خانههای ایرانی در دوره قاجار با مصالح و مواد اولیه ساخته میشدند. یعنی اکثر خانهها فاقد استحکام و سبک مدرن خانههای امروزی بودند. به عبارتی بیشتر خانهها از گل و یا سنگ تشکیل میشدند. با این حال خانههایی نیز بودند که علاوه بر استحکام بالا، از سبک هنری خاصی بهرهمند بودند. پیر لوتی در وصف یکی از خانهها آورده است
شاه همواره بر این باور بود که نقطه تکیه او و عامل بقایش، ارتش و نیروهای مسلح است. از این رو از هر روشی استفاده میکرد تا نیروهای مسلح را به خود وابسته نگاه دارد. یکی از این روشها، دادن مقامات سیاسی متعدد به آنان بود.
لیلی امیرارجمند مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و از دوستان صمیمی فرح پهلوی با کارولی هاکلر کاردار وابسته سفارت مجارستان و عضو سرویس اطلاعاتی این کشور.
بعد از سقوط حکومت رضاشاه و مقارن با ماههای پایانی جنگ جهانی دوم کنفرانسی در تهران با همین عنوان تشکیل شد که در آن بر استقلال سیاسی ایران تأکید شد. اما علیرغم آنکه مفاد اعلامیه این کنفرانس با تأئید قدرتهای بزرگ همراه بود، عملاً مطابق با اعلامیه پیش نرفت.
در سال ۱۹۰۸ یک موسسه یونانی توانست امتیاز بهرهبرداری از جنگلها را به دست آورد. دولت ایران هر چه را که ممکن بود، به خارجیها میفروخت، حتی امتیاز انحصار حفریات تاریخی (در سال ۱۹۰۰ به فرانسویها) و تشکیل قمارخانهها (در سال ۱۸۸۰ به بلژیکیها) صادر شد.
جهانی شدن، تحت تاثیر ایدئولوژی خاصی مطرح شد که ظاهرا به نفع بسیاری از مردم بود. اما در عمل، ایدئولوژی حاکم بر جهانیسازی، باعث تباهی و زندگی میلیونها انسان شد. یکی از دلایل این موضوع، سازگاری ایدئولوژی با اصول ایدئولوژی غرب بود که نشان میداد جهانیسازی، فرایندی در خدمت غربگرایان است.
در قرن نوزدهم میلادی رقابتهای استعماری کشورهای روسیه، انگلستان و فرانسه و تلاش آنها برای دستیابی به مستعمرات جدید و مناطق استراتژیک، هجوم همه جانبه این کشورها به ایران را در پی داشت. در دوره قاجار ایران عرصه تاخت و تاز استعمارگران شد و تحولات سیاسی و اجتماعی کشور ما، به شدت با منافع استعماری این کشورها به ویژه روسیه و انگلستان گره خورد.
در دوره قاجار، تفریحات ایرانیان بسیار محدود بود، زیرا امکانات و وسایل تفریحی در حد محدودی قرار داشت. از این رو بسیاری از تفریحات به صورت ساده انجام میشد و بدون هر گونه ابزار یا امکانات امروزی صورت میگرفت.
شمس پهلوی، دختر ارشد رضاشاه از همسر دومش تاجالملوک، یکی از اعضای اصلی خاندان پهلوی بود که فعالیتهای سیاسی و اقتصادی گستردهای در دوره حکومت پهلوی داشت. شمس، به اذعان برخی از دوستان و نزدیکانش، برخلاف خواهرش اشرف، دخالت کمتری در امور سیاسی داشت. او اغلب درگیر مسائل اقتصادی بود و در امور تجاری فعالیت میکرد. با این حال فعالیتهای اقتصادی شمس، خالی ...
