال فقر به معنای زندگی کاملا عاجزانه نبود؛ بلکه بسیاری از افراد به اصطلاح فقیر برای زندگی خد کار و تلاش میکردند. در سفرنامه فیگوئرا در این رابطه آمده است
خروج انگلیس از منطقه خلیج فارس و خاورمیاته، تصمیمی نبود که یک شبه گرفته شود؛ بلکه این تصمیم تحت تاثیر برخی از تحولات سیاسی و اقتصادی رخ داد. برخی از عوامل تاثیرگذار بر این تحول را میتوان اینگونه خلاصه کرد.
افرادی که در دفت امام حضور داشتند هر کدام به کاری مشغول بودند. کارهای مربوطه طیف وسیعی از فعالیتها را شامل میشد که همگی در راستای فعالیتهای سیاسی و فرهنگی بود. چنانچه بسیاری از کسانی که در دفاتر مربوط به امام حضور داشتند بر کار و فعالیت شبانه روزی تاکید داشتند.
مصدق السطنه که در ماجرای ملی شدن صنعت نفت ایران مبارزاتی علیه استعمار انجام داده بود عاقبت با اعتماد به آمریکا سبب شد که ایران از یوق استعمار انگیس جدا شده و زیر سلطه استعمای آمریکا برود و مبازاتش به شکست بیانجامد.
آمریکا بعد از اتمام جنگ جهانی دوم که مصادف با سقوط حکومت رضاشاه بود، وارد صحنه سیاسی ایران شد. البته حضور این کشور تا قبل از کودتای 28 مرداد چندان پررنگ نبود. اما بعد از کودتا آمریکا به مهمترین بازیگر خارجی در ایران تبدیل شد:
یکی از آداب معنوی مهم و باارزش در دوره صفویان نذر دادن بود. نذر دادن به اشکال مختلف صورت میگرفت. یکی از اشکال رایج برای نذر دادن، مراجعت به بقعه شیخ صفی و ذبح انواع حیوانات و یا پختن غذاهای مختلف بود. آدام اولئاریوس در سفرنامه خود به شرح مبسوط نذر دادن پرداخته است
سازمان مجاهدین خلق در دهه 1340 پایهگذاری شد و در اواسط دهه 1350 تغییر ایدئولوژی داد. تا قبل از تغییر ایدئولوژی، بسیاری از مردم مجاهدین را سازمانی مردمی و حتی اسلامی میدانستند.
هیئن موتلفه اسلامی یکی از گروههای سیاسی مخالف حکومت بود که فعالیتهای آن از ابتدای دهه 1341 پرنگ شد. این گروه، رویکردی مذهبی داشت و در بسیاری از حوادث سیاسی آن دوره با روحانیون و علما همراه شد.
وابستگی به بیگانگان یکی از راههای ترقی سیاسی و اقتصادی در عصر پهلوی بود، به همین خاطر در اسناد ساواک میبینیم که بسیاری از رجال سرشناس عصر پهلوی به بیگانگان خصوصاً انگلستان و آمریکا وابستگی داشتهاند.
بسیاری از درجهداران نظامی، به دلایل سیاسی به جایگاههای بالای نظامی دست مییافتند. در کنار اقدامات سیاسی، قتل، حذف و شناسایی مخالفان حکومت از دیگر اقداماتی است که نظامیان جهت ارتقا نظامی به آن متوسل میشدند.
در دوره قاجار استفاده از زهر یا سم، یکی از روشهای مرسوم جهت کشتن مخالفان بود. در این روش در غذا یا نوشیدنی افراد زهر ریخته میشد و آنها مجبور به خوردن آن بودند. همن موضوع باعث شده بود تا شاهان و شاهزادگان قاجاری از ترس اجرای این اقدام از سوی دشمنان خود، از غذاها و یا آبهای مخصوص استفاده کنند
شاخه ایرانی موساد و سازمان جهانی جهود (صهیون یا زیون)، با نام "زیتون" مشهور شد. گزینش این نام، برای کاهش حساسیت جامعه ایران صورت گرفت. با اتخاذ نام زیتون، سرشاخه های موساد در ایران، مخفيتر ماندند و بسیاری از عناصر شبه انقلابی و دست آموز که زیر سایه زیتون و ساواک شکل گرفتند، مأموریت خود را ادامه دادند.
مصر در اوایل قرن نوزدهم، توسط فرانسه اشغال شد. پیش از آن، مصر جزئی از قلمرو عثمانی محسوب میشد، اما در اوایل قرن نوزدهم، ناپلئون بناپارت با لشگرکشی به این کشور، مصر را به اشغال خود درآورد. اهمیت اشغال مصر به حدی بود که «بناپارت بعد از بازگشت پیروزمندانه از آن از نوعی قدرت کاریزماتیک برخوردار و به برکت آن خود را از شر هیئت مدیره رها ساخت و خود را با ...
آیتالله ابوالقاسم خزعلی، از جمله علمایی بودند که بارها در برابر حکومت پهلوی و یا مفاسد دینی افراد و گرو ایستادگی و مقابله کردند. اولین باری که ایشان در برابر حکومت پهلوی به رویایی پرداختند، از شهر رفسنجان و در برابر یک فرد ثروتمند آغاز شد.
رضاخان به اصول دموکراسی و نهادهای مدنی همچون حزب، اعتقادی نداشت. او وجود افراد قوی ولو تابع را نیز مانعی در برابر قدرت خود میدید و تنها بر ارتش قوی تکیه داشت. از این رو افرادی چون تیمورتاش علیرغم دوستی نزدیک با شاه، به راحتی از دایره قدرت سیاسی کنار گذاشته شدند
«آژانس یهود» مستقر در ایران به عنوان شعبه «آژانس جهانی یهود» - که از نظر تشکیلاتی ستاد اجرایی و عملیاتی سازمان جهانی صهیونیسم به حساب میآید –سالها قبل از پیدایش و ایجاد اسرائیل با موافقت رسمی دستگاه سلطنت و حکومت پهلوی در ایران فعالیت داشت. نمایندگان این سازمان صهیونیستی نیز به منزله نماینده رسمی یک دولت، چون سفیران و نمایندگان دولتهای رسمی جهان،...