تا پیش از اواخر قرن سیزدهم، حجاب در همه کشورهای اسلامی امری پذیرفته شده و کاملا قطعی بود در واقع حجاب زنان با هویت اسلامی و فرهنگی آنها عجین شده بود و اهمیت آن به حدی بود که گاه اسلام و حجاب دو امر ناگسستنی و بدیهی تلقی میشدند. اما از اواخر قرن سیزدهم و به خصوص بعد از پایان جنگ جهانی دوم، چند کشور اسلامی، با در پیش گرفتن سیاست دینزدایی، تلاشهایی ...
در تاریخ ایران معاصر دومین خط راهآهن ایران توسط نیروی دوم یعنی بریتانیا ساخته شد و آن خط آهن زاهدان به میرجاوه بود. خطی که در دهه ۱۳۵۰ به اولین خط برقی در ایران تبدیل شده بود.
مرحوم حبیبالله عسگراولادی از مؤسسین مؤتلفه اسلامی و یار صادق امام و انقلاب در میدان مبارزه علیه رژیم پهلوی حضور فعال و موثری داشت و با سوابق و مبارزات انقلابی خود نقش بسزایی پیشبرد اهداف نهضت اسلامی داشت.
از بخش های با اهمیت تشکیلات دیپلماتیک هر کشوری، سفارتخانه ها و کنسولگریها هستند. این دو را می توان ستون دیپلماسی حکومتها در خارج از پایتختشان به حساب آورد. استقرار سفارتخانه ها و کنسولگریها برعهده اداره وزارت خارجه است.
گرچه بعد از کودتای 1332 احزاب کاملاً یکدست بوده و تحت کنترل حکومت قرار گرفتند؛ اما در سال 1342 این آرایش به دلایل مختلف برهم خورد. یکی از دلایل این موضوع وجود گروههای به ظاهر رقیب بود که جایگاهی در عرصه سیاسی ایران نداشتند.
رضاشاه از همان ابتدای قدرتیابی، یعنی از کودتای 1299 تا پادشاهی، بنای کار خود را با حیله آغاز کرد. او که در میان مردم جایگاه محکمی نداشت، میدانست بدون توسل به زور و حیله نمیتواند به قدرت برسد. از این رو، توسل به حیله را میتوان در تمام مراحل قدرتیابی او از جمله در مقام نخستوزیری نیز مشاهده کرد.
از اسپانیا و پرتغال به عنوان استعمارگران پیر یاد میشود. این دو کشور به خصوص اسپانیا، جز اولین کشورهایی بود که قدم به وادی استعمارگری گذاشت. اسپانیا سالیان سال، مستعمرات زیادی را در نقاط مختلف دنیا به چنگ آورد و اداره کرد؛ اما علیرغم آنکه این کشور از نظر وسعت، مستعمرات زیادی را برای خود دست و پا کرد، خیلی زود از جرگه استعمارگران خارج شد و درواقع مستعمرات ...
این سند نقل قولی است از یک تبعهی کانادائی راجع به تخریبهای صورت گرفته در تهران در سال 1357. به عقیدهی این شخص و بسیاری از مقامات سفارت انگلستان، خرابکاریها صورت گرفته به وسیلهی عوامل دولتی انجام شده است
دولت ایران در سال 1300 برای سروسامان دادن به وضع اقتصادی کشور، از سیاستهایی چون واگذاری امتیاز به بیگانگان و یا استخدام مستشاران استفاده نمودند. از آنجا که ماهیت استعماری آمریکا در آن دوره آشکار نشده بود و کشوری بیطرف محسوب میشد، سیاست واگذاری ذخایر نفت شمال به این کشور مطرح شد که واکنش روسیه و انگلیس را به همراه داشت
تلقی شاه و رژیم از توسعه و حفظ قدرت، وابستگی هر چه بیشتر به آمریکا و تأمین نیازهای انرژی آن همچون نفت بود. این موضوع به مسابقهای میان رژیم و رقبایی چون عربستان بدل شده بود که هدف اولیه آن رضایت آمریکا بود
شناخت سفره ایرانی که تاکنون کمتر مورد توجه بوده، مساله ای ضروری است؛ چنان که سال ها پیش زنده یاد استاد عبدالحسین زرین کوب در این باره به زیبایی نوشته بودند